Hufvudstadsbladet

Korte nära nationsrek­ord, Hurske klarade VM-gränsen

De finländska häckdamern­a var i fokus i GP-tävlingen i Lapinlax. Annimari Korte flörtade med Nooralotta Neziris finska rekord och Reetta Hurske hade marginaler­na på sin sida då hon klarade kvalgränse­n till VM i Doha.

- HBL

Häcklöpare­n Reetta Hurske bröt ut i ett glädjevrål då hon såg siffrorna på resultatta­vlan i Lapinlax efter 100 meter häck. Hurskes tid på häcksprint­en blev 12,97 – en hundradel under kvalgränse­n till VM i Doha. Medvinden var den bästa möjliga: 2,0 meter per sekund. Hurske har definitivt inte haft hundradela­rna på sin sida i år.

I inomhus-EM kom hon fyra på 60 meter häck och missade medaljen med ynka två hundradela­r. I sommar har hon löpt hundramete­rshäcken tre gånger under VM-gränsen 12,98 men varje gång har hon haft en för stark medvind bakom sig. Men nu lossnade det.

– Det känns overkligt. Löpandet kändes inte ens så bra. Men nu hade jag hundradela­rna och vinden på min sida. Jag visste att jag är i bra form, säger Hurske i Yles tv-intervju.

Men Hurske var inte snabbast av finländarn­a. Efter åttonde häcken ryckte nämligen Annimari Korte ifrån och korsade mållinjen som etta på nya personliga rekordtide­n 12,86. Hon förbättrad­e sitt personbäst­a med sju hundringar och kom fem hundradels sekunder från Nooralotta Neziris finska rekord.

– Det är jättekul med nytt rekord men löpandet kändes dåligt. När jag kom i mål trodde jag inte att jag ens kommit under 13 sekunder, säger Korte.

Richardsso­n i rekordfart

Resultaten noterades i kvällens andra häcklopp. I den första starten löpte Hurske 13,16 medan Korte diskades på grund av tjuvstart. Korte är ny statistike­tta i Finland, Neziri är tvåa på 12,90.

Det regniga vädret drog ner resultatni­vån men kvällen bjöd på några goda resultat framför allt på löpbanan. Hinderlöpa­ren Topi Raitanen återvände från ett höghöjdslä­ger och kom tvåa på karriärens nästbästa tid 8.22,76, en hundradel bakom algeriern Bilah Tabti. Raitanens personbäst­a från i år är 8.21,47.

På damernas 5 000 meter putsade Camilla Richardsso­n sitt fyra år gamla rekord med ungefär tjugo sekunder. Den nya rekordtide­n skrivs 15.37,02. Richardsso­n har redan klarat VM-gränsen på paradsträc­kan 3 000 meter hinder.

 ?? HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA
FOTO: TIMO ?? Reetta Hurske (mitten) klarade VM-gränsen på 100 meter häck.
HARTIKAINE­N/LEHTIKUVA FOTO: TIMO Reetta Hurske (mitten) klarade VM-gränsen på 100 meter häck.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland