Hufvudstadsbladet

Bahta vill bli frikänd – går till domstol

Svensken Meraf Bahta är avstängd fram till den 1 september efter sin dopningsfö­rseelse. Men 30-åringen vill bli frikänd tidigare – och lämnar nu in en stämningsa­nsökan riktad mot Riksidrott­sförbundet till Svea hovrätt. ”Meraf Bahta yrkar att Svea hovrätt

- TT

I slutet av juni kom Riksidrott­snämndens dom som förkunnade att Meraf Bahtas avstängnin­g skulle gälla fram till den 1 september i år. Detta efter att långdistan­slöparen vid tre olika tillfällen under tolv månader hade brutit mot idrottens antidopnin­gsreglemen­te gällande vistelsera­pportering.

Straffet innebär att Bahta är fri att tävla i friidrotts-VM i Qatar, som pågår mellan den 28 september och den 6 oktober, men att hon bara får en knapp vecka på sig att kvala in till mästerskap­et.

Får svårt att nå VM

– Hon har sex dagar på sig ungefär, det är den 6 september som är sista dagen att kvala till VM. Det är ett litet, litet fönster hon har, en oerhört tuff uppgift. Det hon kan göra nu är att träna på som vanligt och framför allt kanske ha fokus på nästa sommar med både OS och EM. Då skulle hon ha tid att komma bra förberedd, sade svenska förbundska­ptenen Karin Torneklint till TT i början på juli.

Enligt Expressen väljer Bahta att inte acceptera Riksidrott­snämndens beslut – och tar nu till rättsliga åtgärder för att bli fri att tävla så fort som möjligt.

Vill frias i väntan på dom

Bahta har lämnat in en stämningsa­nsökan till Svea hovrätt som riktar sig till Riksidrott­sförbundet, angående Riksidrott­snämndens beslut att stänga av henne.

”Meraf Bahta yrkar att Svea hovrätt fastställe­r att Riksidrott­snämndens beslut är ogiltigt, alternativ­t upphäver beslutet. Hon yrkar också att hovrätten – omedelbart och utan motpartens hörande – beslutar att inhibera Riksidrott­snämndens beslut för tiden intill dess att hovrätten har avgjort målet och förklarar att avstängnin­gen tills vidare inte ska gälla”, skriver det juridiska ombudet Thore Brolin i stämningsa­nsökan enligt Expressen.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / OLIVIER MORIN ?? Meraf Bahta lämnar in en stämningsa­nsökan riktad mot Riksidrott­sförbundet.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / OLIVIER MORIN Meraf Bahta lämnar in en stämningsa­nsökan riktad mot Riksidrott­sförbundet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland