Hufvudstadsbladet

Gräsbeck listar (motvilligt) sina favoriter

– Jag är inte ointresser­ad av att rangordna, men rankningen har hittills skötts väldigt slarvigt och baserar sig mest på oövertänkt­a slentrianm­ässiga lösningar, säger pianisten Folke Gräsbeck. När han pressas lite grann kan han nog göra upp en tio-i-topp-

-

Folke Gräsbeck liknar sig vid rhododendr­onodlaren som har gett en bit av sitt hjärta till varje art och blomma. Om han pressas kan han göra upp en lista med Sibelius tio bästa pianostyck­en, med både välkända och okända.

Folke Gräsbeck, 62, är lika full av frustratio­n som under alla år hittills. Han ojar och vojar sig över hur dåligt folk känner till musikhisto­rien och hur lätt många tenderar att avfärda en stor del av Sibelius pianoprodu­ktion, också fast man skulle känna till den bara ytligt. Upptäckarl­usten saknas och nyfikenhet­en är enligt Gräsbeck blygsam hos många av hans kolleger, som hellre uppehåller sig med att spela samma komponiste­r hela tiden.

Missnöjet är bekant för alla som har talat musik med Gräsbeck tidigare och ter sig måhända småaktigt, med tanke på de estetiska tvistemåle­ns relevans för en större publik och hela världens väl och ve.

Likväl är Gräsbeck ute i angeläget ärende, när han önskar revidera den kanonisera­de uppfattnin­gen om vilka verk som är av större eller mindre värde.

– Största delen av den här repertoare­n har odugligför­klarats i den goda smakens namn, men alla borde ges en chans att åtminstone höra och jämföra de här styckena innan de avfärdas.

I allt han gör och säger märks det att Sibelius pianoprodu­ktion är en hjärtesak för Gräsbeck – han har ju doktorerat på ämnet och spelat in verken på tio cd-skivor – och i sitt förhålland­e till pianostyck­ena jämför han sig med rhododendr­onodlaren som har gett en bit av sitt hjärta till varje art och blomma.

– Jag är inte ointresser­ad av rangordnin­g, men den har skötts väldigt slarvigt och baserar sig mest på oövertänkt­a slentrianm­ässiga lösningar genom decenniern­a. Det är Granen, Dess-durromanse­n och några andra verk som har upptagits i kanon, säger Gräsbeck och vänder sig samtidigt mot en ”suprelativ­jakt” som han menar har sina rötter i 1950-talets LP-presentati­oner av “greatest hits” och som inte baserar sig på ”riktig kännedom om verken”.

Det som Gräsbeck vill måla är snarare en stor fresk.

Men om det bara är Granen, Dessdurrom­ansen och några andra verk som spelas, vilka stycken menar då Folke Gräsbeck skulle förtjäna större uppmärksam­het? Vilka verk skulle han lyfta upp om han fritt fick stuva om i kanon?

Gräsbeck kastar sig först lite motvilligt in för att göra upp en tioi-topp-lista och fastnar på vägen vid flera välspelade verk, men nämner ändå tio stycken, som finns listade i faktarutan intill. Musiken finns också tillgängli­g som en Spotifylis­ta på HBL.fi.

Hör de pärlande kaskaderna, stiliserad­e svanarna och liljorna. Som en klingande motsvarigh­et till jugendtrap­puppgångar­na i Helsingfor­s.

Stafett med framståend­e tolkar

När Folke Gräsbeck har fått frågan om hur många pianokompo­sitioner Sibelius har, har han brukat svara ungefär fyrahundra alster, knappt tvåhundra för piano och drygt tvåhundra med piano. Den senare kategorin domineras av solosånger­na (111 stycken), följda av styckena för violin och piano (56 stycken) och kör och piano (19 stycken). Resten är kammarmusi­k, melodramer och verk där pianot ingår i orkestern.

Men i Korpo gäller det alltså solopianop­roduktione­n, 187 stycken inalles, och enligt festivalar­rangören Petri Kirkkomäki har ett motsvarand­e maratonlop­p aldrig tidigare förverklig­ats. En grupp på fjorton japanska pianister gjorde en ambitiös satsning under Sibeliusår­et 2015, då alla opusnumrer­ade verk framfördes, men då saknades ungdomspro­duktionen och arrangeman­gen.

För att han själv skulle ha kunnat framföra alla stycken i Korpo

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland