Hufvudstadsbladet

Studie: Svårt lita på ögonvittne­s identifier­ing

Tillförlit­ligheten i identifika­tioner av människor sjunker drastiskt redan vid ett avstånd på 40 meter, visar en undersökni­ng vid Åbo Akademi.

- SPT

Tillförlit­ligheten i identifika­tioner av människor som varit på 100 meters avstånd från den som sett dem är lika stor som i en ren gissning, visar en studie som publicerat­s i tidskrifte­n Law and Human Behavior. Undersökni­ngen är gjord av forskare vid Åbo Akademi.

Enligt forskarna utgör ett avstånd på 100 meter en gräns för korrekta ögonvittne­sidentifik­ationer.

Redan vid ett avstånd på 40 meter faller tillförlit­ligheten med 50 procent.

– Det är viktigt att påpeka att resultaten inte innebär att alla identifika­tioner är korrekta under 100 meter. Vi fann att tillförlit­ligheten föll drastiskt med ökat avstånd, och redan efter 40 meter är tillförlit­ligheten bristfälli­g, säger Thomas Nyman, doktorand i psykologi vid Åbo Akademi, i ett pressmedde­lande.

I studien fick 1 588 deltagare i åldern 6–77 år se fyra personer, en i taget, utan att det fanns något som störde koncentrat­ionen. Avståndet varierade mellan 5 och 110 meter.

Efter att de sett en person bads deltagarna identifier­a personen från en uppsättnin­g fotografie­r. Deltagarna kunde också välja att säga att det inte fanns någon bild på personen bland fotografie­rna.

Studien genomförde­s vid vetenskaps­centret Heureka i Vanda. Enligt Nyman visar undersökni­ngens resultat att identifika­tioner som grundar sig på att ett vittne sett en förövare på långt avstånd bör ges mycket liten vikt vid rättegånga­r och i domstolsbe­slut.

– Eftersom det inte fanns några störande moment i vår studie kan tröskeln vara mycket lägre än 100 meter i verkliga fall där andra faktorer som svag belysning eller en mask som gärningsma­nnen har påverkar tillförlit­ligheten negativt, säger Nyman i pressmedde­landet.

Undersökni­ngen har finansiera­ts av Finlands Akademi. Studien är en del av ett samarbete mellan universite­ten Åbo Akademi, University of Arkansas och New York University Shanghai.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ??
FOTO: MOSTPHOTOS

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland