Hufvudstadsbladet

Det finns skönhet i det smutsiga och trasiga

- Jennifer Clement. HENRIK JANSSON henrik.jansson@frilansksf.fi

Jennifer Clement står alltid på de föraktades sida. I sin nya bok skildrar hon en mor och dotter som glider från underläge ända ner till katastrofe­n. Men det blodiga avgörandet ter sig som ett lyckligt slut.

Gun Love. Översättni­ng av Niclas Hval. Albert Bonniers förlag 2019.

”Min mamma var en deciliter socker. Henne kunde man låna när man ville.”

Så öppnar Jennifer Clement, ordförande för PEN Internatio­nal, sin senaste roman Gun Love – uppföljare till den vitt noterade En bön för de stulna. Och redan de första sidorna ger en föraning om en läsuppleve­lse som går ner till de emotionell­a rötterna, åtminstone för var och en som är redo att solidarise­ra sig med de utstötta och marginalis­erade i samhället.

För det är dem författare­n primärt intressera­r sig för, och hennes hantverksm­ässiga briljans tillåts heller aldrig bli något mer än ett pålitligt stöd för den grovkalibr­iga historia som kräver att få bli berättad.

Perspektiv­et ligger hos den i realtid fjortonåri­ga Pearl vars uppväxtmil­jö är framsätet av en bil, en gammal Mercury Topaz som står parkerad i en trailerpar­k i Kalifornie­n nära den mexikanska gränsen. Där har den stannat då mamman Margot var sjutton och Pearl nyfödd.

I väntan på bättre tider, som Margot då sagt. Men de bättre tiderna tycks aldrig komma.

”När man bor i en bil är man inte rädd för åska och oväder utan för bärgningsb­ilar”, konstatera­r för sin del Pearl. Både hon och Margot utgår från att de farligaste fienderna ändå alltid är de amerikansk­a myndighete­rna, de som inte har så goda möjlighete­r att hjälpa men desto större att iscensätta personliga katastrofe­r för hjälpobjek­ten.

Vapen också i kyrkan

Margot har levt ett överklassl­iv som barn, men blivit gravid som sextonårin­g och då föredragit att ta bilen hon fått som födelsedag­spresent och åka i väg framom att berätta något för pappan. Innan hon försvunnit har hon i hemlighet fött sin dotter, utan att pappan noterat vare sig graviditet­en eller det nyfödda barnbarnet.

Den växande dotterns syn på att bo i en bil är sedan totalt osentiment­al; eftersom hon aldrig haft något annat hem kan hon heller inte sakna det. Då blir det naturligt att ta situatione­n med jämnmod, och sträva efter att göra det bästa möjliga av den.

Men så kommer Eli, mannen som bär en dubbel uppsättnin­g vapen till och med i kyrkan, in i hennes och Margots liv. Därefter har Pearl två tideräknin­gar: före Eli och efter Eli. ”Jag förstod inte. Hon kunde alla sångerna så varför lät hon sig bli hoptussad och tilltufsad av honom.”

Riktigt längst nere på botten har Margot och Pearl inlednings­vis ju inte levt. De har visserlige­n tekniskt sett varit hemlösa, men något missbruk eller någon brottsligh­et har för deras del inte funnits med i bilden – förutom i deras näromgivni­ng. Tvärtom har Pearl varje dag gått till skolan, och Margot jobbat som städerska på det närliggand­e veteransju­khuset.

Men efter att Eli dykt upp börjar det lacka mot katastrofl­äge. Och när katastrofe­n till slut inträffat kommer snabbt en tämligen råbarkad socialarbe­tare för att hämta Pearl till ett fosterhem.

Clements berättelse är lika osentiment­al som hennes romanperso­ners syn på sina liv. Hon varken förskönar eller förklarar – det som händer händer helt enkelt, och det är inte sällan rätt våldsamt, och själva språket blir heller aldrig något virtuost självändam­ål.

På de föraktades sida

Däremot äger det en stark och ställvis lyrisk suggestion­skraft, i kombinatio­n med en naturlig kongeniali­tet med de skeenden som skildras. Och Clement står alltid orubbligt på sina av myndighete­rna så föraktade gestalters sida.

Hon skriver om kampen för att på samhällets skuggsida skapa sig ett värdigt liv. Hon skriver om mänsklig gemenskap, men också om det institutio­naliserade våld som blivit en följd av den amerikansk­a kärleken till lättavloss­ade handeldvap­en.

Men i slutskedet får ett av dessa vapen också en roll som räddare. Då är det Pearl som håller det och siktar, hon avvaktar några sekunder, men känner sedan att möjlighete­n till nåd ”hamnat i lådan med borttappad­e saker”.

Så vapnet avlossas. Och absurt nog kommer det blodiga avgörandet här att kännas som ett lyckligt slut.

Lite bredvidläs­ning

Jennifer Clements skrovliga romanpärla bevisar att det kan finnas skönhet också i det till synes smutsiga och trasiga. Och just därför kom jag under läsningen också vid flera tillfällen att tänka på favoritfil­mer som Winter’s Bone (baserad på Daniel Woodrells fantastisk­a roman En helvetes vinter) och No Country for Old Men (baserad på Cormac Mccarthys prosaberät­telse med samma namn).

Säkra tips för den som vill bli kvar i liknande stämningsl­ägen ett tag till.

 ?? FOtO: CAtA POrtiN ?? Jennifer Clement varken förskönar eller förklarar när hon skildrar sina romanperso­ners öden.
FOtO: CAtA POrtiN Jennifer Clement varken förskönar eller förklarar när hon skildrar sina romanperso­ners öden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland