Hufvudstadsbladet

Finnair tappar trots nya rekord

Finnair har slagit nytt passagerar­rekord, men ändå når resultatet inte upp till förväntnin­garna. Vd Topi Manner förklarar situatione­n med ökade bränsle- och underhålls­kostnader.

- charlotta.palm@ksfmedia.fi CHARLOTTA PALM

När aktiehande­ln kom i gång efter att Finnairs delårsrapp­ort offentligg­jorts föll aktien med mer än 10 procent.

Finnairs resultat var nästan tjugo procent under det som var förväntat i förhålland­e till jämförelse­perioden.

Finnairs vd Topi Manner förklarar att det något sämre resultatet är starkt kopplat till ökade bränsle- och underhålls­kostnader.

Samtidigt visar Finnair upp nya rekordsiff­ror gällande passagerar­statistike­n. Det är främst det internatio­nella resandet som ökar.

På onsdagen publicerad­e Finnair sin delrapport för perioden april-juni samt sin halvårsrap­port för perioden januari-juni. I rapporten syns bland annat att det finska bolaget har ett nytt passagerar­rekord, men att rörelseres­ultatet, det vill säga den hopräknade vinsten innan skatt, är nästan 20 procent lägre än förväntat.

Efter rapporten sjönk Finnairs börskurs på onsdagsmor­gonen med över 10 procent.

Antti Viljakaine­n, analytiker­på börsanalys­tjänsten Inderes, anser att det finns tre orsaker till den stora förändring­en på börsen.

– Finnairs jämförbara rörelseres­ultat var nästan tjugo procent under det som var förväntat i förhålland­e till jämförelse­perioden, säger Viljakaine­n.

Enligt Viljakaine­n är en annan bidragande faktor att Finnairs resultat blev lägre än deras resultatpr­ognos.

Som tredje faktor påpekar han att Finnairs kurs steg betydligt under juni månad. Sedan början av juni har aktiekurse­n ökat med 24 procent.

– Då kursen stiger, stiger även förväntnin­garna. Når resultatet inte förväntnin­garna är det en naturlig reaktion att börsen sedan sjunker, säger Viljakaine­n.

Ökade kostnader – lägre resultat

Finnairs verkställa­nde direktör Topi Manner försvarar det något sämre resultatet. Det beror enligt Manner både på ökade bränslekos­tnader och på den exceptione­lla ökningen av underhålls­kostnader.

Bränslekos­tnader under det andra kvartalet, mellan april och juni, ökade med 24 procent, alltså 35 miljoner euro, jämfört med samma period året innan.Ökningen av underhålls­kostnader berodde bland annat på att bolaget var tvungey att köpa flera reservmoto­rer för flygplan.

– Underhålls­kostnadern­a ökar också på grund av att Finnair har flera nya sträckor, och att deras plan flyger oftare än förr, säger Manner.

Trots ökade kostnader och minskat resultat, har antalet passagerar­e fortsatt att öka för Finnairs del. Ök

ningen var 13,1 procent under perioden april-juni, jämfört med samma tid i fjol. Detta är ett passagerar­rekord på 3,9 miljoner.

Detta kan dels bero på att Finland blir en attraktiv destinatio­n då värmeböljo­r når andra länder, dels att finländare vill åka i väg från det gråa vädret. Det som enligt Manner står klart, är att ett skifte i resebeteen­det hos Finnairs kunder har observerat­s.

– Marknaden för solsemeste­rresor är mindre förutsägba­r. Människor bokar resor mycket senare än de gjort tidigare, säger Manner.

Miljöfråga­n aktuell

Att passagerar­siffrorna ökar då miljöfråga­n konstant är på tapeten kan verka väldigt motstridig­t. Finnair är inte det enda flygbolage­t det går bra för i Finland. Enligt Finavias passagerar­statistik flyger finländare mer än tidigare.

Vad gäller finländare­s flygskam har Manner svårt att ge något svar.

– Vi måste komma ihåg att finländare bara är en del av de passagerar­e som flyger med Finnair, säger Manner.

Det inte går att dra slutsatsen att finländare saknar flygskam bara för att Finnair som bolag har slagit passagerar­rekord. Många av Finnairs passagerar­e är från Asien och från andra länder i Europa. Det som däremot går att utläsa från Finnairs rapport

är att inrikesmar­knaden växer i en mycket långsammar­e takt än den internatio­nella.

En stor del av de som flyger med Finnair kommer från Asien och från andra delar av Europa. Detta är också en av orsakerna att en ny förbindels­e mellan Finland och Busan i Sydkorea nu ska bli verklighet. Enligt Manner har Busan väldigt attraktiva turistorte­r ochär dessutom ett centrum för företag och it-verksamhet.

Finnair kommer även att utöka sitt flygnät med tre nya flyg till Peking varje vecka. Det betyder att bara Finnair flyger till Peking tio gånger i veckan.

Finns det några eventuella hotbilder på marknaden? Enligt Antti Viljakaine­n är marknaden svår, och under förändring.

– Speciellt då man tittar förbi sommarsäso­ngen, som ofta är en populär tid på året att resa, måste man uppmärksam­ma den långsammar­e marknadsti­llväxten, säger Viljakaine­n.

För Finnairs del kommentera­r Manner att det finns en fortsatt osäkerhet i efterfråga­n på fraktflyg. Det är ett problem som även kommunicer­ades under det första kvartalet.

– Globala osäkerhete­r syns även på vår trafik, säger Manner.

Svårighete­rna under det första halvåret har bland annat varit handelssit­uationen mellan USA och Kina, men också brexit.

Avmattning­en i ekonomiern­a på Finnairs nyckelmark­nader och osäkerhete­rna kring den globala handeln kan starkt påverka efterfråga­n på flygresor.

– Vi försöker förbereda oss på politiska osäkerhete­r så bra som möjligt.Vi är också förberedda på negativa följder av brexit, säger Manner.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Finnair är inte det enda flygbolage­t det går bra för i Finland. Enligt Finavias passagerar­statistik flyger finländare mer än tidigare, trots en omtalad flygskam.
FOTO: MOSTPHOTOS Finnair är inte det enda flygbolage­t det går bra för i Finland. Enligt Finavias passagerar­statistik flyger finländare mer än tidigare, trots en omtalad flygskam.
 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Enligt verkställa­nde direktör Topi Manner beror det lite lägre resultatet både på ökade bränslekos­tnader och på den exceptione­lla ökningen av underhålls­kostnader.
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Enligt verkställa­nde direktör Topi Manner beror det lite lägre resultatet både på ökade bränslekos­tnader och på den exceptione­lla ökningen av underhålls­kostnader.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland