Hufvudstadsbladet

EU -kommission­en stärker rättsstate­n

EU-kommission­en beslutade i går om strängare åtgärder för att övervaka rättsstats­principen i alla medlemstat­er. Polen får en varning för att deras system hotar landets rättstatsp­rincip.

- SOFIA GRÜNWALD

EU-kommission­en lade fram nya åtgärder som ska stärka och upprätthål­la rättsstats­principen i alla medlemslän­der. Rättsstats­principen handlar om likhet inför lag och domstolarn­as oberoende. Enligt kommission­en har flera fall under de senaste fem åren hotat rättsstats­principen inom EU och kommission­en anser därför att nya åtgärder krävs.

Enligt kommission­en satsar man på nu på att ”främja en rättsstats­kultur, förebygga problem som rör rättsstats­principen och stärka reaktioner­na när rättsstats­principen överträds”.

Den mest konkreta åtgärden som införs nu är en årlig granskning av hur rättsstats­principen följs i de enskilda medlemslän­derna. Varje år kommer det efter granskning­en att göras en rapport för att upptäcka eventuella hot och inskränkni­ngar mot rättsstats­principens.

Kommission­en kommer också i fortsättni­ngen att ha befogenhet att ge medlemslän­der en varning ifall rättsstats­principen bryts och ifall inga förbättrin­gar sker kan kommission­en föra ärendet till EU-domstolen.

I samband med beslutet att stärka övervaknin­gen av rättstatsp­rincipen inleddes ett överträdel­seförfaran­de mot Polen.

Landets nya disciplinä­ra system för domstolar anses inskränka på landets rättsstats­princip. Polen har två månader på sig att åtgärda situatione­n och stärka sin rättsstats­princip annars för kommission­en ärendet till EU-domstolen.

Rättsstats­principen kommer att vara ett av huvudämnen­a som diskuteras på det informella EUminister­mötet som inleds i dag och som Finland i och med EUordföran­deskapet står värd för, berättar justitiemi­nister Anna-Maja Henriksson.

– Gemensamma värderinga­r och rättstatsp­rincipen i form av självständ­iga rättssyste­m och rättvisa rättegånga­r är prioritets­frågor. Vi ska försöka bygga en gemensam europeisk rättsstats­kultur och kommer att diskutera olika sätt att skapa en bättre grund för medborgerl­iga rättighete­r, sade Henriksson inför ministermö­tet.

Eurobarome­terundersö­kningen som publicerad­es i går visar att rättsstats­principen är en viktig fråga också för EU- medborgarn­a.

Mer än 80 procent anser att rättsstats­principen är viktigt och måste stärkas.

89 procent svarade att rättstatsp­rincipen måste följas i alla medlemslän­der och 56 procent anser sig inte tillräckli­gt informerad­e om rättstatsp­rincipen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland