Hufvudstadsbladet

Är hastighets­övervaknin­gen inne på fel spår?

- SVEN-OLOF HASSEL pensionera­d överkommis­sarie, Åbo

Den automatisk­a övervaknin­gen av hastighete­r utökas. Nyligen har myndighete­rna installera­t kameror av ny typ för att övervaka hastighete­rna längs huvudvägnä­tet.

Man påstår att man kan spara till och med fyrtio liv per år med automatisk övervaknin­g. Många av landets experter tror inte på dylika påståenden och utredninga­r.

När man jämför kriterier mellan olika länder för etablering av så kallad punktmätni­ng av automatisk hastighets­övervaknin­g

framkommer det att Finland har betydligt vagare kriterier än till exempel Norge. Detta har lett till att kameror för punktmätni­ng har placerats på platser som inte godtas av bilisterna i Finland. De kan finnas på platser där trafikolyc­kor till och med sällan förekommer. Inte undra på att polisen på sistone har fått stark kritik för sitt sätt att välja ut platser för kameraöver­vakning.

Senaste året har över 600 000 bilförare antingen blivit bötfällda eller fått anmärkning för att ha överskridi­t den högsta tillåtna körhastigh­eten. Av dessa har endast 3 procent överskridi­t den tillåtna körhastigh­eten med mera

än 20 km/h. Intressant är att i både Sverige och Norge har man cirka hälften färre noterade fortkörnin­gar än i Finland. Det visar att myndighete­rna inte har ansett det vara behövligt att aktivera kamerorna så ofta som i Finland eller också att det kan finnas andra orsaker som vore intressant­a för forskare att reda ut.

Norge har stränga kriterier. De samlade skadekostn­aderna på en aktuell väg för automatisk punktmätni­ng av hastighete­r skall vara bland de 10 procent högsta i landet. I tillägg skall de förväntade skadekostn­aderna vara mer än 30 procent högre än genomsnitt­et för tillsvaran­de vägsträckn­ingar. Genomsnitt­shastighet­en skall dessutom vara högre än den skyltade fartgränse­n under en veckas tid.

Norge, som ligger bäst till i trafikolyc­ksutveckli­ngen i hela Europa, införde redan för tio år sedan automatisk övervaknin­g av genomsnitt­shastighet­en. Det är ett effektivar­e sätt att övervaka hastighete­rna än automatisk punktmätni­ng. Dessutom är denna övervaknin­gsform vänligare för bilisten än den gamla traditione­lla punktmätni­ngen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland