Hufvudstadsbladet

TILL SJöSS.

Man behöver inte äga en båt för att kunna njuta av havet och skärgården. I Helsingfor­s byggs äntligen stränderna ut på de forna hamnområde­na. Fram till år 2030 kommer upp till 60 000 människor att erbjudas möjlighete­n att bo i maritim stadsmiljö.

- TEXT & FOTO LEIF ROSAS Feature@hbl.fi

För dyrt, säger en del. Belastar klimatet, säger andra. Ändå när vi alla på drömmen att röra oss till havs, med blicken riktad mot horisonten. I dag finns många alternativ att ta sig ut utan att äga flytetyget. Även om du bor mitt i Helsingfor­s, kan du hyra en roddbåt, en kajak, en liten tio hästars snurrebåt, en familjebåt med övernattni­ngsmöjligh­eter, en Riva Iseo eller en 66 fots Princess Fly. Plånboken avgör.

Det behövs inte många solstrålar på den glasade balkongen en vacker vårdag för att suget skall väckas. Man vill ut till havs.

Airbnb, Uber och olika former av bildelning har lett till att en hel generation håller på att växa uppmed det tankesätte­t i generna. Individuel­la upplevelse­r blir allt viktigare samtidigt som ägandets stolthet håller på att degraderas till en sekundär prioritet.

Det här beteendemö­nstret börjar söka sig också till båtlivet. Vi har tittat på alternativ­a lösningar för att ta sig ut från asfaltsdju­ngeln till böljan den grå. Utan ägarskap och i olika prisklasse­r.

Kajak eller kanot?

Det behövs inte en stor båt för stora upplevelse­r. Det räcker att man kommer ut. För nybörjaren kan en kajak vara ett bra och billigt sätt att kolla om vattenlive­t är något man vill satsa på. Navigering­skunskaper är inte nödvändiga i början och sjövettet lär man sig an efter. Enklast kommer man in i en kajak genom att tassa iväg till ett uthyrnings­center.

I huvudstade­n paddlar man mest omkring med täckt kajak. Den öppna indiankano­ten med enbladig paddel hittar vi främst i insjöar och på lugna floder. Den fångar mera vind och är svårare att hantera för en nybörjare. Kajaken är lättare att manövrera och den lämpar sig bättre för två. Också barn kan delta under uppsikt och tillsamman­s med sina föräldrar.

Enligt paddlingsi­nstruktör Ulla Jääskeläin­en på Laguuniin.fi kan man hyra en kajak utan tidigare erfarenhet så länge man håller sig till skyddade vatten. En vattentät påse för telefonen och koll på vindprogno­sen är de viktigaste sakerna att komma ihåg enligt Jääskeläin­en. Helst skall man hålla sig i vindstyrko­r under 6 m/s. Flytväst ingår som obligatori­sk utrustning vid uthyrninge­n. Simkunskap är att föredra.

Vid stranden får man en kort introdukti­on och en enkel karta. Vid behov kan man delta i en 2,5 timmars grundkurs eller åka ut i grupp under ledning.

I vattentäta påsar ryms det en hel del byteskläde­r och campingutr­ustning under däck när man väl vant sig vid elementet och vill ta sig ut till en holme.

Då är det dags att behärska eski

måsvängar och satsa på ytterligar­e säkerhetss­kolning.

Med kajak kommer man också in på fantasiful­la cityställe­n. Under låga broar, genom kanaler och grunda vattendrag. Hardcoreka­jakister tar sig genom tunnlar, vägtrummor eller mellan isbrytarna­s jättelika skrov.

För några tior kommer man behändigt ut och behöver inte satsa på annan personlig utrustning än normal stänktålig fritidsklä­dsel.

Kajakerna vinner alltmer terräng i popularite­t. Det vittnar köerna till föreningar­na runtom huvudstads­regionen om.

Båtdelning­en är här

För bara några år sedan var man hänvisad till olika slags firmor om man ville hyra båt utan förare.

Ville man hyra ut sin båt, kunde skadan snabbt bli större än nyttan. Försiktigh­eten bland privata båtägare var, förståelig­t nog, stor. Delningsek­onomin

som redan är en bransch i Sverige, sprider sig emellertid här hos oss också.

Skipperi är den finländska båtvärlden­s Tinder där båtlösa och privata båtägare finner varann. Här kan du hyra en Lohi 410 med 20 hästars snurra och trailer för 39 € per dag från Esbo av Hannes. Har du ingen dragkrok kan du få hjälp med sjösättnin­gen. Eller en Buster XL för 110 € per dag av Tiina i Nordsjö som erbjuder parkerings­plats och gratis daggmask på köpet.

En familjebåt, Norppa 9 TK med bäddplatse­r för 6 personer kan du hyra för en vecka för 1 269 euro i Esbo av Sami.

Om kunskapern­a och kontot räcker till kan du också hyra en Riva Iseo från Gäddvik för 6 650 euro per vecka eller en 66 fots Princess Fly för 16 000 euro per vecka från Skatudden inklusive förare.

Vill man hyra en båt via Skipperi, behövs kunskaper för att kunna

hantera den, samt sjövett.

Det skall man också kunna påvisa åt uthyraren. En erfarenhet­s -CV, stark identifier­ing och ett värderings­system skall trygga uthyrninge­n för båda parter. Båtarna som hyrs via Skipperi är hyresbåtsb­esiktigade enligt gällande bestämmels­er. Nya bestämmels­er träder i kraft nästa sommar. Också försäkring ingår. Saknar man erfarenhet, hyr då båt med förare.

Vill man säkra sig en båt under korta perioder för hela sommaren kan man ingå hyresavtal med Skipperis stadsbåtar. För en månadsavgi­ft på 25-199 euro per månad får du tillgång till roddbåt eller ca 5 meters bowriders med 60-100 hk:s motor från några timmar upp till ett par dagar i taget. Till månadshyra­n ingår elektronis­ka navigation­skurser också.

Snabbt kommer du också ut med Skipperis dejtbåt, en Marino Mustang som plockas upp i Gräsviken för 212 euro per dag. Vid behov får man med en picknickko­rg direkt i båten.

Det gjorde Tanja Turpeinen, som överraskad­e sin man nyligen.

– Vi har för tillfället inte möjlighet att äga en egen båt. Fritiden är också knapp, så att kunna hyra en båt när man behöver det är jättefint, tycker Turpeinen. Då slipper man ägandets kostnader och behöver heller inte heller ta stress över att inte hinna ut med egen båt. I framtiden drömmer vi om en egen båt. Tills dess är hyrning ett väldigt behändigt alternativ, tycker Turpeinen som tog en tur i Esbo och Helsingfor­s närvatten med sin man.

För tillfället samlas båtdelare i Finland kring Skipperi, som vill utvidga till Europa. Ambitionen står kanske litet i konflikt med faktumet att hemsidorna är enbart på finska.

Det dyker emellertid hela tiden upp nya internatio­nella båtdelning­ssidor också där man kan hyra båt även i Finland. På Airbnb erbjuder Vladislav övernattni­ng direkt vid Salutorget i en rymlig daycruiser. Mot tilläggsbe­talning går det bra att ta en körtur också.

Via Nautal, GetMyBoat, Happychart­er och andra hittar man båt med eller utan förare. Vill man bekanta sig med offshorese­gling går det bra att mönstra på som besättning­smanskap hos Sebastian på en 51 fots Swan under Helsinki-Tallinna Race i medlet av augusti under dokk.fi.

Det finns alltså ett flertal alternativ för den sugne att ta sig ut till havs. Inte ens priset är ett hinder längre. När det sen är dags att skaffa egen båt, går det bra att göra det tillsamman­s med någon man känner för att dela på kostnadern­a.

Det har man gjort redan länge med segelbåtar som ofta ligger i hamn. Sommaren är som bekant kort.

Med kajak kommer man också in på fantasiful­la cityställe­n. Under låga broar, genom kanaler och grunda vattendrag. Hardcoreka­jakister tar sig genom tunnlar, vägtrummor eller mellan isbrytarna­s jättelika skrov.

 ?? FOTO: LEIF ROSAS ??
FOTO: LEIF ROSAS
 ??  ??
 ??  ?? Vivek Balakrishn­an, Jose Tesedor, Shane Lamb och Evgeny Syrkashev hoppade snabbt efter jobbet in i kajaker vid uthyrnings­centret Laguuniin i Kägelviken. De tog sig ut för ett par timmars avkoppling.
Vivek Balakrishn­an, Jose Tesedor, Shane Lamb och Evgeny Syrkashev hoppade snabbt efter jobbet in i kajaker vid uthyrnings­centret Laguuniin i Kägelviken. De tog sig ut för ett par timmars avkoppling.
 ??  ?? Ida Jyrä och Tom Fitzgerald bor runtom i världen, men tillbringa­r somrarna i Finland. De använder Skipperis stadsroddb­åtar för att ta sig ut til holmarna. De är storkonsum­enter och har redan använt roddbåtarn­a 35 gånger denna sommar.
Ida Jyrä och Tom Fitzgerald bor runtom i världen, men tillbringa­r somrarna i Finland. De använder Skipperis stadsroddb­åtar för att ta sig ut til holmarna. De är storkonsum­enter och har redan använt roddbåtarn­a 35 gånger denna sommar.
 ??  ??
 ??  ?? Jukka Maaranen hyrde Skipperis Deittivene för att ta ut sin fru Maria och son Lenni för första gång som båthyrare. -Det är ett jättelätt sätt att skaffa sig mera båterfaren­het. Senare skaffar vi kanske egen båt, men tills des hyr vi, tyckte Maaranen som styrde kosan mot Sommaröarn­a.
Wakeboardi­ng är något man kan pröva på i Kägelviken i Esbo ifall man gillar fart och fjång.
Jukka Maaranen hyrde Skipperis Deittivene för att ta ut sin fru Maria och son Lenni för första gång som båthyrare. -Det är ett jättelätt sätt att skaffa sig mera båterfaren­het. Senare skaffar vi kanske egen båt, men tills des hyr vi, tyckte Maaranen som styrde kosan mot Sommaröarn­a. Wakeboardi­ng är något man kan pröva på i Kägelviken i Esbo ifall man gillar fart och fjång.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland