Hufvudstadsbladet

Charlotta Buxton, om den stundande omröstning­en i Storbritan­nien

De är redo att spjälka upp både Storbritan­nien och det konservati­va partiet bara de får en hård brexit. För dem som väljer Theresa Mays efterträda­re betyder utträdet ur EU allt.

- CHARLOTTA BUXTON charlotta.buxton@frilansksf.fi

Men även om samarbetet med DUP fortsätter behöver bara en handfull konservati­va parlamenta­riker rösta mot sitt eget parti för att fälla regeringen. Något närmare trettio av dem är beredda att göra för att stoppa en brexit utan avtal.

Till och med Rysslands president Vladimir Putin har kallat det odemokrati­skt. I en intervju med Financial Times passar han på att ge britterna en pik.

– Till skillnad från hur det är i Storbritan­nien är vi ett demokratis­kt land. Det ryska folket väljer sin ledare.

Han syftar på det konservati­va partiledar­valet. Drygt 0,2 procent av befolkning­en får nu rösta om vem som ska bli Storbritan­niens nästa premiärmin­ister.

Efter flera misslyckad­e försök att driva igenom sitt brexitavta­l hade Storbritan­niens premiärmin­ister Theresa May inga andra alternativ än att avgå. Eftersom hon gör det mitt under en mandatperi­od är det de konservati­va partimedle­mmarna som får rösta om vem som efterträde­r henne.

Hälften äldre än 65 år

Partiet har närmare 160 000 medlemmar. De är äldre och rikare än medelbritt­en och de ligger längre högerut än många som röstar konservati­vt.

Ungefär hälften är äldre än 65 år, 71 procent är män och 97 procent är vita britter. En studie av YouGov visar att 54 procent anser att USA:s president Donald Trump skulle bli en bra premiärmin­ister. Närmare 60 procent tycker att Storbritan­nien borde införa dödsstraff. Ungefär lika många anser att Islam är ett hot mot “den västerländ­ska civilisati­onen”.

Brexit viktigast

Men den viktigaste frågan för partimedle­mmarna är brexit. De vill att Storbritan­nien ska lämna EU – kosta vad det kosta vill. Över hälften är till och med redo att offra både unionen med Skottland och Nordirland för att driva igenom brexit. 54 procent anser att det är okej att det konservati­va partiet förstörs bara brexit blir av. Närmare 60 procent av partiets medlemmar föredrar en brexit utan avtal.

Därför leder Boris Johnson över sin motståndar­e utrikesmin­istern Jeremy Hunt. Johnson har gjort allt för att tilltala partimedle­mmarna. Han kan tänka sig en brexit utan avtal. Han låter bli att kritisera Donald Trump. Han jämför kvinnor i burka med rånare. Och han lovar att Storbritan­nien ska lämna EU den 31 oktober.

40 000 nya medlemmar

Det kostar 25 pund att bli medlem i det konservati­va partiet. Vem som helst kan ansöka om medlemskap, och under det senaste året har partiet fått närmare 40 000 nya medlemmar. Förra sommaren drog den kontrovers­iella brexitfina­nsiören Arron Banks i gång en kampanj för att “översvämma” det konservati­va partiet med före detta Ukip-anhängare. Målet var att förändra partiet och driva igenom en hård brexit – bland annat genom att tvinga Theresa May att avgå och ersätta henne med Boris Johnson.

Partimedle­mmarna röstar som bäst. Valresulta­tet offentligg­örs den 23 juli. Efter det får Theresa Mays efterträda­re bilda regering. Men de konservati­va har en smal majoritet i underhuset på bara fem parlamenta­riker genom ett samarbete med Nordirländ­ska DUP. Samarbetet hänger på löftet om en pengainjek­tion till Nordirland. Det är ännu oklart om partiet kommer att välja att stöda den nya premiärmin­istern.

Men även om samarbetet med DUP fortsätter behöver bara en handfull konservati­va parlamenta­riker rösta mot sitt eget parti för att fälla regeringen. Något närmare trettio av dem är beredda att göra för att stoppa en brexit utan avtal.

Opposition­en Labour sägs dessutom vara redo att utlysa en misstroend­eomröstnin­g kort efter partiledar­valet. Även om partimedle­mmarna väljer kandidaten som lovat göra allt för att driva igenom brexit är det möjligt att parlamente­t säger stopp.

 ?? FOTO: NEIL HALL/CHRIS RADBURN/ LEHTIKUVA/AFP ?? Det är de konservati­va partimedle­mmarna som får rösta om vem som efterträde­r Theresa May som premiärmin­ister. Valet står mellan Boris Johnson och Jeremy Hunt.
FOTO: NEIL HALL/CHRIS RADBURN/ LEHTIKUVA/AFP Det är de konservati­va partimedle­mmarna som får rösta om vem som efterträde­r Theresa May som premiärmin­ister. Valet står mellan Boris Johnson och Jeremy Hunt.
 ??  ??
 ?? FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA ?? Theresa May avgick som Storbritan­niens premiärmin­ister 10 juli.
FOTO: MANDEL NGAN/LEHTIKUVA Theresa May avgick som Storbritan­niens premiärmin­ister 10 juli.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland