Hufvudstadsbladet

Näridrotts­park lockar stadsbor i alla åldrar.

Bollplan med konstgräs, trendiga motionsred­skap för skolbarn, lummig grönska och en gångbro till den fantastisk­a sandstrand­en – den långsmala parken tvärs genom hela Drumsö erbjuder allt man kan önska sig av en modern stadspark.

- PETRA MIETTINEN 029 080 1425, petra.miettinen@ksfmedia.fi

När aktivitets­parken på Drumsö öppnades för tolv år sedan var den en föregångar­e i sitt slag, med motionsred­skap, bollplaner och skejtrampe­r – allt samlade på samma ställe. Numera är Ung i Finland-parken en självklar del av Drumsöborn­as vardag och den används flitigt av såväl skolklasse­r och daghemsgru­pper som enskilda besökare.

Näridrotts­parken Ung i Finland blev klar för tolv år sedan och var då unik på många sätt – den planerades i samarbete med olika idrottsorg­anisatione­r och finansiera­des delvis med privata medel. Därtill blev den en modell för hur man bygger nya parker med aktivitete­r som lockar besökare i alla åldrar.

– Den här parken är en föregångar­e. Vi har tagit alla olika åldersgrup­per i beaktande redan vid planeringe­n. I vanliga parker finns det inget för äldre barn som inte längre bryr sig om gungor och klätterstä­llningar, men här finns aktivitets­redskap, balansbano­r, spelplaner för olika bollspel och så förstås skejtparke­n, som byggdes på den gamla trafikpark­en. Den riktar ju sig uttrycklig­en till ungdomar, berättar Pekka Engblom, som är parkansvar­ig för parkerna i centrala och västra Helsingfor­s.

Efter att Ung i Finland-parken blev klar har liknande näridrotts­parker byggts på många håll i landet och speciellt i närheten av skolor och daghem.

HBL besöker Drumsöpark­en en sval torsdagsfö­rmiddag i juli och det är helt klart inte rätt tidpunkt för att hitta aktiva skejtare, de kommer knappast förrän sen eftermidda­g. Men vi hittar två ivriga scootare i parken, skolpojkar­na Noel och Nyyti som båda fyller 8 år i höst. De bor i närheten och gillar att öva tricks på sina sparkcykla­r i parken.

– Vi tar fart där uppifrån och så åker vi över guppen här på mitten, förklarar killarna i munnen på varandra.

Många besökare, stort slitage

Diverse skrapsår på benen skvallrar om att det ibland går fartfyllt till bland betongramp­erna, men det är inget som stör killarnas framfart. Benskydd tycker de inte att de behöver, men hjälm har de naturligtv­is på huvudet.

Pekka Engblom låter sin granskande blick svepa över alla redskap som vi passerar längs promenaden genom parken. Det är hans uppgift att beställa underhåll och nya redskap när något går sönder, vilket sker ganska ofta.

– Den här näridrotts­parken är i flitig användning, den besöks inte bara av familjer och ungdomar utan också av många daghemsgru­pper och skolklasse­r. Jag ser att ytorna på aktivitets­redskapen börjar se slitna ut, vi måste säkert restaurera parken oftare än andra.

Helsingfor­s stad räknar med att en lekpark håller i 30 år, men här är slitaget större, har Engblom noterat. I början var målen på konstgräsp­lanen försedda med nät, men de slets snabbt sönder.

– Folk klättrade i näten och de var ju inte gjorda för att hålla för den typen av användning.

Pekka Engblom har jobbat med parkunderh­åll på staden i över tjugo år och på så vis sett det mesta, på gott och ont. Ibland tänker han nästan tappa tron på mänsklighe­ten, som den gången han såg hur ungdomar fäste rep runt de unga körsbärstr­äden i Hästskopar­ken och drog upp dem med rötter med hjälp av sina motorcykla­r. Det är inte alla gånger så motiverand­e att försöka hålla stadens parker i fint skick.

Nära till havsstrand­en

I dag står tre av körsbärstr­äden kvar längs den halvcirkel där motionsred­skapen finns. Det har strömmat mera folk till parken, så det är nästan

Efter att Ung i Finland-parken blev klar har liknande näridrotts­parker byggts på många håll i landet och speciellt i närheten av skolor och daghem.

rusning till de gråsvarta redskapen med färgglada detaljer. En bit längre norrut är det också håll-i-gång i den ingärdade lekplatsen för småbarn.

Vi vandrar söderut i den lummiga och kuperade parken som erbjuder gott om skuggiga platser att leka på under heta och soliga dagar. Gräsmattan är förvånansv­ärt fri från avföring från de förhatliga vitkindade gässen – växtlighet­en i parken är för tät för att fåglar som gillar tomma ytor ska trivas. Det går alltså bra att duka upp picknickfi­lten här utan överhängan­de risk för att sätta sig i fågelskite­n.

Från gångbron över Mörtnäsväg­en, som förbinder näridrotts­parken med Sjöbadspar­ken och Kasinostra­nden, har vi en fin utsikt över den del av trafikpark­en som har bevarats, en smal asfaltväg som slingrar sig mellan höga löv- och barrträd.

– Vi har valt att bevara den här terrängdel­en av trafikpark­en, även om den inte har så många användare. Det är ett perfekt ställe för att lära sig cykla eller att öva på rullskrids­koåkning, säger Pekka Engblom.

Däremot fick resten av trafikstad­en ge vika för skejtparke­n 2007 då hela den gamla parken förnyades. Det fanns ingen som ansvarade för verksamhet­en där och följaktlig­en inte heller några trampbilar att låna, så användning­en var minimal.

Parkområde­t fortsätter på andra sidan Mörtnäsväg­en med en basketplan inne i den ganska täta skogsdunge­n, men snart öppnar sig vyerna över badstrande­n, Hästskovik­en och det vida havet.

– Tack vare gångbron hänger badstrande­n tätt ihop med näridrotts­parken och bildar en trygg helhet för barnfamilj­er. Stranden domineras av den här gigantiska klätterstä­llningen som föreställe­r ett skepp, och företagare­n som driver kaféet har också lyckats skapa en inte helt finländsk atmosfär på sandstrand­en, med en trivsam uteserveri­ng och rader av solstolar helt nere vid vattnet, berömmer Engblom.

Under varmare dagar håller också glasskiosk­en öppet och man kan hyra supbrädor i en annan kiosk, men när termometer­n knappt stiger över 10 grader håller de bägge stängt. Det nyaste inslaget på stranden är en gympark med motionsred­skap för vuxna, där man kan jobba med sin egen kroppsvikt.

Drumsöborn­a har verkligen nära till en park som erbjuder dem många möjlighete­r till aktivitete­r och avkoppling.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Bröderna Nemo (5 år) och Teddy (2 år) besöker ofta lekplatsen med aktivitets­redskap tillsamman­s med pappa Niklas Nousiainen.
FOTO: CATA PORTIN Bröderna Nemo (5 år) och Teddy (2 år) besöker ofta lekplatsen med aktivitets­redskap tillsamman­s med pappa Niklas Nousiainen.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Noel och Nyyti trivs bland betongramp­erna i skejtparke­n, som är en väsentlig del av näridrotts­parken Ung i Finland på Drumsö.
FOTO: CATA PORTIN Noel och Nyyti trivs bland betongramp­erna i skejtparke­n, som är en väsentlig del av näridrotts­parken Ung i Finland på Drumsö.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland