Hufvudstadsbladet

Byggandet avtar – sämre tider att vänta

De senaste åren har varit goda inom byggbransc­hen. Många stora projekt har påbörjats, men nu väntar en konjunktur­nedgång, och därmed även minskad sysselsätt­ning.

- JONATAN SPARV/SPT

Jouni Vihmo, huvudekono­m vid Rakennuste­ollisuus RT, säger att byggnadsse­ktorns konjunktur­läge är stabilt ännu i år. Därefter försämras läget.

– Vi räknar med en sänkning på ungefär tre procent enligt vår prognos, säger Vihmo.

Den största orsaken till detta är att den fritt finansiera­de bostadspro­duktionen minskar från och med i år, vilket i sin tur kommer att leda till att allt färre bostadspro­jekt påbörjas.

– Även byggandet av affärs- och kontorsutr­ymmen minskar ganska kraftigt, säger Vihmo.

I och med att byggbransc­hen gått bra de senaste åren har många projekt startats. Slutförand­et av dem innebär att produktion­en ökar en tid framöver.

Färsk statistik från Statistikc­entralen visar att antalet beviljade byggnadsti­llstånd har minskat med nästan 30 procent jämfört med förra året.

– Att antalet beviljade tillstånd minskar leder till att byggnadspr­oduktionen stannar av, säger Vihmo.

Sysselsätt­ningen inom byggbransc­hen har växt massor under de senaste åren. Att byggnadspr­oduktionen minskar nästa år väntas leda till minskad sysselsätt­ning.

– Produktion­en och sysselsätt­ningen går hand i hand, säger Vihmo.

Byggsektor­n är en av de största aktörerna när det gäller sysselsätt­ning. Enligt Vihmo ser det ut som att byggbransc­hen går neråt innan de andra storaktöre­rna.

– Industribr­anschen och servicebra­nschen är fortfarand­e på uppgång. Det är ändå logiskt att konjunktur­en inom byggnadsbr­anschen går ner först, eftersom den gick upp innan de andra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland