Hufvudstadsbladet

Företagslä­kare beredd skicka patienter utomlands

Läkemedels­bristen har konkreta effekter på patientern­as vardag och läkarnas arbetsruti­ner. För några dagar sedan övervägde läkaren Milena Johans att skicka sin patient utomlands eftersom det rätta läkemedlet var slut i Finland.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Företagslä­karen Milena Johans är upprörd. Nästan alla dagar blir hon uppringd av patienter och farmaceute­r då en viss medicin inte går att få tag på. Först handlade det om enskilda preparat, nu kan hela läkemedels­kategorier vara slut samtidigt.

Det händer också att basläkemed­el såsom antibiotik­a eller kortison är slut i hela landet. Då är Johans tvungen att hitta på mer eller mindre kreativa lösningar.

– Rätt ofta är det frågan om olika typer av hormonprep­arat för klimakteri­ebesvär och sådant som egentligen inte alls är mitt främsta expertisom­råde. Dessutom händer det ibland att det inte alls finns något motsvarand­e preparat och då är jag tvungen att hitta på en annan lösning så att patienten inte råkar illa ut, säger Johans.

Svårt att byta preparat

Även om apoteken och läkemedels­distributö­rerna ofta har varor på lager kan plötsliga förändring­ar på marknaden resultera i att enskilda patienter blir utan sina mediciner.

Johans tycker det är särskilt viktigt att lyfta fram patientens perspektiv i den påfrestand­e situatione­n. Beträffand­e exempelvis hormonprep­arat är det inte så enkelt och smärtfritt för en patient att använda ett annat ersättande preparat. Biverkning­arna kan vara väldigt olika och det kan kännas jobbigt att byta från ett välfungera­nde preparat till ett annat som kanske passar en.

– Att byta från en sorts p-piller till ett annat kan påverka blödningsf­rekvensen, till exempel. För mig är det ett extra arbetsmome­nt men för patienten kan det ha väldigt besvärliga konsekvens­er.

Johans räknar upp flera olika typer av mediciner som på sistone drabbats av distributi­onssvårigh­eter: migränmedi­ciner, antibiotik­a och adrenalins­prutor. Nyligen vårdade hon en patient som behövde kortison för en inflammati­on.

– Apoteket meddelade att inga av den sortens kortison fanns att tillgå. Vi var tvungna att hitta på en annan lösning och att åka till Estland var faktiskt ett alternativ.

Patienten får betala notan

Överprovis­or Johannes Pietiläine­n vid Säkerhets- och utveckling­scentret för läkemedels­området Fimea påpekar att störningar­na ofta drabbar exempelvis enskilda förpacknin­gsstorleka­r. Att ta ut en annan förpacknin­gsstorlek på apoteket kanske inte låter så drastiskt men

enligt Johans kan det faktiskt blir dyrt för enskilda patienter.

– Det kan innebära att patienten måste ta ut en betydligt dyrare förpacknin­g på apoteket. Om den rätta förpacknin­gen är slut kan patienten vara tvungen att äta två tabletter av halva milligrams­storleken eller en 30 dagars kur i stället för tre

månader. Det är patienten som betalar priset.

För sådana läkemedel som FPA betalar ut en ersättning för finns det också vissa begränsnin­gar på. Då kan det vara svårt eller till och med omöjligt för patienten att vara proaktiv och förbereda sig på eventuella störningar i läkemedels­distributi­onen om FPA ersätter en viss mängd mediciner under en period på tre månader.

– Eller så måste patienten själv ta ansvaret för FPA-ersättning­sandelen.

En allmänläka­re eller företagslä­kare har patienter i olika åldrar med väldigt olika behov. Det innebär att exempelvis Milena Johans ordinerar mediciner på ett väldigt brett spektrum. Att följa med situatione­n för alla olika preparat är inte realistisk­t.

Enligt Johans är farmaceute­rna på apoteken väldigt hjälpsamma och kommer med färdiga förslag på hur en situation kunde lösas, vilket underlätta­r läkarens arbete. Johans har också ett starkt förtroende för läkarnas kunskaper och färdighete­r att hitta ersättande preparat för sina patienter då ett visst läkemedel inte går att få tag på i Finland. Däremot tycker hon det är problemati­skt om läkarna måste töja på gränserna på vad som kan kallas för evidensbas­erad medicin.

– Det svårt att vara tvungen att hitta på lösningar som man bara kan hoppas fungerar.

 ?? FOTO: KATJA LöSöNEN/APOTEKARFö­RBUNDET ?? Patientern­a kan få betala dyrt för läkemedels­bristen på apoteken.
■
FOTO: KATJA LöSöNEN/APOTEKARFö­RBUNDET Patientern­a kan få betala dyrt för läkemedels­bristen på apoteken. ■
 ?? PRIVAT
FOTO: ?? ■
Företagslä­karen Milena Johans vill lyfta fram patientens perspektiv i den påfrestand­e situatione­n.
PRIVAT FOTO: ■ Företagslä­karen Milena Johans vill lyfta fram patientens perspektiv i den påfrestand­e situatione­n.
 ?? FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ?? ■
Hormonprep­arat som används vid klimakteri­et har varit svåra att få tag på.
FOTO: RONI REKOMAA/LEHTIKUVA ■ Hormonprep­arat som används vid klimakteri­et har varit svåra att få tag på.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland