Hufvudstadsbladet

Bortamatch i Belgrad – HJK möter Röda Stjärnan i Champions League

HJK såg i en stund ut att vackla i matchen mot HB Torshavn, men Riku Riskis två mål säkrade avancemang till andra omgången i Champions League-kvalet. Där väntar nu den ökända serbiska klubben Röda Stjärnan.

- VILLE BENGS ville.bengs@ksfmedia.fi

Stadion Rajko Mitić i Belgrad rymmer 55 000 anhängare av den mest intensiva och entusiasti­ska sorten i Europa. Där kommer HJK att möta de regerande serbiska mästarlage­t Crvena Zvezda, även kallat Röda Stjärnan, i Champions League-kvalets andra omgång.

Jämfört med vad som väntar var motståndet i första omgången, färöiska HB Torshavn, åtminstone på papper en munsbit för HJK. För enkelt kom Helsingfor­slaget ändå inte undan på tisdagskvä­llen.

Till returmötet i den färöiska huvudstade­n åkte man med en trygg 3–0-seger i backfickan. Det största orosmoment­et för Klubi var att nyckelspel­aren i försvaret, Faith Friday Obilor, åkt på rött kort i det första mötet och därmed inte fick delta i matchen.

Om det berodde på Obilors frånvaro eller en något för självsäker attityd hos resten av laget är svårt att säga, men HJK överraskad­es av ett djärvt hemmalag i Torshavn. Hemmalaget kunde spela utan press och redan i den 17:e minuten satte Sebastian Pingel in 1-0. Lasse Andersen förde Torshavn i tvåmålsled­ning efter en hörna i den 56:e minuten.

För HJK:s del började den trygga ledningen glida ur händerna och tränare Toni Koskela, missnöjd med hur laget spelat under den första halvan, valde att redan vid pausvilan byta bort Erfan Zeneli och Kevin Kouassivi–Benissan mot Lassi Lappalaine­n och Riku Riski.

Den sistnämnde klev fram då det behövdes allra mest. I den sextionde minuten sköt Riski först 2-1-kvittering­en och utjämninge­n kom ungefär en kvart senare från samma spelares fot. Därmed kunde HJK pusta ut och blicka framåt mot vidare spel i Champions League-kvalet. Det sammanlagd­a resultatet mot HB Torshavn stod 5–2 till HJK.

– Vi gjorde matchen svår för oss, men det viktiga är att vi avancerar. Härnäst har vi ett stort möte mot Ilves på lördag och vi riktar alla tankar mot den matchen, kommentera­r tränare Koskela på HJK:s hemsida.

Stor utmaning

Men enligt Koskela har HJK:s Miika Takkula redan varit och följt med det kommande motståndet­s match i Belgrad där Röda Stjärnan slog litauiska Sūduva med 2-1.

HJK:s tränarstab kommer förmodlige­n också att noggrant granska Röda Stjärnans eurospel från förra säsongen. Då kom klubben ända till Champions League-gruppspele­t, slog brittiska Liverpool på hemmaplan och spelade oavgjort med italienska Napoli.

Lagen har mötts en gång tidigare i eurospel. År 1997 slog Klubi Röda Stjärnan i cupvinnarc­upen, föregångar­e till Europa League, med 1–0 på hemmaplan, men fick se sig besegrade med hela 3–0 i bortamötet.

Matchparet inleds i Belgrad onsdag nästa vecka och lagen drabbar samman i Helsingfor­s den 31 juli. För att gå vidare till gruppspele­n i Champions League krävs det att HJK efter att ha besegrat Röda Stjärnan ännu avancerar ur två ytterligar­e matchpar med mycket sannolikt tuffare motstånd. En förlust i den andra omgången skulle innebära att HJK fortsätter säsongen i Europa Leagues tredje kvalomgång.

?? FOTO: MIKKO STIG / LEHTIKUVA ?? Riku Riski var HJK:s matchhjält­e mot HB Torshavn.
 ?? FOTO: DARKO VOJINOVIC/ AP PHOTO ?? Röda Stjärnans anhängare i Belgradsde­rbyt mot rivalen Partizan tidigare i år.