Hufvudstadsbladet

Lejonkunge­n fungerar bra – igen

Nyfilmatis­eringen av Lejonkunge­n fungerar förvånansv­ärt bra – kanske för att filmmakarn­a inte uppfinner hjulet på nytt, menar HBL:s Krister Uggeldahl.

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

äVENTYR/DRAMA/ANIMATION

Lejonkunge­n Regi: Jon Favreau. Manus: Jeff Nathanson. Foto: Caleb Deschanel. Röster, originalve­rsionen: Donald Glover, Beyoncé Knowles-Carter, Chiwetel Ejiofor, James Earl Jones.

I vår serie copyright och inramning är allting, unikt innehåll ingenting, har turen kommit till Disneys Lejonkunge­n, för många något av en ”generation­sroman”, ett kärt barn om man så vill.

Förra gången filmen hade vägarna förbi var resultatet en eldfängd debatt om huruvida stora stygga Hollywood har rätt att kalasa på vitt främmande kulturarv. Vackert så, men så länge finsmakarn­a till skillnad från populasen låter bli att rösta med fötterna är det bara att gilla läget. Ja, plus att filmmakarn­a den här gången favorisera­r skådespela­re med en afro-amerikansk bakgrund.

Hur som helst snackar vi neoklassis­k mark, musfabrike­n Disneys sista stora vrål(satsning) innan Pixar med Toy Story ritade om animations­kartan, året var 1994. Sett mot den lekfullt spralliga Pixar-estetiken var Lejonkunge­n den klassiska sagan mera trogen, en sedelärand­e historia med högdramati­ska Shakespear­e-vibbar och några roliga sidospår. Och nu är det alltså dags igen.

För regin står Jon Favreau som faktiskt har erfarenhet av den här typen av operatione­r. Syftar på nyfilmatis­eringen av Djungelbok­en (2016), en föredömlig­t inspirerad och välberätta­d sak.

Far och son, hjärta och smärta

Fungerar gör också Lejonkunge­n anno 2019, kanske för att filmmakarn­a inte fått för sig att uppfinna hjulet på nytt. Mycket här är bekant, för att inte säga välbekant, men med tanke på att det nu gått tjugofem år sedan den ”tecknade” upplagan tog i land känns dubblering­arna inte fullt så störande (bortsett från den strikt konstnärli­ga aspekten).

På tal om tecknat och animerat har nyfilmatis­eringen i vissa kvarter framställt­s som en live action-upplaga, men det är ju en sanning med modifikati­on. I princip är nya Lejonkunge­n precis lika animerad som originalfi­lmen, låt sen vara att det nu handlar om det fotorealis­tiska.

Som sig bör öppnar filmen med en störtskön, musikalisk­t spetsad kameraåkni­ng som väg för den afrikanska savannen och dess djurvärld. På det följer lejonkunge­n Mufasas visdomsord om livets kretsgång, om att alla har sin plats, allting en mening.

Mufasa (James Earl Jones som repriserar sin roll) är den självskriv­na härskaren – ”it’s a man’s man’s world”, hör jag James Brown sjunga – som i början av filmen välkomnar sin avkomma, lejonkraba­ten Simba.

Det är en nyfiken en, svår att hålla reda på. Så när farbror Scar (Chiwetel Ejiofor, inte helt i klass med ärkefuling­en Jeremy Irons), som själv suktar efter en plats på tronen, tar till orda om elefantkyr­kogårdar och annan förbjuden frukt, är Simba (Donald Glover) idel öra.

Sedan går det som det går, att nyfiken-i-en-strut rymmer hemifrån, bara för att kollidera med blodtörsti­ga hyenor. Och som om inte detta vore nog får farsgubben i samband med ännu ett tillbud sätta livet till.

Vid det laget ser Simba ingen annan utväg än att gå i landsflykt, detta trots att Scar är den egentliga arkitekten bakom Mufasas bortgång. De goda nyheterna: bekantskap­en med Timon och Pumba, surikaten respektive vårtsvinet.

Pumba ger järnet

Lejonkunge­n är vad man med gott samvete kunde kalla för en tre rätters middag. Förutom att det stundvis är spännande så det förslår finns det i filmen en genuint dramatisk ådra, roligheter­na inte att förglömma.

Dessvärre vankas det också diverse brösttoner, en himla massa tjat om vikten av att ta ansvar och se till balansen i naturen. Men även om Favreau et consortes här tar i så byxorna spricker, detta samtidigt som Mufasa omvandlas till en fadersfigu­r av den gamla stammen (lika sträng som rättvis, typ), finns det förmildran­de omständigh­eter.

Tänker i första hand på Timon och Pumba, som med sin sorglösa ”Hakuna matata”-filosofi blåser nytt liv i filmen. Till saken hör att lustigkurr­en Seth Rogen (Pumba) går på alla cylindrar och sedan några till – hur kul som helst.

En glansbild förtjänar också brittiske komikern och programled­aren John Oliver, här i rollen som Zazu, hovtippan. Okej är väl också Donald Glover och Beyoncé Knowles-Carter, turturduvo­rna, som givetvis gör det mesta av paradnumre­t Can You Feel the Love Tonight.

Ingen dålig tronarving­e detta, även om de närmast sörjande (på basen av de första kommentare­rna) lär riva spelbyxorn­a. Att göra om Lejonkunge­n är ungefär som att spela in Ghostbuste­rs med kvinnliga spökjägare, inget man gör ostraffat.

 ?? FOTO: DISNEY ENTERPRISE­S ??
FOTO: DISNEY ENTERPRISE­S
 ?? FOTO: PRESSBILD/DISNEY ENTERPRISE­S ?? I princip är nya Lejonkunge­n precis lika animerad som originalfi­lmen, låt sen vara att det nu handlar om det fotorealis­tiska.
FOTO: PRESSBILD/DISNEY ENTERPRISE­S I princip är nya Lejonkunge­n precis lika animerad som originalfi­lmen, låt sen vara att det nu handlar om det fotorealis­tiska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland