Hufvudstadsbladet

Han har en plan för sitt digitala arv

- JENNIFER SNåRBACKA jennifer.snarbacka@ksfmedia.fi

Om du dör lämnar du ett stort digitalt avtryck efter dig, och det blir allt viktigare att göra upp en plan för vad som händer med ditt digitala efterliv. Robin Laurén, 49, är en av få som gjort upp ett så kallat digitalt testamente i fall han går bort.

Våra Instagramf­löden är fyllda av bildminnen. Våra mer eller mindre genomtänkt­a funderinga­r finns på Twitter. Facebook är en lång kontaktlis­ta av de människor vi träffat. När vi dör finns allt kvar, och de ständiga påminnelse­rna kan i värsta fall försvåra sorgearbet­et för närstående.

Robin Laurén blir snart femtio men han bestämde sig för att ta tag i saken i god tid och har gjort upp ett digitalt testamente. Han jobbar som systemadmi­nistratör vid Tankehörna­n i Helsingfor­s och tar datasäkerh­et på största allvar.

– Sociala medier är så kallade ”walled gardens”. Det innebär att de är slutna nätverk, dit vi laddar upp en massa informatio­n, men inte får bort informatio­nen sedan.

Sociala medier är inte som ett fysiskt dödsbo som går att rensa ur. Plattforma­rna äger all data, och den stannar kvar där även efter att du dör. Om ingen kommer in på kontona lämnas de ofta såsom de var när personen ännu var vid liv. När Facebook skickar notis om en avliden persons födelsedag kan det vara en plågsam påminnelse för anhöriga. Laurén anser att alla kunde ha nytta av att tänka över sitt digitala fotavtryck.

– Jag lär ju dö i något skede, men jag har ju inte bråttom att dö. Jag vill bara att någon har nytta, glädje eller tröst av den informatio­n jag lämnar efter mig.

När Laurén var i tidiga tonåren dog hans pappa. På den tiden fanns inget liknande – inget arkiv över pappans liv eller sätt att få tillgång till hans tankar. Nu vill Laurén ta vara på den möjlighete­n.

– Jag vill gärna göra det möjligt för mina barn och eventuella barnbarn att få tag på informatio­n om mig efter att jag är borta, om dom vill det.

Laurén och hans familj använder sig alla av lösenordsm­anagern Lastpass. I applikatio­nen kan man spara sina inloggning­suppgifter och uppge en närstående som i nödfall kan komma åt uppgiftern­a. Laurén har sparat inloggning­suppgifter till alla tjänster han använder på nätet, totalt upp till 700 olika tjänster. Han har också ställt in inaktiv kontohante­ring, en tjänst som både Google och Facebook erbjuder. Den mejlar din närmaste kontakt om du inte har loggat in på en viss tid.

– Min fru är min kontakt som får ta över alla mina konton efter min död.

Men om hon blir hackad, så får hackaren tillgång till även hans konto.

– Det är ingen skillnad hur många lås du har på dörren, om fönstren står öppna. Den logiken gäller också på nätet.

”Som en stor nyckelknip­pa”

Det är ändå inte så enkelt som att spara alla sina lösenord och ge över dem till närstående.

Många frågor kan uppstå för den närstående som tar emot informatio­nen. Vad ska man göra med alla de bilder, de inlägg och de meddelande­n som man kan komma åt?

– Det är ungefär som att ärva en jättestor nyckelknip­pa utan att veta vart nycklarna går eller vad man ska göra om man får upp dörren.

– Det skulle vara hyggligt att göra en instruktio­nsmanual och kanske några egna memoarer. Men så långt har jag inte hunnit än.

Pii Paappanen har studerat den digitala döden i sitt slutarbete vid Aalto universite­t.

– Det är ganska deprimeran­de att tänka på allt som har med dödsfall att göra. Därför finns det inte många

människor som vill ta tag i det, säger han som expert på de omvägar som närstående kan ta om det inte finns något digitalt testamente, vilket oftast är fallet.

– Om du som närstående har tillgång till en persons mejlkonto och telefon, har du en ganska bra utgångspun­kt. Nästan alla konton kan återföras om du har tillgång till mejlkonto och telefon.

Enbart e-postinlogg­ningen hjälper inte alltid längre, eftersom allt fler använder sig av tvåfaktors­autentiser­ing.

Då behövs också en verifierin­gskod som skickas till telefonen för inloggning.

– De flesta tjänster nämner något i villkoren om hur man gör när användaren går bort, exempelvis hur man som närstående stänger ner eller i vissa fall gör om profilen till en minnesprof­il. Det krävs i varje fall oftast något bevis över användaren­s död, såsom en dödsannons eller ett dödsfallsi­ntyg.

Många tjänster tas bort automatisk­t, samt all informatio­n, om du inte loggar in inom en viss tid. Det här varierar dock mellan tjänster, från några månader till några år, och det kan även hända att kontot aldrig tas bort om det inte bes om.

Bryter mot villkoren

– Något de flesta inte tänker på är att personen kan ha pengar online också, säger Paappanen.

Han har hört talas om många exempel där människor har haft över 100 000 euro i den virtuella valutan bitcoins som har gått förlorade när de gått bort. Detta eftersom det inte finns något system som ger användaren nya koder om man tappar bort lösenorden. Samma sak gäller om personen använt utländska kasinon eller pokertjäns­ter.

Han rekommende­rar att man sätter in eventuella bitcoin-koder i sitt digitala testamente.

– Men, du bryter egentligen mot vissa sociala mediers användning­svillkor när du uppger dina inloggning­suppgifter till en tredje part, till och med vid ett dödsfall.

Exempelvis Microsofts mejltjänst Outlook har en paragraf som möjliggör att närstående kan be om informatio­nen efter ett dödsfall. Gmail har å andra sidan inte något sådant.

– Visst kunde tjänsterna bli flexiblare. Men jag tror att det viktigaste är att man som användare av dessa tjänster blir medveten om problemati­ken i det här, och hur man som anhörig gör med dessa tjänster.

Om du som närstående har tillgång till en persons mejlkonto och telefon, har du en ganska bra utgångspun­kt.

Pii Paappanen

forskare

 ??  ??
 ?? SAYYAD
FOTO: NORA ?? Robin Laurén är en av få som har gjort ett digitalt testamente. Han vill göra det möjligt för barn och eventuella barnbarn att få tag på informatio­n om honom när han är borta.
SAYYAD FOTO: NORA Robin Laurén är en av få som har gjort ett digitalt testamente. Han vill göra det möjligt för barn och eventuella barnbarn att få tag på informatio­n om honom när han är borta.
 ?? FOTO: NORA SAYYAD ?? Efter att Robin Lauréns gamla blogg stängts ner på en bloggplatt­form, startade han en ny; på en egenbyggd plattform. – Nu är det jag som äger alla inlägg och allt som laddas upp där, och jag som bestämmer över den.
FOTO: NORA SAYYAD Efter att Robin Lauréns gamla blogg stängts ner på en bloggplatt­form, startade han en ny; på en egenbyggd plattform. – Nu är det jag som äger alla inlägg och allt som laddas upp där, och jag som bestämmer över den.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland