Hufvudstadsbladet

Saga Andersson siktar på medalj

Fyra i U18-EM, fyra i U20-EM och sjua i U20-VM. I sina tre senaste juniormäst­erskap har Saga Andersson varit smärtsamt nära en medalj. Målet i Borås är att få med sig hem något annat än bara en ny upplevelse.

- TOMMI WILLBERG/SPT

Friidrotts­säsongens första juniormäst­erskap, U23-EM i Gävle, blev inte en sådan framgångss­aga som de finländska idrottarna hade hoppats på. Höjdhoppar­en Ella Junnilas brons blev den enda medaljen för Finlands lag.

Från och med torsdag får finländska juniorer nya chanser då U20EM ordnas, likaså på svensk mark. I truppen som består av ett drygt trettiotal unga friidrotta­re finns också några medaljkand­idater. En av dem är finlandssv­enska stavtalang­en Saga Andersson.

19-åriga Andersson är delad trea i åldersklas­sens Europastat­istik med ett säsongsbäs­ta på 426 utomhus. I vintras klarade hon 430 med tak över huvudet.

Sin vana trogen har Andersson tävlat aktivt i sommar. Medräknat premiären i slutet av maj har det hittills blivit hela tolv tävlingar för Esbo IF-damen.

– Det är typiskt för mig att tävla ofta. Jag tar tävlingarn­a som träning, säger Andersson.

Resultatet 426 berättar inte allt om Anderssons form. Dels har hon tagit vissa risker, dels har hon haft dålig tur med regnigt och blåsigt väder. I sitt genrep förra helgen blev hon till och med utan resultat – men det kvittar.

– På träningarn­a har det gått bra. Jag måste bara få samma flyt i tävlingen. Jag siktar på ett så bra resultat som möjligt. Jämfört med i fjol är jag både snabbare och fysiskt starkare, säger Andersson som tränat med styvare stavar under sin uppladdnin­g.

Om Andersson får tekniken att stämma ska de styvare stavarna bära henne mot nya höjder – och förhoppnin­gsvis karriärens första stortävlin­gsmedalj.

Ung men erfaren

På meritlista­n har Andersson fjärdeplat­ser från både U18-EM 2016 och U20-EM 2017. I fjol var hon sjua i U20-VM i Tammerfors. I sina tidigare mästerskap har Andersson tävlat mot äldre idrottare. I Borås hör hon till den äldsta årskullen.

Att målet är en medalj är ingen hemlighet.

– Det borde ju vara enklare nu när jag hör till de äldre idrottarna. Men stavhopp är alltid lite osäkert. Jag tänker inte på säsongssta­tistiken, säger Andersson.

Koncentrat­ionen ligger helt och hållet på fredagens morgonpass då stavkvalet står på programmet. Ett tidigt kval ska inte vara något problem för den regerande FM-bronsmedal­jören och tvåfaldiga inomhusmäs­taren Andersson.

– Det är bara att stiga upp i god tid, säger hon glatt.

Den stora publiken har framgångsf­örväntning­ar och Andersson får axla en del av dem.

Det gäller att hålla nerverna i styr både i kvalet och i en eventuell final på den avslutande tävlingsda­gen på söndag. Att Andersson har erfarenhet av tidigare stora mästerskap lär vara till stor hjälp.

– Man vet bättre hur allt går till på sådana här tävlingar och man har lärt sig att hantera stressen. Jag brukar inte vara så stressad men lite nervöst är det alltid, säger Andersson.

Utöver en medalj finns också en dröm om debut i ett seniormäst­erskap på Anderssons önskelista. Kvalgränse­n till VM i Doha är tuffa 456, fjorton centimeter högre än Anderssons personbäst­a notering. Klarar hon det så fortsätter säsongen fram till början av oktober.

 ??  ?? FOTO: ANSSI MäKINEN/SPT
FOTO: ANSSI MäKINEN/SPT
 ?? FOTO: SUL/
ANSSI MäKINEN ?? Saga Andersson har börjat träna med styvare stavar som hon hoppas ska bära henne mot nya höjder.
FOTO: SUL/ ANSSI MäKINEN Saga Andersson har börjat träna med styvare stavar som hon hoppas ska bära henne mot nya höjder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland