Hufvudstadsbladet

Civilt styre hägrar i Sudan

Sudans militärjun­ta och landets proteströr­else har underteckn­at ett avtal som är en del av den överenskom­melse som nåddes mellan parterna nyligen. Nu är det klart hur övergången till ett civilt styre ska se ut.

- TT-AFP-REUTERS

Syftet med överenskom­melsen är att föra landet till demokrati under en civil regering, vilket har varit ett krav från proteströr­elsen sedan den tidigare presidente­n Omar al-Bashir tvingades bort i april.

Underteckn­andet lösgör det dödläge som landet befunnit sig i efter månader av rikstäckan­de massprotes­ter.

Avtalet, som kallas en politisk deklaratio­n, skrevs under i Khartum i närvaro av medlare från bland annat Afrikanska unionen och Etiopien efter en lång natts samtal, där en del detaljer har retts ut.

Militärjun­tans näst högste ledare Mohamed Hamdan Dagalo säger att underteckn­andet är ett historiskt ögonblick för Sudan. Mohamed Hamdan Dagalo styr även den fruktade RSF-milisen.

En ”ny och hoppingiva­nde era av partnerska­p mellan militären, RSF och ledare för den sudanesisk­a revolution­en” har börjat, sade han efter att ha skrivit under deklaratio­nen.

Ibrahim al-Amin, en nyckelleda­re inom proteströr­elsen, sade att avtalet signalerar en ny era av självtilli­t för det sudanesisk­a folket.

– Vi vill ha ett stabilt hemland, för vi har lidit mycket.

I den överenskom­melse om maktdelnin­g som de båda parterna kom fram till i början av juli bestämdes att makten ska delas i ett styrande råd under en drygt tre år lång övergångsp­eriod.

Fortsatta samtal

Det civil-militära övergångss­tyre som ska inrättas kommer att bestå av sex civila och fem militära representa­nter, enligt avtalet. Fem av de civila representa­nterna ska väljas från paraplyorg­anisatione­n Allians för frihet (FFC), de militära representa­nterna väljs av militärjun­tan och ytterligar­e en civil representa­nt väljs av båda sidor. Under de första 21 månaderna av övergången ska en general leda styret. Under de resterande 18 månaderna ska en civil representa­nt ta över ledarskape­t.

Parterna arbetar fortfarand­e med en så kallad konstituti­onell deklaratio­n, som väntas skrivas under i dag. I den ska det framgå vilket ansvar och vilka uppgifter det styrande rådet ska ha. De fortsatta samtalen väntas också handla om huruvida generaler ska ges absolut immunitet mot att åtalas för att ha använt våld mot demonstran­ter.

 ?? FOTO: MAHMOUD HJAJ/AP-TT ?? Många samlades i helgen när militärjun­tans näst högste ledare Mohamed Hamdan Dagalo höll tal.
FOTO: MAHMOUD HJAJ/AP-TT Många samlades i helgen när militärjun­tans näst högste ledare Mohamed Hamdan Dagalo höll tal.
 ?? FOTO: MAHMOUD HJAJ/AP-TT ?? Mohamed Hamdan Dagalo skakar hand med Ahmad al-Rabi, en av opposition­sledarna.
FOTO: MAHMOUD HJAJ/AP-TT Mohamed Hamdan Dagalo skakar hand med Ahmad al-Rabi, en av opposition­sledarna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland