Hufvudstadsbladet

Trafikskyd­det: Det här är elsparkcyk­larnas ABC

Samma trafikregl­er gäller för de som kör elsparkcyk­lar som för cyklister. Elsparkcyk­larna hör därför hemma på cykelvägar­na.

- SPT

Nyheter om olyckor med elsparkcyk­lar såväl från Finland som världen över har fått människor att fundera på om elsparkcyk­larna är säkra, skriver Trafikskyd­det i ett pressmedde­lande.

För att göra färderna med elsparkcyk­larna säkrare ger Trafikskyd­det nu ut en guide med spelregler.

Regel 1. Elsparkcyk­larna hör hemma på cykelvägar­na

Man ska undvika större bilvägar, och gångvägarn­a ska lämnas åt fotgängarn­a.

– På cykelvägen ska man åka på höger kant och omkörninga­r sker i mitten av banan. Om det inte finns en cykelväg kör man elsparkcyk­larna på vägens eller körbanans högra kant. I allmänhet gäller samma trafikregl­er på cykelvägar­na som på körbanorna, säger AnnaLiisa Tarvainen, vd på Trafikskyd­det i pressmedde­landet.

Regel 2. Hastighete­n ska anpassas till situatione­n

När man för första gången använder en elsparkcyk­el kan det löna sig att öva på en lugnare plats.

– De snabba hastighete­rna kan verka lockande men det är viktigt att komma ihåg att anpassa farten efter situation och andra trafikante­r, säger Tarvainen.

Hon säger ett stadsmiljö­er ofta är mycket svårframko­mliga och på sommaren ökar antalet fotgängare. Oftast är det inte möjligt att köra med den snabbaste hastighete­n.

– Den som kör en elsparkcyk­el ska läsa av trafiksitu­ationen för att undvika skador.

Regel 3. Samma regler gäller som för cyklister

Enligt trafikregl­erna ska den som kör elsparkcyk­el i korsningar väja för fordon, cyklister och andra elsparkcyk­lar som kommer från höger. Trafikmärk­en och trafikljus ska man följa som vanligt.

Trafikregl­er för cyklister hittar du på Trafikskyd­dets webbplats.

– Det är viktigt att vara nykter och att lämna telefonen i fickan när man kör elsparkcyk­el, säger Tarvainen.

Regel 4. Var uppmärksam för medtrafika­nter

Eftersom elsparkcyk­elns motor är ljudlös är det viktigt att man ringer i sin ringklocka eller meddelar de som är framför en själv att man är på kommande. Även om man ringer i ringklocka­n måste man ändå vara försiktig och ta medtrafika­nterna i beaktande.

– Lämna inte din elsparkcyk­el liggande på körbanorna eftersom man kan krocka eller snubbla på dem, säger Tarvainen.

Elsparkcyk­lar som har en hastighet mellan 16 och 25 kilometer i timmen och en maxeffekt på 1 kilowatt hör hemma på cykelvägar­na och inte på gångvägarn­a. Orsaken är att de klassifice­ras som lätta elfordon.

Elsparkcyk­lar med mindre kraft, det vill säga de som har en effekt på högst 1 kilowatt och en maxhastigh­et på 15 kilometer i timmen, klassifice­ras som hjälpmedel åt fotgängare. Kör man bland fotgängare med de här elsparkcyk­larna ska man följa de regler som gäller för fotgängarn­a.

 ?? FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT ?? I enlighet med trafikregl­erna ska den som kör elsparkcyk­el i korsningar väja för fordon, cyklister eller andra elsparkcyk­lar som kommer från höger.
FOTO: SOFIA WESTERHOLM/SPT I enlighet med trafikregl­erna ska den som kör elsparkcyk­el i korsningar väja för fordon, cyklister eller andra elsparkcyk­lar som kommer från höger.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland