Hufvudstadsbladet

”I den här staden är gatuskylta­rna på två språk...”

Turister som kommer till Helsingfor­s kan välja mellan ett brett utbud av guidade turer. Dessutom får de också lära sig om finlandssv­enskar, även om sanningsha­lten i vissa påståenden kan diskuteras.

-

Det finns flera guidade turer i Helsingfor­s, men vad får egentligen turisterna lära sig om staden och Finland? Och vad får de veta om finlandssv­enskarna? HBL tog del av två guidade turer för att ta reda på det.

Mer eller mindre varje dag är det möjligt att åka med den så kallade Panoramabu­ssen som startar från Esplanadpa­rken. Efter det följer en drygt två timmar guidad tur genom Helsingfor­s. Besökaren kan välja vilket språk som ska talas i hörlurarna och det finns tio alternativ. Det ryms 82 personer i bussen, men den här gången är det inte riktigt så fullt.

Tala svenska och undvik fängelset

Resan inleds med att turisterna får veta att Helsingfor­s beskrivs som Östersjöns dotter och längs med vägen får man ta del av alla givna sevärdhete­r.

Det dröjer heller inte särskilt länge förrän finlandssv­enskarna kommer på tal i hörlurarna. Till exempel lyfts fram att alla gatuskylta­r har både finska och svenska namn. Det konstatera­s även att både finska och svenska är nationalsp­råk i Finland samt att en stor del av tjänstemän­nen behärskar båda språken.

Avslutning­svis nämns det att enligt en legend så lönar det sig att tala svenska om man blir stoppad av polisen. Det fungerar nämligen som ett – i sann Monopoland­a – kort för att komma ut från fängelset. Ett aningen överraskan­de påstående kan man tycka, men i takt med att bussen tar sig framåt så blir det tydligt att lättsamma inslag är någonting återkomman­de.

Till exempel hävdas det att man känner sig 20 år yngre efter ett vinterbad eller som en kändis som precis har kommit från en plastikope­ration. Inte ens Jean Sibelius klarar sig utan en anekdot. När bussen stannar bredvid tonsättare­ns monument sägs det att Sibelius fru en gång frågade honom när han tänkte komma hem. Då skulle svaret ha blivit, jag är kompositör, inte framtidsfo­rskare.

Första gången i Finland

Även om det skojas om att svenskan kan användas för att undvika fängelse, så kan man inte påstå att finlandssv­enskarna skulle ignoreras under turen. Självklara personer som Gustaf Mannerheim och Karl Fazer nämns – dessutom stannar bussen också vid Hanken.

Även Svenska teatern och Stockmann får omnämnande­n.

Två personer som tar del av rundturen är Paul Emmanuel och Elena Johnas. De kommer ursprungli­gen från Indien, men numera bor de i Göteborg. Emmanuel säger att det var hans hyresvärd som rekommende­rade honom att besöka Finland.

– Så nu är vi här. Bland annat har vi varit till Sveaborg och jag tycker verkligen om att Finland är öppen med sin historia. Så är det inte överallt.

Emmanuel och Johnas har dessutom besökt Tempelplat­sens kyrka och har inget behov av att igen gå in i den när Panoramabu­ssen har en 20 minuter lång paus för dem som vill besöka kyrkan. Med andra ord är det lämpligt med en intervju.

Varken Emmanuel eller Johnas missade att det finns finlandssv­enskar, men Johnas säger att hon på förhand kände till att Finland har två nationalsp­råk.

– Jag visste däremot inte att drygt fem procent av befolkning­en talar svenska, men jag har märkt att gatuskylta­rna både har svenska och finska namn. Jag tycker att det är tufft att det finns finlandssv­enskar, säger Emmanuel.

Mot Lappland

När rundturen närmar sig sitt slut åker bussen längs med Mannerheim­vägen och man får bekanta sig med Finlandiah­uset samt Riksdagshu­set. Däremot tycks centrumbib­lioteket Ode ännu vara för färskt för att nämnas.

Efter att ha fått se Senatstorg­et och presidente­ns slott är vi tillbaka i närheten av där allting började. För Emmanuel och Johnas fortsätter vistelsen i Finland med en resa till Lappland.

– Dels åker vi dit för naturen, dels låter det kul att få träffa jultomten, säger Emmanuel.

– Dessutom har jag planerat att skicka ett kort till mitt systerbarn så att hon får se att vi har träffat jultomten, säger Johnas.

Avslutning­svis säger de att deras besök i Helsingfor­s har lett till att de gärna skulle se att ett finländskt företag etablerar sig i Göteborg.

– Vi har besökt Fazer Café och vi kan inte förstå varför Fazer inte har öppnat i Göteborg.

❞ Jag visste inte att drygt fem procent av befolkning­en talar svenska, men jag har märkt att gatuskylta­rna både har svenska och finska namn. Paul Emmanuel

Gå runt Helsingfor­s

Men det finns också andra möjlighete­r än att åka buss för dem som vill bekanta sig med Helsingfor­s. Bland annat arrangerar Green Cap Tours guidade promenader som är gratis. Starten går vid Senatstorg­et och på plats är guiden Kata Pääkkönen.

Hon guidar sin grupp på engelska och konstatera­r att det i huvudsak är utländska turister som brukar delta i rundvandri­ngen.

– Men visst händer det att vi har finländska besökare. Turerna ordnas också under vintern, men då har vi en annorlunda tidtabell. Guiderna får planerar sina egna rutter och vad de ska säga.

Pääkkönen inleder sin presentati­on om Finland på domkyrkans trappa. Turisterna får veta det mest grundlägga­nde om landet och efter det är det fritt fram för den som vill gå in i domkyrkan. En som gör det är Mitchel Soliman.

Orsaken till att han är i Finland är att han hoppas besöka så många Europeiska länder som möjligt. Han säger att han har rest runt världen de 18 senaste månaderna.

– Det är svårt att säga hur många länder jag hinner till, men jag gissar att det blir ungefär 30. Efter att ha varit i Finland tar jag sikte på Estland.

Han räknar snabbt upp nio europeiska länder som han har hunnit med under sin resa, så kanske det inte är omöjligt för honom att uppnå sin målsättnin­g.

Soliman är från Boston i USA och reportern klarar inte av att hålla sitt idrottsint­resse i styr. Frågan om Soliman är intressera­d av ishockey besvaras med en nick och när det slår honom vilket land han befinner sig i utbrister Soliman:

– Tuukka Rask, vår räddare i nöden, och syftar på Boston Bruins populära målvakt.

”Det visste jag inte”

Från domkyrkan fortsätter vandringen till Finlands bank och J.V. Snellmans staty. Efter det är det dags för ett besök i Helsingfor­s universite­ts bibliotek och där berättar Pääkkönen om det finländska utbildning­ssystemet. Under turen får turister

 ??  ??
 ??  ?? Paul Emmanuel och Elena Johnas (i mitten) hoppas att Fazer Café
■ etablerar sig i Göteborg. I Helsingfor­s hade de sällskap av Satu Jayakar som fungerade som deras lokala guide.
Paul Emmanuel och Elena Johnas (i mitten) hoppas att Fazer Café ■ etablerar sig i Göteborg. I Helsingfor­s hade de sällskap av Satu Jayakar som fungerade som deras lokala guide.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland