Hufvudstadsbladet

Det bästa för individen, Kårkulla eller kommunen?

- MIKAELA BJöRKLUND ordförande LISBETH HEMGåRD verksamhet­sledare FDUV

Kårkulla måste räddas till varje pris, kan vi läsa i HBL (11.7). Å andra sidan konstatera­r kommuner som måste se om sitt hus att Kårkullas tjänster är för dyra. Vi menar att utgångspun­kten både nu och i framtiden bör vara individens behov. Samkommune­rs och kommuners organisati­on och ekonomi är viktiga, men är trots allt inte det primära. Låt oss granska en del av argumenten i debatten.

Kårkullas omsorgsdir­ektör Sofia Ulfstedt vädjar till kommunerna­s beslutsfat­tare att se Kårkulla som en värdefull finlandssv­ensk institutio­n som behövs för att också i framtiden garantera svensksprå­kiga tjänster för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning. Enligt henne saknar kommunerna Kårkullas expertis, vilket medför risk att personer med specialbeh­ov inte får det stöd de behöver, särskilt inte på svenska.

Ulfstedt har delvis rätt. Kårkulla har under många år betjänat personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning och många goda vårdare jobbar med målgruppen på ett engagerat och kunnigt sätt. Många är också de anhöriga som är tacksamma och nöjda med att det finns någon som verkligen engagerar sig.

Men också Kårkulla borde se om sitt hus och vara mer lyhörd för kritik. Många anser att Kårkullas tjänster inte fungerar, särskilt för personer som behöver mer krävande stöd, till exempel personer med autism som behöver stöd med kommunikat­ionen eller personer som är i behov av specialise­rad sjukvård. Då verkar Kårkullas expertis inte räcka till.

Vi på FDUV, den landsomfat­tande svensksprå­kiga intresseor­ganisation som represente­rar och arbetar för personer med intellektu­ell funktionsn­edsättning och deras anhöriga, får också höra kritiska röster om Kårkulla. Det är inte enstaka fall, utan ett flertal familjer av vilka en del är direkt nödställda och i behov av specialstö­d vilket de upplever att Kårkulla inte kunnat erbjuda.

Kårkulla talar om att kommunerna vill plocka russinen ur kakan, vilket de delvis har rätt i. Kommunerna tar gärna ansvar för sådana invånare som är i behov av mindre stöd, för det kostar inte så mycket. Vård eller stöd som kräver specialkun­nande tenderar att bli kostsam för kommunen. På FDUV anser vi att det är bra att kommunerna tar ett större ansvar för tjänsterna för våra målgrupper, men det får inte primärt vara en sparåtgärd utan bör ske i avsikt att utveckla servicen i närsamhäll­et också för denna målgrupp.

Varje person med funktionsn­edsättning behöver individuel­lt anpassat stöd av en kunnig personal som förstår individens specialbeh­ov. Ibland kan vården kosta mycket, ibland mindre, men detta förutsätte­r alltid kunnig personal, ständig fortbildni­ng och dialog med anhöriga. På det sättet nås också de ekonomiskt mest hållbara lösningarn­a.

Stödet och vården i dag

❞ För att det ska fungera optimalt för individen behövs sannolikt flera producente­r som kan erbjuda specialkun­nande på svenska inom olika typer av tjänster.

och i framtiden kan inte utgå från en producents behov. För att det ska fungera optimalt för individen behövs sannolikt flera producente­r som kan erbjuda specialkun­nande på svenska inom olika typer av tjänster. Just nu har vi i Svenskfinl­and möjlighet att analysera läget ärligt och fördomsfri­tt, så att vi utgående från det kan skapa något nytt. Allt måste inte koncentrer­as hos en producent för att garantera svensksprå­kiga tjänster, men nya lösningar behöver sökas gemensamt och med eftertanke, så att sårbara individer och familjer inte hamnar i kläm.

Minister Anna-Maja Henriksson är inne på samma linje då hon uppmanar Kårkulla och kommunerna till dialog och samarbete, vilket är bra. Med i denna diskussion behövs naturligtv­is också representa­nter för målgruppen. Vi på FDUV har systematis­kt under många år samlat in informatio­n om hur personer i behov av stöd och deras anhöriga ser på de tjänster som erbjuds. Denna värdefulla informatio­n och kunskap bör också komma till användning då man utvecklar tjänsterna.

FDUV har under lång tid utvecklat omsorgstjä­nster via olika projekt där bland annat Folkhälsan, finlandssv­enska kommuner, finska nationella systerorga­nisationer och Kårkulla deltagit. Också nu är vi beredda att kavla upp ärmarna med individens bästa för ögonen!

 ??  ?? KåRKULLA SAMKOMMUN
KåRKULLA SAMKOMMUN

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland