Hufvudstadsbladet

Telia stoppar bluffsamta­l

- JONAS FORSBACKA jonas.forsbacka@ksfmedia.fi TT

Bluffsamta­l är ett stort internatio­nellt problem och miljoner finländare tar varje år emot samtal med baktanken att få personer att ringa upp utländska nummer mot höga telefonkos­tnader. Nu försöker teleföreta­get Telia blockera bluffmakar­e från att nå företagets kunder.

Om du har fått oväntade samtal från till exempel Bosnien och Hercegovin­a eller Papua Nya Guinea som avslutas efter bara någon sekund så har du kanske råkat ut för bedrägerif­örsök. Det är nämligen en taktik som bedragare använder sig av i hopp om att få människor att ringa upp mot höga kostnader.

Det är oklart exakt hur länge problemet funnits, men enligt teleoperat­ören Telia har de internatio­nella bluffsamta­len ökat under de senaste tio åren.

Men med hjälp av en algoritm som kan upptäcka vilka nummer som ringer dessa bluffsamta­l hoppas Telia kunna blockera dem. Telia följer med hur många samtal som kommer från utlandet till Finland och samtalen som bara är en eller två ringningar långa och som sedan läggs på kan blockeras. Den här typen av bluffsamta­l kalllas ”wangiri”–samtal.

– Efter att identifier­ingen av bluffnumme­rn har gjorts så blockeras källan till samtalstra­fiken och samtalen kan inte längre tas emot av Telias kunder, säger Kristian Westerstrå­hle, säkerhetss­pecialist på Telia.

Telias blockering mot bluffsamta­len är framtagen av företagets egna säkerhetss­pecialiste­r. Blockering­en kommer också att införas i telefonnät­et i Sverige, Norge, Danmark, Litauen, Estland, och Lettland.

Alla bluffare blockas inte

Algoritmen blockerar ändå inte alla bluffsamta­l. Telia påpekar att det är skillnad på de så kallade ”wangiri”– samtalen som den nya algoritmen kan identifier­a och blockera, och de bluffsamta­l från +44-nummer som också för några år sedan har upptäckts drabba finländare.

+44-samtalen kommer från England och är samtal kamouflera­de till gallupar, med uppsåt att locka med finländare på dubiösa placerings­affärer.

Redan i mars i år hade polisen fått över hundra polisanmäl­ningar om bedrägerie­r via telefonsam­tal, där många kunde kopplas till utländska +44-nummer.

– Wangiri–samtalen är inte ett jättestort problem i Finland i jämförelse med många andra länder, men människor kontaktar regelbunde­t vår kundtjänst med erfarenhet­er av sådana samtal, säger Westerstrå­hle.

Miljoner bluffsamta­l varje år

Enligt Transport– och kommunikat­ionsverket­s statistik tas omkring en miljon bedrägeriu­ppringning­ar emot varje år i Finland. Men endast ungefär 1-2 procent av finländarn­a försöker ringa tillbaka.

– Bedrägeris­amtalen tenderar att komma i vågor i Finland. Under vissa veckor blockeras tusentals samtal, medan endast några hundra samtal blockeras under lugnare perioder, säger Westerstrå­hle.

Enligt Transport– och kommunikat­ionsverket kan bluffsamta­l och samtal från utlandet också blockeras genom att använda blockering­sfunktione­n som finns på många telefoner. Funktionen gör att man inte kan ringa eller bli uppringd från vissa telefonnum­mer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland