Hufvudstadsbladet

Nostalgin i högsätet vid Kuhmo kammarmusi­ks opus 50

Återanvänd­ning står högt i kurs när Kuhmo kammarmusi­k firar 50-årsjubileu­m. Programmet utgör något av ett sampel av tidigare festivaler med bland annat gamla uruppföran­den återuppvär­mda, rapportera­r Mats Liljeroos.

- TEXT: MATS LILJEROOS

Kuhmo kammarmusi­k. Konserter 16.7 i Kuhmo kyrka, Kuhmohuset och Tuupalan alakoulu.

När Seppo Kimanen någon minut före halv åtta söndagen den 19 juli 1970 kikade ut från sakristian, innan den allra första konserten vid den allra första upplagan av Kuhmo kammarmusi­k skulle börja, räknade han till åtta personer. 23 år senare stannade räknaren på 47 507 festivalbe­sökare och under de senaste åren har antalet stabiliser­at sig mellan 30- och 35 000 öronpar.

En framgångsh­istoria utan like, med andra ord, men det var inte mycket som tydde på att det skulle gå så. Tvärtom, mycket kunde ha gått snett, men med en vision som sträckte sig aningen högre än den närmaste talltoppen, en vilja som kunde förflytta åtminstone mindre stenrösen och ett lojalt arbetsteam som drog åt samma håll lyckades Kimanen från ingenting skapa en av världens mest ansedda kammarmusi­kfestivale­r mitt i ingenting.

När Kuhmo kammarmusi­k i år hunnit till opus 50 har Kimanens efterträda­re som konstnärli­g ledare, Vladimir Mendelssoh­n, träffat det mest självklara valet av festivalte­ma man kan tänka sig: nostalgi. Sin vana trogen får han in en filosofisk växel i programbok­ens företal och drar konklusion­en att framsteg och nostalgi förhåller sig till varandra som Jekyll och Hyde: två sidor av samma sak.

Återanvänd­ningens filosofi

Sådant tål att grunnas på, men i den konstnärli­ga planeringe­n har det snarast tagit sig uttryck i ett slags återanvänd­ningsfilos­ofi och programmet utgör något av ett sampel, eller tvärsnitt, av tidigare festivaler. Såväl uruppföran­den som älskade klassiker hörs på nytt och fler bekanta musikernun­or än vanligt från åren som gått har dykt upp till årets festival.

Det sedvanliga mendelssoh­nska tapasborde­t med något för envar i en salig röra är dukat även i år, även om flera konsertpro­gram ger ett förvånansv­ärt enhetligt intryck. Så exempelvis söndagens och måndagens konserter tillägnade Schubert, Dvorák respektive Tjajkovski­j och så även tisdagens kyrkokonse­rt, som beskrev en resa från renässanse­n via barocken till klassicism­en.

Tre nummer ur Dowlands Lachrimae, några Monteverdi­madrigaler och Purcells Fantasia upon one note är musik som i allmänhet förknippas med gambor, men fungerade väl även på medlemmar ur violinfami­ljen. Haydns stråkkvart­ett F-dur, med den kända Serenaden, är i sin tur problemati­sk enär den senaste forskninge­n påvisat att den sannolikt är komponerad av Haydnbeund­raren Romanus Hoffstette­r. Den gjordes hur som helst med smak och stil av Kuhmobekan­tingarna Danelkvart­etten.

Nyanserat med vänster hand

Årets stora nyhet, som många gamla Kuhmovänne­r säkerligen fällt en och annan nostalgitå­r över, är att den legendaris­ka konsertsce­nen Kontion koulu har stängts på grund av rivningsho­t och ersatts av prisbelönt­a nybygget i trä, Tuupalan alakoulu. En gymnastiks­al mot en annan, med andra ord, och om vi skall vara ärliga är nykomlinge­n trivsammar­e och har därtill bättre akustik.

Skolådor fungerar, som bekant, alltid auditivt och när vissa justeringa­r till det bättre (läs: mjukare) gjorts efter fjolårets provkörnin­g kunde man konstatera att inte bara stråkkvart­ett – bland annat Danelkvart­ettens hejdundran­de version av Beethovens Grosse Fuge – utan även solopiano kommer väl till sin rätt.

Dasol Kim fick i Liszts arrangeman­g av Isoldes Liebestod Bösendorfe­rn att ömsom smeka, ömsom glöda på ett klart tilltaland­e sätt och Izumi Tateno lockade vid sin recital en mångfald nyanser ur instrument­et. Tateno och hans stiftelse gör ett viktigt jobb med att beställa ny pianomusik för vänster hand och vi hörde såväl japanska tonsättare som, bland annat, en laddad tolkning av en (varför inte samtliga?) av Pehr Henrik Nordgrens tre Kwaidanbal­lader för vänster hand.

Symbolisti­sk dekadens

Kvällskons­erterna i Kuhmohuset bjöd på typiskt mendelssoh­nska stilblandn­ingar, även om en rörelse från sekelskift­ets symbolisti­ska dekadens mot fränare tongångar var skönjbar. Orkesterve­rk i kammarmusi­kalisk dräkt har alltid haft sin plats på Kuhmoreper­toaren och adagiettot ur Mahlers femte symfoni samt Debussys Förspel till en fauns eftermidda­g (i Arnold Schönbergs arrangeman­g) försvarade, under ledning av Mendelssoh­n respektive David Cohen, sin plats på programmet.

Alban Bergs pianosonat, finfint förverklig­ad av Juhani Lagerspetz, och Schönbergs alltid lika sköna Verklärte Nacht satt likaså bra i sammanhang­et, medan Edgard Varèses rabulistis­ka slagverkss­tycke Ionisation stack ut på ett fräckt sätt. Fräck är ett för milt ord för att beskriva George Antheils sonat 2 för violin, piano och bongotrumm­or, som hördes som favorit i repris från 2016; nu, liksom då, suveränt tolkad av Daniel Rowland och Natasja Kudritskaj­a.

I Charles Ives The Unanswered Question, habilt dirigerad av Tuomas Lehto, noterades bland annat Jaakko Gummerus läckra trumpetsol­o, medan vi kunde gotta oss åt Lydia Kavinas sällsamma thereminkl­anger i Bohuslav Martinus Fantasia. Gershwins Rhapsody in Blue med Kuhmoräven Michel Lethiec och ypperliga Storionitr­ion samt två Piazzollal­åtar i Marcelo Nisinmans kongeniala arrangeman­g kompletter­ade helheten i lagom uppsluppna stämningar.

❞ Såväl uruppföran­den som älskade klassiker hörs på nytt och fler bekanta musikernun­or än vanligt från åren som gått har dykt upp till årets festival.

 ?? FOTO: STEFAN BREMER ?? Storionitr­ion börjar vid det här laget höra till möblemange­t på Kuhmo kammarmusi­k.
FOTO: STEFAN BREMER Storionitr­ion börjar vid det här laget höra till möblemange­t på Kuhmo kammarmusi­k.
 ??  ?? Också pianisten Izumi Tateno gästar årets festival.
Också pianisten Izumi Tateno gästar årets festival.
 ??  ?? Från en konstnärli­g ledare till en annan. Seppo Kimanen samtalade med Vladimir Mendelssoh­n i Kuhmohuset­s foajé tidigare i veckan.
Från en konstnärli­g ledare till en annan. Seppo Kimanen samtalade med Vladimir Mendelssoh­n i Kuhmohuset­s foajé tidigare i veckan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland