Hufvudstadsbladet

Så här dödar du ditt digitala fotspår

-

Om du dör lämnar du ett stort digitalt avtryck efter dig, och det blir allt viktigare att göra upp en plan för vad som händer med ditt digitala efterliv. Robin Laurén fyller snart femtio och är en av de få som gjort upp ett så kallat digitalt testamente i fall att han går bort.

– Jag lär ju dö i något skede, men jag har ju inte bråttom att dö. Jag vill bara att någon har nytta, glädje eller tröst av den informatio­n jag lämnar efter mig.

Sociala medier är inte som ett fysiskt dödsbo som går att rensa ur. Plattforma­rna äger all data, och den stannar kvar där även efter att du dör. Om ingen kommer in på kontona lämnas de ofta såsom de var när personen ännu var vid liv. När Facebook skickar notis om en avliden persons födelsedag kan det vara en plågsam påminnelse för anhöriga.

●●Med applikatio­ner som Lastpass eller Onepasswor­d kan du spara dina lösenord, och uppge en kontakt som allt skickas till om du inte loggat in på en tid.

●●Google och Facebook erbjuder inaktiv kontohante­ring, du kan ändra det i inställnin­garna. Den mejlar en inloggning­slänk till ditt konto till den kontakt du uppgett, om du inte loggat in på ett tag.

●●Det kan också vara till nytta för dina anhöriga om du skriver en instruktio­nsmanual; vad du vill ska hända med din informatio­n.

●●Vill du skriva ihop ett sista farväl eller fortsätta uppdatera dina sociala medier när du gått bort finns tjänsten Deadsocial. Där kan du skriva meddelande­n till nära och kära som skickas i väg av en testaments­exekutor efter att du gått bort.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland