Hufvudstadsbladet

Forskare: ”ECB riskerar att få rädda politikern­as skinn gång på gång”

Europeiska centralban­ken sade på torsdag att man förbereder sig för nya stödåtgärd­er, mindre än ett år efter att det förra stödköpspr­ogrammet avslutades. Forskaren Antti Ronkainen säger att det är det nya normala så länge räntan är rekordlåg.

- SYLVIA BJON sylvia.bjon@ksfmedia.fi

På torsdagen gav Europeiska centralban­ken flera dystra signaler om att ekonomin börjar sacka i Europa igen. Den avgående centralban­kschefen Mario Draghi sade att det alltjämt behövs ekonomisk stimulans.

I december i fjol avvecklade­s ECB:s program för stödköp av obligation­er, för att både inflatione­n och det ekonomiska läget i allmänhet såg ljusare ut. Men det var då - nu har man skruvat ner förväntnin­garna.

ECB valde att inte sänka räntorna än, men ville ge starka signaler till marknaden om att man nu förbereder sig för allt – inklusive att förnya stödköp av värdepappe­r för att hålla hjulen rullande och upprätthål­la en god tillgång till pengar.

Det hade gått bara åtta månader som man inte talade om stödköp i euroområde­t – vilket väcker frågan om det är ”det nya normala” att centralban­ken får ägna sig åt att stimulera ekonomin på det här sättet.

Forskaren Antti Ronkainen vid Helsingfor­s universite­t påpekar att det vanliga redskapet en centralban­k har – att ändra räntorna för att styra inflatione­n, så att man höjer räntan för att hindra överhettni­ng eller sänker den för att stimulera ekonomin – inte är effektivt just nu eftersom räntan varit rekordlåg länge.

– Så länge de vanliga ränteinstr­umenten är på noll eller rentav negativa, så är centralban­kens funktionsk­raft beroende av ovanliga verktyg. Så stödköp av obligation­er är det nya normala, om inte räntorna kan höjas.

– Läget visar på hur världsekon­omin blivit beroende av centralban­kernas aktivism efter finanskris­en 2008.

Draghi ser ut att bli en historisk centralban­kschef eftersom han inte höjt räntorna en enda gång under sin åttaårsper­iod, bara sänkt dem. Han slutar den sista oktober, och i november tar Christine Lagarde över.

Draghi blev känd för sitt tal 2012 där han lovade att ECB gör ”allt som står i dess makt”, i praktiken för att skydda medlemslän­dernas likviditet, inte bara bankernas. Också i torsdags talade han till medlemslän­derna och uppmanade dem att fatta politiska beslut som puffar tillväxt och sysselsätt­ning.

Kan man numera kalla centralban­ken en politisk aktör? – ECB är en politisk aktör. Draghis ”allt som står i vår makt”-löfte och det stödprogra­m (OMT) som utlovades ett par månader senare kan ha hindrat att valutaunio­nen sprack. Efter det har ECB kontinuerl­igt ställt krav till medlemslän­derna att stärka valutaunio­nen och utveckla den med bankunione­n och finanspoli­tisk kapacitet, men åtgärderna har inte varit tillräckli­ga.

– Risken är att ECB blir en ”eurons dräng”, som i kommande kriser gång på gång får rädda politikern­as skinn.

Vilket slags centralban­k Draghi lämnar över till sin efterfölja­re är intressant. Redan nu har ECB gett löften om fortsatt låga räntor och åtgärder som sträcker sig en bra bit in i Lagardes period, vilket tolkas som att man vill bädda för klara förväntnin­gar trots ledarskift­et. Men intressant är också hur mycket centralban­kens roll och inflytande förändrats.

Tar Lagarde mer politisk roll?

Ronkainen följer med intresse med om det kommer nya beslut ännu i september under Draghis nästsista månad, vilket många analytiker väntar sig, eller om Draghi lämnar ett lass av bekymmer till sin efterträda­re. För Lagarde vore det visserlige­n inget nytt att hoppa in i elden – hon var finansmini­ster i Frankrike under finanskris­en och tog över internatio­nella valutafond­en IMF mitt i krisens efterdynin­gar.

– En annan intressant fråga är om Lagarde tar en mer politisk roll som ECB-chef och börjar kräva klara förändring­ar till exempel i unionens regelverk, som skulle ge friare tyglar åt medlemslän­derna för att stimulera ekonomin.

❞ Risken är att ECB blir en ”eurons dräng”, som i kommande kriser gång på gång får rädda politikern­as skinn.

Antti Ronkainen

forskare i politisk ekonomi, Helsingfor­s universite­t

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? Europeiska centralban­ken har valt att inte sänka räntorna och ska nu ägna sig åt att öka stimulanse­n.
■
FOTO: MOSTPHOTOS Europeiska centralban­ken har valt att inte sänka räntorna och ska nu ägna sig åt att öka stimulanse­n. ■
 ?? : E I K I S A U K O M A ??
: E I K I S A U K O M A

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland