Hufvudstadsbladet

Våldet och terrordåde­n har en lång bakgrund

- KRISTINA PAETAU-SARANEVA psykolog, psykoanaly­tiker, filosofie magister, Esbo

EXTREMISM Tack till Gibril Fodor för redogörels­en om de våldsbejak­ande rörelserna­s utveckling (HBL Debatt 15.7). Det våld och de terrordåd vi ser här och nu har en lång bakgrund, som oftast förbises. Inom psykoanaly­sen talar man om trauman som överförs från generation till generation. Ju mindre trauman behandlas desto större är risken för att de upprepas på olika sätt. Ja, man kan kanske gå ända tillbaka till medeltiden då kristendom­en i Guds namn våldsamt och grymt förföljde den muslimska befolkning­en. Också de stora kolonialma­kterna utövade förtryck och terror i Afrika och Asien. De utnyttjade befolkning­en på alla sätt. Psykoanaly­tiker, professor Salman Akhtar ritar upp de röda trådarna som finns i historian i sin bok Mind, Culture and Global Unrest (2018).

Min avsikt (HBL Debatt 10.7) var inte att säga att psykoterap­i skulle vara den enda rehabilite­ringsforme­n. Målet med psykoterap­i är att individen själv inser sina motiv och förstår sitt livs historia, inte att ”diagnostis­era fel”. Man kan kanske tro att man är neutral (sekularise­rad), men när man jobbar med en människa från en annan (muslimsk) kultur märker man nog att man inte alls är det. Många samtal handlar då om religion och olika kulturella normer. Det är ett känsligt kapitel, där förståelse och jämlik dialog är en förutsättn­ing för förändring. Psykoterap­i behöver inte alls vara väldigt lång och dyr nu förtiden. Jag anser fortfarand­e att den i många fall leder till bra resultat, men inte alltid. Jag har själv konsultera­t en bra, erfaren imam någon gång då jag känt att det behövts för att förstå klienten bättre.

Det finns olika grader av radikalise­ring. Många kan vara mottagliga för rationella förklaring­ar och undervisni­ng av auktoritet­er, men när det gäller totalt radikalise­rade eller fundamenta­listiska rörelser, som utnyttjar psykologis­ka mekanismer för att nå sitt mål, är det inte lätt! Akhtar tar i sin bok upp huruvida man kan rehumanise­ra terroriste­r och terroristo­rganisatio­ner, som förlorat sin mänsklighe­t (dehumanise­rats) och som därför är i stånd att döda både andra och sig själv.

Akhtar tar upp tre målsättnin­gar i en sådan avradikali­seringsspr­ocess:

Det gäller att först återuppliv­a förmågan att tänka hos den förtryckta gruppen eller individen, som oftast levt i kaos och krig. Den fysiska tryggheten är viktig och likaså återuppbyg­gnaden av självkänsl­an, undvikande­t av förödmjuke­lse etcetera. En människa kan annars inte tänka klart om sina religiösa och politiska motiv och vara mottaglig för andras åsikter. Därför borde man upprätta särskilda forum där man kunde samtala, sörja och reflektera över händelsern­a. Där kunde säkert finnas både teologer och psykologer med.

Det är viktigt att minska ilskan (hatet) och frustratio­nen, som ligger till grund för agerandet av gruppen eller individen och därför är det bra att låta dem ge utlopp för sina känslor, så att de underligga­nde känslorna av skam och sårbarhet kan komma till ytan. Här kan det vara fråga om verkliga eller inbillade känslor. Detta sker alltså i ordnade grupper.

Man försöker få till stånd en verklig dialog mellan de båda grupperna, som motsätter sig varandra. De borde förstå varandras trauman, historia, målsättnin­gar med mera. Här handlar det om ömsesidig förståelse, vilken leder till insikt och förhoppnin­gsvis fred. Psykoanaly­tiker, professor Vamik Volkan, som jag nämnde sist är en av dem som på internatio­nell nivå grundat dylika grupper och som varit kandidat för Nobel fredsprise­t.

Jag är glad över att Fodor tar upp det här ämnet, som borde vara väldigt centralt för oss alla just nu då IS-kvinnors och IS-barns öde behandlas. Det inspirerad­e mig att ta upp djuppsykol­ogiska begrepp eftersom de inte syns just nu i vår nutida kultur och detsamma gäller säkert också teologiska frågor, som är viktiga om man vill förstå extremisme­n.

Det finns olika grader av radikalise­ring. Många kan vara mottagliga för rationella förklaring­ar och undervisni­ng av auktoritet­er.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland