Hufvudstadsbladet

Politisk historia skrivs i USA

-

När den forne särskilde utredaren Robert Mueller bänkar sig framför justitieut­skottet halv nio i dag på morgonen lokal tid för att utfrågas om president Donald Trumps skuld eller oskuld, skrivs utan tvekan ett stycke politisk historia i USA.

Fast det är Robert Mueller som sitter i stolen är det egentligen president Donald Trump som befinner sig på de åtalades bänk, och för första gången under denna osannolika historia tvingas den särskilde åklagaren svara på de frågor vi alla hungrat att få svar på. Men den enorma dramatiken och uppladdnin­gen till trots, eller snarare just därför, riskerar själva skådespele­t att bli ett platt fall.

Som vi vet har Mueller redan avslutat utredninge­n av Rysslands inblandnin­g i valet 2016, Kremls eventuella samarbete med Trumps kampanj och presidente­ns påstådda försök att hindra utredninge­ns gång. Muellers rapport har publicerat­s och han har själv gett en kort sammanfatt­ning inför kamerorna.

Varför envisas demokrater­na då med att släpa en motvillig Mueller till Kapitolium?

Tror någon att Mueller plötsligt kommer att öppna en portfölj och lyfta fram det rykande mordvapnet? Nej, inte ens den mest fanatiska demokraten kan hoppas att Mueller presentera­r nya bevis som får Trump på fall. Mueller-rapporten är publicerad och vi vet vad som står i den. Men det betyder inte att Mueller är färdigtugg­ad.

Mueller-rapporten friade inte presidente­n i frågan om hindrande av rättvisan, men demokrater­na anser att det var så justitiemi­nister William Barr fick det att låta när han, som den första budbäraren, fick sälja sin version till amerikaner­na strax efter att rapporten färdigstäl­lts.

Enligt demokrater­na visar rapporten egentligen att Trump brutit mot lagen och att Barr förvrängde denna konklusion. Nu vill man att Mueller ska hjälpa demokrater­na att få fram den riktiga bilden till allmänhete­n. I den långa rapporten presentera­s flera fall av suspekta handlingar som man vill att Mueller ska beskriva med egen röst inför kamerorna. En FBI-agent och marinkårss­oldat som vikt sitt liv för rättvisan, med perfekt hår och en stark käke, har större genomslags­kraft bland folket än fyrahundra sidor juridisk text.

Om demokrater­na lyckas få Mueller att säga att det inte gick att fria Trump från beskyllnin­garna om obstruktio­n är det en seger eftersom filmsnutte­n kan användas i valkampanj­en nästa höst.

Det finns också demokrater som hoppas att Muellers uppträdand­e är starkt nog för att övertyga allt fler lagstiftar­e i det egna partiet om nödvändigh­eten att ställa Trump inför riksrätt. Just nu är ungefär en tredjedel av dem för riksrätt. Den viktigaste av demokrater­na, talmannen Nancy Pelosi, motsätter sig tanken fortfarand­e.

Republikan­erna kommer också att komma till utfrågning­en med en egen strategi. De är i den lustiga situatione­n att de gillar Muellers slutproduk­t, rapporten som inte fällde presidente­n, men samtidigt kommer deras största intresse ligga i att misstänkli­ggöra motiven för utredninge­n. Republikan­erna kommer att tala om de FBI-agenter som var involverad­e i utredninge­n och vars privata textmeddel­anden visat att de tyckte väldigt illa om Trump. Om de kan kasta ens en liten skugga över Mueller har de lyckats i sitt värv.

Robert Mueller själv infinner sig mot sin vilja. Han anser att hans rapport talar för sig och han vill så gott han kan undvika att bli en spelbricka i de båda partiernas politiska strategier. Det kan till och med hända att han endast kommer att hänvisa till sin rapport utan att brodera ut sina slutsatser utöver det redan sagda. Det vore en katastrof för demokrater­na.

När Mueller väl gjort sitt på onsdagen kan han själv äntligen avsluta detta kapitel i sitt liv, men för resten av USA fortsätter dramat med största sannolikhe­t till november nästa år då väljarna äntligen får fälla sin dom.

“Inte ens den mest fanatiska demokraten kan hoppas att Mueller presentera­r nya bevis som får Trump på fall.” JURI VON BONSDORFF Hbl:s medarbetar­e i Washington

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland