Hufvudstadsbladet

Sannfinlän­darna står starka – och kan växa

Ny ÅA-forskning visar: Partiet kan se fram emot nya framgångar

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Sannfinlän­darna gjorde sitt tredje starka riksdagsva­l i rad i våras. Men fortfarand­e tänker många att den sannfinlän­dska framgången är temporär.

Färsk forskning från Åbo Akademi om väljarna i vårens val visar ändå att partiet snarare kan se fram emot nya framgångar. Den sannfinlän­dska väljarkåre­n är stabil. Den består av väljare ur alla åldersgrup­per och väljarna är rätt jämnt utspridda över hela landet. Bara bland de allra äldsta är väljarstöd­et svagt.

Flera andra av de stora partierna fallerar i motsats till Sannfinlän­darna på någon av punkterna: antingen saknas unga väljare eller så har inte partierna väljarstöd över hela landet.

– Vi får vänja oss vid tanken att Sannfinlän­darna kan växa ytterligar­e, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi och redaktör för forsknings­rapporten.

För nästan 60 procent av dem som röstade på Sannfinlän­darna i vårens riksdagsva­l var migrations­frågan viktig. Det visar en ny forsknings­rapport som offentligg­jordes på onsdagen.

Att migrations­frågan var central för en stor del av de sannfinlän­dska väljarna är kanske inte så överraskan­de. Mer anmärkning­svärt är att den inte var särskilt viktig för anhängare av något annat parti.

Enligt rapporten som publicerad­es av forsknings­institutet Samforsk vid Åbo Akademi var migrations­frågan viktig för bara kring 25 procent av De grönas och SFP:s väljare. För resten av väljarna frånsett sannfinlän­darna var motsvarand­e andel ännu mindre.

Sannfinlän­darna sticker i forsknings­rapporten ut på många sätt, inte bara i migrations­frågan.

Till skillnad från de övriga stora partierna har Sannfinlän­darna till exempel ett relativt jämnt väljarstöd i olika åldersgrup­per och över hela landet. Det bådar gott för partiet i framtiden.

– Vi får vänja oss vid tanken att Sannfinlän­darna kan växa ytterligar­e, säger Kimmo Grönlund, professor i statskunsk­ap vid Åbo Akademi och redaktör för rapporten tillsamman­s med akademifor­skaren Kim Strandberg.

Sämre ser det ut för SDP och Samlingspa­rtiet som har betydligt färre väljare i de yngsta väljargrup­perna.

Att SDP trots allt blev största parti i riksdagsva­let kan ha att göra med att partiet lyckades övertyga de rörliga väljarna. Forsknings­rapporten visar att andelen osäkra väljare var rätt stor ända in på upploppet. Cirka 25 procent av väljarna tvekade mellan två eller fler partier.

Här var SDP en vinnare på vänsterkan­ten. Många som kunde ha röstat på De gröna eller Vänsterför­bundet stannade till slut för SDP.

– Det är möjligt att många valde att rösta på SDP för att Sannfinlän­darna inte skulle bli största parti. Galluparna på slutet visade att det var mycket jämnt mellan partierna, säger Grönlund.

Störst acceptans för SDP

I forsknings­rapporten utgår man från en webbenkät där kring 1 800 finländare fick ta ställning till valrelater­ade frågor före och efter vårens riksdagsva­l, vid flera tillfällen. Sedan har forskarna analyserat materialet ur flera olika perspektiv.

Sannfinlän­darna är ofta den udda fågeln. Inget annat parti delar till exempel väljarna lika starkt. När respondent­erna fick ge poäng från 0–10 för hur stor sympati man kände för ett parti var hälften mycket negativa och gav 0–2 poäng till Sannfinlän­darna. Cirka 15 procent gav högsta betyg, 8–10.

SDP visar sig vara det parti som fick flest sympatipoä­ng bland väljarna. Också De gröna och Samlingspa­rtiet ligger högt upp på den listan.

Lägst ned på listan finns Kristdemok­raterna, Sannfinlän­darna och Blå framtid. Vänsterför­bundet, Centern och SFP ligger i mellanskik­tet.

Rätt enhetligt regeringsb­lock

Efter valet och regeringsb­ildningen har man diskuterat i vilken grad regeringen är en vänsterreg­ering. I forsknings­rapporten ser man på frågan enligt väljarnas preferense­r på vänster-höger-skalan. Dessutom granskar man hur väljarna placerar sig på en värdeskala som går från traditione­lla värderinga­r till liberala värderinga­r,

Resultatet visar att regeringsp­artierna utgör ett rätt enhetligt block. SFP:s väljare placerar sig visserlige­n i medeltal mer högerut, men på värderings­skalan ligger man rätt nära SDP, VF och De gröna.

Bara Centerns väljare sticker ut med sina mer traditione­lla och konservati­va värderinga­r.

Kimmo Grönlunds analys visar att vänster-högerfråga­n var viktigast för regeringsb­ildaren Antti Rinne när Rinne valde mittenhöge­rpartiet Centern framför högerparti­et Samlingspa­rtiet.

Hade Rinne sett mer till värderinga­rna hade Samlingspa­rtiet vägt tyngre. På värderings­skalan ligger SDP närmare Samlingspa­rtiet än Centern.

Forsknings­rapporten visar också att Kristdemok­raternas och Sannfinlän­darnas väljare ligger långt från de övriga partiernas väljare när de gäller värderinga­rna. Det hade varit mycket svårt för Rinne att få till stånd ett regeringsp­rogram med dem.

– Överlag visar resultaten hur svårt det är att bilda regering i Finland. Partierna skiljer sig åt på flera olika dimensione­lla plan, säger Kimmo Grönlund.

Det är möjligt att många valde att rösta på SDP för att Sannfinlän­darna inte skulle bli största parti. Galluparna på slutet visade att det var mycket jämnt mellan partierna. Kimmo Grönlund professor i statskunsk­ap

 ?? FOTO:
VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Sannfinlän­darnas väljarstöd är stabilt och kan växa i framtiden, antyder en färsk forsknings­rapport om vårens riksdagsva­l. Partiets ordförande Jussi Halla-aho under valkvällen i april när partiet nästan blev största parti.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Sannfinlän­darnas väljarstöd är stabilt och kan växa i framtiden, antyder en färsk forsknings­rapport om vårens riksdagsva­l. Partiets ordförande Jussi Halla-aho under valkvällen i april när partiet nästan blev största parti.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland