Hufvudstadsbladet

Allt fler våldtäkter anmäls

Antalet anmälda våldtäkter ökade i Helsingfor­s med knappt 20 procent jämfört med fjolåret. Den offentliga debatten syns i statistike­n, säger polisen.

- ATTE ÖSTERHOLM atte.osterholm@ksfmedia.fi

Helsingfor­spolisen har publicerat brottsstat­istiken för det gångna halvåret, det vill säga från januari till juni.

I sin helhet minskade antalet sexualbrot­t som kom till polisens kännedom under tidsperiod­en med ungefär 10 procent.

Antalet anmälda våldtäktsb­rott ökade däremot med cirka 20 procent jämfört med januari–juni i fjol.

– Eftersom brottsoffe­rstatistik­en visar att en stor del av sexualbrot­ten inte polisanmäl­s, finns det överlag mycket utrymme för variation. Till exempel den offentliga debatten i ämnet, och hur man har kunnat satsa på verksamhet för att avslöja sexualbrot­t som riktas mot barn syns i det totala antalet sexualbrot­t som kommer till polisens kännedom, säger kriminalko­mmissarie Saara Asmundela vid Helsingfor­spolisen.

När det gäller sexualbrot­t riktade mot vuxna har polisen märkt en ökad anmälnings­aktivitet under de senaste åren. Samma utveckling gäller dock inte för sexualbrot­t riktade mot barn, visar polisens statistik.

– Åtminstone inte så att barnen genast efter brottet skulle berätta om det för sina närstående eller anmäla det direkt till polisen. Till detta bidrar även att barn inte nödvändigt­vis förstår att de blivit utsatta för ett brott, säger Asmundela.

Antalet anmälda våldtäkter ökade ungefär lika mycket i Helsingfor­s och i hela landet totalt. Men medan antalet sexualbrot­tsanmälnin­gar minskade i Helsingfor­s, ökade de i hela landet med över 16 procent.

Färre brott totalt

Under perioden januari-juni anmäldes sammanlagt 43 617 brott i Helsingfor­s. Det är 18 683 brott – eller 30 procent – färre än under samma period året innan. Minskninge­n förklaras främst med nedgången i antalet trafikförs­eelser. Också antalet böter från den automatisk­a trafiköver­vakningen minskade märkbart, med nästan 32 procent.

Antalet egendomsbr­ott som kom till Helsingfor­spolisens kännedom minskade också något jämfört med motsvarand­e period i fjol. Till exempel har bruksstöld­erna av motordrive­t fordon minskat med över 20 procent.

– Startspärr började finnas i bilarna i början av 2000-talet, vilket i praktiken har satt stopp för bruksstöld­er av bilar tillverkad­e därefter. Andelen bilar som är så gamla att de saknar startspärr minskar kontinuerl­igt i trafiken, vilket minskar de potentiell­a objekten, säger kriminalöv­erkommissa­rie Kari Niinimäki vid Helsingfor­spolisen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland