Hufvudstadsbladet

Så gör du med den avlidnas sociala medier

- Källor: Pii Paappanen, digitaalin­enkuolema.org.

Facebook och Instagram

●●Både Facebook och Instagram fungerar likadant, i och med att ägaren är Facebook. De ger inte anhöriga tillgång till kontot eller dess innehåll. Som verifierad nära släkting kan du anmäla en avliden persons konto och be att det görs om till en minnessida eller att det tas bort. Då vill de ha bevis på att personen är avliden genom exempelvis en länk till en dödsannons eller nyhetsarti­kel.

Google (Gmail, Youtube bland annat)

●●Google har hantering av inaktiva konton (Inactive account manager, eng.) som kan ge möjlighet för närstående att få kontroll över kontot. Då behöver en närstående skicka eget identitets­bevis och e-postadress samt ett bevis för dödsfallet. Enligt Google tar man ställning från fall till fall om att ge över kontot.

Twitter

●●Närstående kan stänga ner ett Twitterkon­to om man kan bevisa sin relation till den avlidna. Man måste också tillhandah­ålla ett dödsbevis.

LinkedIn

●●En avliden persons profil kan tas bort av egentligen vilken av hens vänner som helst. LinkedIn vill ha den avlidnas användarna­mn, e-postadress, senaste arbetsplat­s, ens förhålland­e till den avlidna samt den avlidnas Linkedin profils webbadress samt dödsannons.

Övrigt

●●Varken Whatsapp, Spotify eller Snapchat uppger något om dödsfall på sina hemsidor, så då gäller det att ta kontakt med kundtjänst och börja processen därifrån.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland