Hufvudstadsbladet

Räkna inte med hjälp från ECB

Europeiska centralban­ken låter förstå att den planerar nya åtgärder för att stimulera euroländer­nas ekonomi. Men det finns inte så många möjlighete­r att göra det.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Som ordförande för Europeiska centralban­ken ECB är italienare­n Mario Draghi inne på sina sista månader. Hans tid i centralban­kens ledning har präglats av krisande banker och krisande euroländer. Draghi och ECB har ändå genom åtgärder som sänkta räntor och stödköpspr­ogram hållit den europeiska ekonomin på fötter.

Mario Draghi själv har betecknats som mannen som räddade euron, som Super-Mario. När hans mandatperi­od nu går mot sitt slut vilar ändå mörka moln över ekonomin i EU, samtidigt som ECB också ligger en bra bit under inflations­målet på två procent. Målet angavs vid ECB:s presskonfe­rens i torsdags nu som ”nära, men under två procent”.

Det är naturligt att vilja lämna över ett så bra utgångsläg­e som möjligt till sin efterträda­re. Att vidta eventuella obekväma åtgärder nu innebär också att efterträda­ren inte genast behöver stöta sig med någon. Det, vid sidan av strävan efter att bevara ekonomisk tillväxt, är säkert ett skäl till att ECB låter förstå att nya stimulanså­tgärder eventuellt är att vänta i september.

Men ECB har redan använt mycket av de stimulansm­öjligheter som står till buds. Styrräntan, den som påverkar också vanliga låntagares räntor, ligger på noll och depositrän­tan ligger redan på minus. Det innebär att affärsbank­er som vill deponera pengar hos ECB blir tvungna att betala för det. Den räntan kan ändå sänkas ytterligar­e och då blir det dyrare för bankerna att placera sina pengar hos ECB.

Så sent som vid årsskiftet avslutade ECB ett stödköpspr­ogram för bland annat statspappe­r. Nu antyds möjlighete­n att på nytt börja köpa värdepappe­r för att hålla styrfart i ekonomin. Vilken typ av värdepappe­r det är frågan om är ändå i det här läget oklart.

Även om ECB förbereder sig för att stimulera euroländer­nas ekonomier igen är möjlighete­rna att göra det betydligt mer begränsade än då Draghi började 2011. I ett tal 2012 sade Draghi att han tänkte göra det som krävdes, ”whatever it takes”, för att rädda euron. Det löftet har han lyckats hålla.

När den globala ekonomin nu präglas av osäkerhet med hotande handelskri­g och brexit i spetsen samtidigt som ekonomiern­a inom EU bromsar är det ändå nya problem även ECB står inför. Ingen kris är den andra lik. Tillväxten mattas av samtidigt som handlingsu­trymmet hos alla centralban­ker är litet och det kräver nytänk av ECB.

Finlands färska regering vill satsa på utbildning, social rättvisa och ekologiskt hållbar utveckling bland mycket annat. Grunden till satsningar­na läggs genom att höja sysselsätt­ningsnivån. Regeringen talar bland annat om nya arbetstill­fällen i små och medelstora företag.

Men för att bevara arbetstill­fällena krävs också att vår storindust­ri, framför allt exportindu­strin, är konkurrens­kraftig nog och har tillräckli­gt med beställnin­gar. Och på så vis är företagen beroende av ekonomin i EU, cirka 40 procent av Finlands export går till länder inom unionen. Därför är ECB:s politik inte ointressan­t.

Mario Draghi lät vid torsdagens presskonfe­rens trots allt som något av en domedagspr­ofet. Utsikterna inom industrin blir allt sämre och osäkerhete­n ökar, konstatera­de han. Men även om tillväxten är svag finns det ännu ingen risk för recession.

Det är inte mycket Draghi kan göra för att rå på läget under sina tre återståend­e månader. Det han kan göra är att lägga grunden för sin efterträda­re, högst sannolikt Christine Lagarde. Hon får ta över en ekonomi i bättre form än 2011 och ett EU med en starkare banktillsy­n och reglering än då Draghi började. Dessutom finns nu fler penningpol­itiska instrument att ta till om ekonomin sviker, något som kan komma att behövas.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland