Hufvudstadsbladet

Vid en skiljeväg

-

Relationer­na mellan USA och Turkiet har under de senaste åren hamnat i en nedåtgåend­e spiral. Det är ingenting nytt. Ländernas strategisk­a intressen är inte på samma sätt kompatibla som förut, de kan till och med stå i motsats till varandra. Det leder till ömsesidig misstro, spänningar och tvister – först och främst i Syrien.

Den senaste konflikten har dock en helt annan dimension. Turkiet är medlem i Nato sedan 1952. Men Recep Tayyip Erdoğans regering har trots upprepade amerikansk­a varningar insisterat på att inskaffa ett avancerat ryskt luftvärnsr­obotsystem för landets försvar.

Det är en politisk signal. Beslutet underminer­ar det militära samarbetet och sammanhåll­ning inom alliansen, sätter Turkiets medlemskap på spel. Konsekvens­erna är drastiska på kort sikt och på lång sikt oförutsägb­ara. Erdoğans Turkiet står igen vid en skiljeväg.

I Ankara försöker man nu begränsa skadan. Presidente­ns goda förhålland­e till Donald Trump inger ett visst hopp. De kallar sig vänner, brukar berömma varandra, talar ofta i telefon. Efter att ha träffat Erdoğan under G20-toppmötet i Osaka i slutet av juni var den amerikansk­e presidente­n angelägen om att tona ner konflikten.

Trump lät förstå att det egentligen var Barak Obamas fel att Turkiet köpte det ryska luftförsva­rssystemet S-400, eftersom han hade vägrat sälja likvärdiga amerikansk­a Patriotmis­siler till bundsförva­nten. Det är, som så ofta, bara halva sanningen. Men Erdoğan var tydligen nöjd med den versionen. Hans medarbetar­e talade redan om en diplomatis­k seger.

De gladde sig alltför tidigt. Washington har så många gånger hotat med allvarliga konsekvens­er att det var omöjligt att inte reagera. När de första komponente­rna av S-400-systemet för två veckor sedan levererade­s till en flygbas utanför Ankara var det dags. USA uteslöt omedelbart Turkiet från programmet att producera den nästa generation­ens jaktplan F-35 och vill sätta definitivt stopp för samarbetet.

Vita Husets motivering låter som ett tekniskt argument, men åtgärderna går rakt på sak: F-35 “kan inte koexistera” med S-400, heter det, av den anledninge­n att det ryska luftförsva­rssystemet genom sina radaranläg­gningar lär sig för mycket om det amerikansk­a flygplanet och dess kapacitet att hålla sig osynligt.

Därför får Turkiet nu inte köpa de hundra amerikansk­a jaktplanen som redan har beställts. Den turkiska försvarsin­dustrin, som hittills har levererat 900 olika delar till F-35, får inte längre delta i produktion­en. Turkiska piloter och tekniker måste avbryta sin utbildning och lämna USA senast den 31 juli.

Ankara rättfärdig­ar beslutet till förmån för S-400 som en fråga om nationell suveränite­t. Det påpekas att Trump i Osaka hade lovat att USA inte inför sanktioner. Men en lag, som kongressen antog efter annekterin­gen av Krim, fordrar uttrycklig­en att alla länder som köper krigsmater­iel från Ryssland bör straffas. Ytterligar­e sanktioner kan förvärra krisen, driva Turkiet ännu längre bort från väst mot Ryssland.

Det finns flera orsaker till den rysk-turkiska vapenaffär­en som initierade­s av två autokrater som är vana vid att fatta beslut på egen hand. Det finns till och med en viss logik i uppgörelse­n. Erdoğan vill se sitt land som en stark, oberoende, islamisk makt i regionen. Putin tar alla chanser att splittra västvärlde­n. Dessutom är Moskva idag viktigare för att säkra Turkiets intressen i grannlande­t Syrien än Washington.

I konflikten mellan USA och Turkiet finns det egentligen enbart förlorare. Det är den ryske presidente­n som har skött sina kort bäst i detta geopolitis­ka spel.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland