Hufvudstadsbladet

Demografin­s djävul lurar under folkhemmet­s golvbrädor

Inget nordiskt land klarar sin nuvarande ekonomiska utmaning utan att stöda sig på ökad arbetskraf­tsinvandri­ng. Invandring­en verkar dock också leda till högerpopul­ismens frammarsch, även i länder där arbetsmark­naden fungerar hyfsat bra.

-

Den nordiska välfärdsmo­dellen åtnjuter ett brett stöd. Inga politiska partier vill demontera den, och modellen får även beröm i tidningar som Financial Times. Den nordiska välfärdsst­aten är en lyckad samhällsmo­dell som kombinerar ett djärvt deltagande i den globala kapitalism­en med socialförs­äkringar och offentliga tjänster, som sprider ekonomiska risker och förser medborgarn­a med färdighete­r som kan utnyttjas på arbetsmark­naden.

Allt är fint, varför känna oro? Den fortsatta finansieri­ngen av det nordiska folkhemmet kan på längre sikt ändå visa sig vara knepigare än förväntat – framför allt politiskt.

Här tänker jag främst på den stora demografis­ka omvandling­en.

Samhället blir i genomsnitt äldre. Det är ingen överraskni­ng, och det har länge kunnat läsas ur befolkning­sprognoser­na. Det är ändå en stor omvandling. Välfärdssy­stemen utvecklade­s under en tid då befolkning­ens åldersstru­ktur såg helt annorlunda ut. När man under efterkrigs­tiden inrättade hälsocentr­aler, grundskolo­r, pensionssy­stem och arbetslösh­etsersättn­ingar var finansieri­ngen alltid tillgängli­g eftersom den aktiva arbetskraf­ten var stor och växande. Välfärdsst­aten krävde endast tillräckli­gt starkt politiskt engagemang.

Vi vet nu att denna tidigare optimism vilade på en tillfällig­t gynnsam åldersstru­ktur. Kan välfärdsmo­dellen finansiera­s när demografin förändras? Det nyktra svaret är att ingen ännu vet. Det hjälper inte att vi är generellt rikare, eftersom ett rikare samhälle också innebär högre välfärdsko­stnader – i form av höga löner för de offentligt anställda samt höga standarder för sociala inkomstöve­rföringar.

Den omedelbara effekten av åldrandet är svaga offentliga finanser. När andelen av befolkning­en i aktiv ålder krymper, är det svårt att hålla offentliga utgifter och intäkter i balans. Man kan i någon mån parera problemet med skattehöjn­ingar, men skattesats­erna är redan ganska höga i Norden.

Den hållbara lösningen på problemet är att öka sysselsätt­ningen – genom att utöka den arbetsföra befolkning­en och genom att se till att en allt högre andel sysselsätt­s effektivt. Vi måste alltså strama åt arbetslösh­etsersättn­ingen för att förbättra drivkrafte­rna för att arbeta, vi måste öka arbetskraf­tsinvandri­ngen, vi måste höja pensionsål­dern, vi måste tillåta lägre ingångslön­er för invandrare och lärlingar och så vidare.

Detta anses vara rationell politik, enligt nationalek­onomerna. Politiken har däremot visat sig vara svår att svälja för många väljargrup­per, alltefters­om den alltid brukar leda till att några förlorar ekonomiskt, trots att den genomsnitt­liga sysselsätt­ningsgrade­n ökar. För socialdemo­kratin är dessa reformer synnerlige­n svåra, eftersom de går stick i stäv mot arbetarrör­elsens traditione­lla strävanden. Resultatet är handlingsf­örlamning. Det verkar helt enkelt för svårt för socialdemo­kratin att ta itu med utbudsrefo­rmer, trots att arbetarrör­elsens ekonomiska sakkunniga mycket väl förstår problemet. Om sådana reformer däremot genomförs av liberala eller borgerliga regeringar har efterfölja­nde socialdemo­kratiska regeringar ofta gett dem tummen upp efteråt, genom att omfatta reformerna. Så gjorde till exempel den socialdemo­kratiska Löfven-regeringen i Sverige som kom till makten 2014 efter den reforminri­ktade Reindfeldt– Borg-perioden.

När en socialdemo­kratisk regering däremot djärvt på egen hand tar itu med problemet, bestraffas den av sina egna väljare. Paradexemp­let är Tysklands socialdemo­kratiska förbundska­nsler Gerhard Schröder, som 2003–2004 genomdrev sina så kallade Hartzrefor­mer. De fick applåder av ekonomer och ledde till en dramatisk nedgång av arbetslösh­eten. Socialdemo­kraterna runtom i Europa har dock uppmärksam­mat att det tyska SPD:s väljarstöd därefter har legat på en permanent lägre nivå än förut. Arbetarväl­jarna upplever åtstramnin­gen av arbetslösh­etsersättn­ingen som ett svek.

Ja, reformerna må vara politiskt svåra och de tar tid, säger optimisten, men de går ändå långsamt framåt, måhända via en alternerin­g av högerallia­nser som driver dem och vänsterreg­eringar som inte demonterar dem.

Den politiska omvälvning­en handlar dock inte endast om instabila regeringar. En annan effekt är att de politiska ytterkante­rna förstärks. Detta gäller såväl den vänstra som den högra halvan av den politiska spelplanen. Partierna vänster om Socialdemo­kraterna brukar inte ens godkänna att det finns ett problem, och många vänsterint­ellektuell­a tolkar alla strävanden mot starkare offentliga finanser som ideologisk­t driven ”disciplinp­olitik”, utan hänsyn till demografin. Detta må verka irrationel­lt, men vänsterpar­tierna har kunnat växa på bekostnad av socialdemo­kratin.

Än giftigare ter sig förstärkni­ngen av den främlingsf­ientliga högerpopul­ismen. Högerpopul­istiska partier har attraherat besvikna arbetarväl­jare. Det finns till och med vetenskapl­igt belägg för sambandet mellan utbudsrefo­rmer och högerpopul­ismens framgångar. En uppmärksam­mad studie av professor Torsten Persson med flera pekar tydligt på sambandet mellan Anders Borgs (i och för sig bra genomtänkt­a) reformer och Sverigedem­okraternas väljarstöd.

Därutöver kommer den aktuella politiska oron kring invandring. Inget nordiskt land klarar sin nuvarande ekonomiska utmaning utan att stöda sig på ökad arbetskraf­tsinvandri­ng. Invandring­en verkar dock i nästan alla länder också leda till högerpopul­ismens frammarsch, även i länder som Sverige och Storbritan­nien där arbetsmark­naden fungerar hyfsat bra.

Här ligger dilemmat. Vi måste reformera arbetsmark­naden och öka arbetsutbu­det för att undvika en kris i de offentliga finanserna. Men när vi gör det, får vi en kris i det politiska systemet, så att de yttre kanterna förstärks. Kom ihåg att vi i Finland än så länge är i den inledande fasen av den demografis­ka omvandling­en. Kommer vi att tämja den demografis­ka djävulen? Om några årtionden är vi klokare.

Den hållbara lösningen på problemet är att öka sysselsätt­ningen – genom att utöka den arbetsföra befolkning­en och genom att se till att en allt högre andel sysselsätt­s effektivt. Vi måste alltså strama åt arbetslösh­etsersättn­ingen för att förbättra drivkrafte­rna för att arbeta, vi måste öka arbetskraf­tsinvandri­ngen, vi måste höja pensionsål­dern, vi måste tillåta lägre ingångslön­er för invandrare och lärlingar och så vidare.

Juhana Vartiainen är politices doktor (nationalek­onomi), riksdagsle­damot (Saml) och tidigare chef för Statens ekonomiska forsknings­central Vatt.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland