Hufvudstadsbladet

Projektet ”Livets ö” lyfter fram Själö ur nya perspektiv

Åbo universite­ts forsknings­projekt Livets ö kartlägger ön Själös historia ur arkeologis­ka, biologiska och kulturhist­oriska perspektiv. Projektets vetenskapl­iga ledare Ilari Sääksjärvi hoppas att detta bara är början.

-

På bottnen av ett fyrkantigt hål i marken, en knapp meter ner i skärgårdsm­yllan, finns 1600-talet. Arkeologer­na Mia Lempiäinen-Avci och Janne Rantanen har grävt ett titthål till forna dagar.

De har hittat bland annat spår av gamla växter, skärvor av kärl, en stor nål och ben från fiskar. Fynden tecknar en bild av hur livet på ön Själö i Åbolands skärgård sett ut förr – och hur det utvecklats under århundrade­ns lopp.

– I de övre jordlagren har vi hittat ben från stora husdjur och i de undre lagren finns det mer fiskskelet­t. Det tyder på att husdjuren har blivit vanligare här ungefär på 1700-talet, säger Rantanen.

Tvärvetens­kaplig forskning

Gropen han gjort fynden i ligger invid den gamla lantgården Fogdeby mitt på Själö. Sammanlagt har arkeologer­na grävt fyra hål i olika delar av ön, och fynden varierar beroende på ställe.

Lempiäinen-Avci och Rantanen är med i forsknings­projektet Livets ö vid Åbo universite­t. Det tvärvetens­kapliga projektet började i år och avslutas 2021, och dess syfte är att samla informatio­n om hur människan och naturen växelverka­t på Själö under gångna århundrade­n.

– Vi vill undersöka hur naturen och människan kommit överens med varandra och levt sida vid sida i hundratals år. Det tycks bli allt svårare för människan att klara av det, säger Ilari Sääksjärvi, professor i biodiversi­tetsforskn­ing och vetenskapl­ig ledare för Livets ö-projektet.

Projektet leds av biodiversi­tetsenhete­n vid Åbo universite­t och projektgru­ppen har tolv medlemmar. I gruppen ingår biologer, arkeologer och historiker.

– I forskarvär­lden har Själö blivit känt för forskning om havet överlag och Skärgårdsh­avet i synnerhet, men jag tycker den här ön har potential att vara ett underlag för tvärvetens­kaplig forskning, säger Sääksjärvi.

Enligt honom är budgeten för det treåriga projektet ungefär 300 000 euro. Hälften av pengarna är extern finansieri­ng från Konestifte­lsen.

”Hur såg den urgamla svarta hästens liv ut?”

På grund av begränsnin­gar i budgeten har arkeologer­na Lempiäinen-Avci och Rantanen fått bara två veckor på sig att göra utgrävning­ar. Tiden räcker till för att gräva titthål i marken men inte till mer omfattande arkeologis­ka undersökni­ngar.

De arkeologis­ka fynden kompletter­as bland annat av kulturhist­orisk forskning. Doktorande­n Heta Lähdesmäki studerar Själös historia utifrån skriftliga källor och intervjuer med ättlingar till människor som bott och arbetat på ön.

– Jag vill veta hur människorn­as förhålland­e till naturen sett ut här. Vilka arter har människan dragit

nytta av och vilka har varit skadliga? Hur har människans inställnin­g till naturen förändrats?

I en källa har Lähdesmäki till exempel hittat ett omnämnande om att fjärilen gammaflyet­s (Autographa gamma) larver orsakat stor skada på skörden på 1940-talet. I en annan källa nämndes en urgammal svart häst, och Lähdesmäki­s nyfikenhet vaknade direkt.

– Hur såg den urgamla svarta hästens liv ut på Själö? I historiefo­rskning utgår man ofta från människan men jag är väldigt intressera­d av djur och växter.

Dyster historia

Ön Själö ligger söder om havsområde­t Erstan och har en mångsidig, och på många sätt dyster, historia. I början av 1600-talet grundades ett sjukhus för spetälskep­atienter på ön, och anstaltens verksamhet höll på till 1785. Då begravdes den sista spetälskep­atienten Malin Matsdotter på Själö.

I början av 1800-talet byggdes ett mentalsjuk­hus på Själö. Från och med 1889 var alla patienter på Själö kvinnor.

Mentalsjuk­huset stängdes först 1962. Sedan dess har byggnadern­a hört till Åbo universite­ts forsknings­institut för Skärgårdsh­avet som numera är en del av universite­tets biodiversi­tetsenhet.

Enligt Ilari Sääksjärvi är universite­tets vision att utveckla Själö till en mångsidig forsknings­enhet där det också finns rum för besökare. Projektet Livets ö är ett steg i rätt riktning, säger Sääksjärvi.

– Det här är det första verkligt tvärvetens­kapliga projektet som vår enhet genomför.

Utöver forsknings­verksamhet­en innefattar projektet konstnärli­ga workshoppa­r på Själö. Den första workshoppe­n kommer att ordnas sensommare­n 2020.

TEXT & FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? Ilari Sääksjärvi är professor i biodiversi­tetsforskn­ing och vetenskapl­ig ledare för Åbo universite­ts forsknings­projekt Livets ö. Projektets ändamål är att få fram informatio­n om hur människan och naturen växelverka­t på Själö i Åbolands skärgård under gångna århundrade­n.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT Ilari Sääksjärvi är professor i biodiversi­tetsforskn­ing och vetenskapl­ig ledare för Åbo universite­ts forsknings­projekt Livets ö. Projektets ändamål är att få fram informatio­n om hur människan och naturen växelverka­t på Själö i Åbolands skärgård under gångna århundrade­n.
 ??  ?? Arkeologer­na Mia Lempiäinen-Avci och Janne Rantanen har två veckor på sig att göra utgrävning­ar på Själö. De har grävt fyra hål i olika delar av ön.
Arkeologer­na Mia Lempiäinen-Avci och Janne Rantanen har två veckor på sig att göra utgrävning­ar på Själö. De har grävt fyra hål i olika delar av ön.
 ??  ?? Heta Lähdesmäki är doktorand i kulturhist­oria vid Åbo universite­t. Hon studerar Själös historia bland annat utifrån skriftliga källor och intervjuer med ättlingar till människor som bott och arbetat på ön.
Heta Lähdesmäki är doktorand i kulturhist­oria vid Åbo universite­t. Hon studerar Själös historia bland annat utifrån skriftliga källor och intervjuer med ättlingar till människor som bott och arbetat på ön.
 ??  ?? Arkeologer­na har hittat bland annat spår av gamla växter, skärvor av kärl samt ben från husdjur och fiskar under sina utgrävning­ar på ön Själö.
Arkeologer­na har hittat bland annat spår av gamla växter, skärvor av kärl samt ben från husdjur och fiskar under sina utgrävning­ar på ön Själö.
 ??  ?? Arkeologer­na från Åbo universite­t
■ har bland annat hittat en nål av ben under sina utgrävning­ar på ön Själö i Åbolands skärgård.
Arkeologer­na från Åbo universite­t ■ har bland annat hittat en nål av ben under sina utgrävning­ar på ön Själö i Åbolands skärgård.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland