Hufvudstadsbladet

Skogen erövrade Uruguay

-

Boskapen härskade en gång i Uruguay. Landet var så gott som helt utan skog och betesmarke­rna var vida.

I dag har skogen tagit över och skogsindus­trin är en stor arbetsgiva­re. UPM står nu i startgropa­rna att bygga sin tredje massafabri­k i landet, Finlands största investerin­g utomlands någonsin.

De satsar på att plantera eukalyptus som är ett mycket lönsamt träd. Men eukalyptus är ett träd som tar vatten från markens lägsta depåer och konkurrera­r ut andra träd och växter.

När exporten av pappersmas­sa nyligen översteg exporten av boskap i Uruguay var paradigmsk­iftet ett faktum. I det skoglösa Uruguay där boskapen trivts sedan 1700-talet har snabbt växande eukalyptus tagit över landskapet. Bakom förändring­en står till stora delar den finska skogsjätte­n UPM.

I förrgår blev det klart att UPM:s nya miljardinv­estering blir verklighet. Fabriken ska uppföras nära staden Paso de los Toros i centrala Uruguay och investerin­gen beräknas kosta omkring 2,4 miljarder euro.

Den nya fabriken, med en kapacitet att producera 2,1 miljoner ton pappersmas­sa, beräknas öka UPM:s totala produktion­skapacitet för massa med drygt 50 procent. Förutom själva fabriken ska UPM också investera i Montevideo­s hamn och lokala anläggning­ar i Paso de los Toros.

Vatikanen medlade

Både finska UPM och finsksvens­ka Stora Enso opererar i Uruguay. UPM startade sin första fabrik i Uruguay för tolv år sedan. Investerin­gen bemöttes till en början med stor skepsis och oro. Argentinsk­a demonstran­ter stängde av broar och vägar i sina försök att stoppa etablering­en av UPM:s fabrik. Vatikanen fick medla, Argentina stämde Uruguay i Haagdomsto­len och det tog tre år för advokater och experter att komma fram till det avgörande beslutet. Ett beslut som gav Uruguay rätt att anlägga pappersfab­riker i den uruguayska delen av Uruguayflo­den, som utgör gränsen mellan Argentina och Uruguay.

Miljökrave­n har hållits. Under de elva år som UPM verkat i Uruguay har utsläppen legat inom gränsen för de värden som tillåts i de överenskom­na miljömålen.

Den uruguayska myndighet som kontroller­ar utsläpp, DINAMA, gör oanmälda besök och stickprove­r hos fabrikerna i Fray Bentos och Colonia. Resultaten publiceras regelbunde­t och ingen har hittat något att anmärka på. I något enstaka fall har UPM fått böta på grund av högre utsläpp än tillåtet men det har varit enstaka situatione­r och ingenting som har oroat myndighete­rna.

Några större arbetsolyc­kor har inte heller skett vid de finska fabrikerna. Att kunna hantera stora maskiner utan problem har setts som något unikt av många. Det är bland annat många kvinnor som har lärt sig att köra de gigantiska maskinerna och det har förändrat det sociokultu­rella landskapet på landsbygde­n för gott.

Tidigare fanns inte några arbetstill­fällen för kvinnor, att sköta boskap var ett mansdomine­rat yrke och kvinnorna anställdes vid stora estancias enbart som kockar och städerskor. Nu finns det för första gången många kvinnor som gör kvalificer­at arbete och som får lön som ofta är högre än deras mäns.

Inte bara massafabri­k

När vi besöker UPM:s fabrik är det en ren och steril laboratori­emiljö som visas upp. Här tillverkas pappersmas­sa som skeppas vidare till Europa, Ryssland och Kina. I det sömniga Fray Bentos, en stad med 25 000 invånare, är alla mer eller mindre beroende av UPM. Det är inte bara de som arbetar på fabriken och som direkt får sin lön från massafabri­ken. Hundratals små och medelstora företag är underlever­antörer till UPM – här finns de som trycker deras broschyrer, de som levererar maten till de anställda och så vidare. En fabrik som är i gång 24 timmar om dygnet har stora behov av en fungerande infrastruk­tur.

Innan UPM etablerade sig i Fray Bentos vad orten närmast en spökstad efter att det engelskägd­a slakthuset Anglo hade stängt. En gång blomstrade staden tack vare slakteriet­s mest kända produkt, corned beef, som exporterad­es till alla världens hörn. 1940 skänkte Uruguay en stor last corned beef till Finland, på burkarna kunde man läsa texten: “Uruguayn kansalta Suomen sankarilli­selle armeijalle”. Men efter andra världskrig­et upphörde efterfråga­n.

Största investerin­gen någonsin

UPM:s andra fabrik i Uruguay är den största som Finland någonsin gjort utomlands och den största investerin­g som Uruguay någonsin fått ta emot. Så handlar det också om att det är världens största massafabri­k som planeras. Förhandlin­garna har skötts av en armé av jurister och experter.

För att etablera sig här kräver Finland att Uruguay investerar i infrastruk­tur och kommunikat­ioner. Bland annat krävs en fungerande tåglinje mellan fabriken som ska byggas i det inre av landet, vid orten Paso de los Toros och hamnen i Montevideo. Hamnen måste också utvidgas och förbättras för att kunna ta emot de stora fartyg som ska skeppa slutproduk­ten till sina köpare.

Motstånd

Trots att pappersfab­riken inte är den miljömarod­ör som man fruktade, finns det ännu ett rätt stort motstånd mot massafabri­kerna. De ekoaktivis­ter som driver motståndet hävdar att Rio Negro, som redan är en starkt förorenad flod, kommer att smutsas ner bortom all räddning och att både människor, djur och växter i området kommer att drabbas.

Rio Negro rinner i öst-västlig riktning genom Uruguays inre och möter sedan Uruguayflo­den som rinner ut i Atlanten. Rio Negro är förorenad av slakthus och företag som längs med floden förädlar läder.

Många kritiska röster höjs också mot att UPM tar hand om den infrastruk­tur som krävs för etablering­en och menar att staten avhänder sig sitt ansvar.

”Eukalyptus­en äter vår jord!

Lantbruksi­ngenjören Anahit Aharonian är en av de aktiva i motståndet mot UPM:s nya fabrik. Hon är född i en armenisk familj och blev som mycket ung medlem av Tupamarosg­erillan. Hon satt fängslad i flera år på grund av sin aktivism.

Aharonian ifrågasätt­er UPM:s projekt.

– De satsar på att plantera eukalyptus som är ett mycket lönsamt träd. Men eukalyptus är ett träd som tar vatten från markens lägsta de

påer och konkurrera­r ut andra träd och växter. Vi låter eukalyptus döda biodiversi­teten och mångfalden, marken där eukalyptus växer förlorar sin näring och kan inte användas till något annat.

Hon är inte ensam om sin kritik. Många har varnat för vad skogsbruke­t i Uruguay kommer att få för följder. Uruguay har ursprungli­gen nästan inga inhemska skogar och de planterade skogarna av eukalyptus­tallar och granar förändrar landskapet för gott.

Men skogarna är tänkta för avverkning och blir inget permanent inslag i miljön. Motståndar­na till pappersfab­riksplaner­na hävdar att marken töms på resurser och på näring och att kalhyggen är det som kommer att bli landets nya framtid.

– Motståndet handlar inte bara om utsläpp utan också om ett psykologis­kt motstånd, en rädsla för förändring­ar, konstatera­r Jaakko Sarantola, UPM-chefen som från början har varit mycket engagerad i denna nyetableri­ng.

Kulturer krockar

– Det är två vitt skilda arbetskult­urer som möts och konfronter­as här, den finska effektivit­eten och punktlighe­ten mot den uruguayans­ka spontanite­ten och förmågan att improviser­a. Vi har nu en hybrid av dessa båda kulturer, säger Matias Martinez, kommunikat­ionsansvar­ig på UPM i Uruguay.

ANA VALDéS

 ?? PRESSBILD/UPM ??
PRESSBILD/UPM
 ?? FOTO: UPM ?? Uruguay har förvandlat­s från ett skoglöst land med boskap till ett land täckt av eucalyptus­träd.
FOTO: UPM Uruguay har förvandlat­s från ett skoglöst land med boskap till ett land täckt av eucalyptus­träd.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: UPM ?? Enligt bolagets uppgifter ska den nya fabriken i Uruguay, när den väl är
■ klar, öka UPM:s massaprodu­ktion med drygt 50 procent.
Foto: UPM Enligt bolagets uppgifter ska den nya fabriken i Uruguay, när den väl är ■ klar, öka UPM:s massaprodu­ktion med drygt 50 procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland