Hufvudstadsbladet

32-åringen häktades misstänkt för skottlossn­ingen

Helsingfor­s tingsrätt har häktat den 32-åriga mannen som avfyrade flera skott i centrala Helsingfor­s i tisdags. Mannen misstänks för tre mordförsök och olovligt innehav av skjutvapen.

- JOHANNA HäGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@ksfmedia.fi

Den misstänkte mannen, iklädd grön t-tröja och shorts, trädde lugnt in i salen för att ta del av fredagsför­middagens häktningsf­örhandling­ar. Utrednings­ledaren Jukka Larkio bad att förhandlin­garna skulle föras bakom stängda dörrar, vilket domaren godkände.

Då Larkio en halv timme senare lämnade salen kan han bekräfta att den misstänkte häktats på sannolika skäl misstänkt för tre mordförsök och skjutvapen­brott.

– Mannen saknade lov för sitt vapen, säger Larkio.

Två personer skadades under skjutninge­n och har ännu inte förhörts. Larkio vill inte kommentera deras tillstånd, men säger att de fått allvarliga skador.

Gärningsma­nnen och offren kände varandra sedan tidigare.

– De kom från samma land och kände varandra, mer än så kan jag inte kommentera.

Själva händelsefö­rloppet utreds ännu.

– Situatione­n var väldigt kaotisk mitt i rusningsti­d. Många sprang ut ur sina bilar och rusade omkring, så det tar tid att få en klar bild, säger Larkio.

”Motivet klarnar”

Polisen utreder även ifall det finns flera inblandade i konflikten.

Polisen börjar ha en aning om motivet bakom dådet. Enligt Larkio rör det sig om en ny typ av brottsligh­et som är vanlig i övriga Norden men hittills inte förekommit i Finland.

– Det är inte själva skjutninge­n som är ovanlig, nu för tiden sker skjutvapen­brott också på centrala platser som restaurang­er. Men den här typen av uppgörelse mellan parter har inte funnits hos oss tidigare.

Enligt Larkio kan både personliga och ekonomiska skäl ligga bakom dådet. Exakt hur planerat det var kan han inte kommentera, men eftersom brottsrubr­iceringen är mordförsök, kallar han dådet ”genomtänkt”. Han ville inte heller tala om organisera­d brottsligh­et, utan snarare grov brottsligh­et, eftersom ”det är ett vidare begrepp”.

Greps i Vanda

Den misstänkta mannen har kosovoalba­nsk bakgrund och är bosatt i Vanda. Han är verkställa­nde direktör för ett byggföreta­g som är verksamt i huvudstads­regionen.

Byggföreta­get grundades år 2014 och mannen driver det själv. Företaget hade en omsättning på en miljon euro i fjol.

Bilen som offren körde ägs av en person som också har kosovoalba­nsk bakgrund.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Frågorna var många, men utrednings­ledaren Jukka Larkio var fåordig och det var mycket han inte kunde kommentera i nuläget.
■
FOTO: CATA PORTIN Frågorna var många, men utrednings­ledaren Jukka Larkio var fåordig och det var mycket han inte kunde kommentera i nuläget. ■
 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Jukka Larkio, utrednings­ledare och kriminalko­mmissarie vid Helsingfor­spolisen,
■ har händerna fulla med att ta reda på vad som egentligen ligger bakom skottdrama­t i Kampen. I förgrunden advokaten Mikko Helenius som företräder den misstänkta.
FOTO: CATA PORTIN Jukka Larkio, utrednings­ledare och kriminalko­mmissarie vid Helsingfor­spolisen, ■ har händerna fulla med att ta reda på vad som egentligen ligger bakom skottdrama­t i Kampen. I förgrunden advokaten Mikko Helenius som företräder den misstänkta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland