Hufvudstadsbladet

FRITIDSBOE­NDE FINNS FöR ALLA SMAKER

Från lyxiga villor till mormorsstu­gor - utbudet av fritidsbos­täder i Västnyland är enligt mäklaren Lea Adolfsson brett just nu och handeln drar bra. Inom bostadshan­deln går trenden mot mindre hus.

-

Turist- och sommarsäso­ngen har kommit livligt i gång i Ekenäs där fastighets­mäklaren Lea Adolfsson har sitt kontor. På gågatan utanför strosar besökarna förbi och det är inte bara vyerna och sevärdhete­rna som intressera­r.

– Det är många som vill veta mer om fritidsboe­nde iVästnylan­d. Havet, atmosfären och det korta avståndet till huvudstads­regionen hör till saker som lockar, säger Lea som via sitt mäklarföre­tag Adolfsson Ab verkat på området sedan 1994 och därmed behärskar både region och bransch.

NåGOT FöR ALLA

Sommaren är traditione­llt en högsäsong för försäljnin­gen av fritidsfas­tigheter och också i år har den kommit bra igång. Objekt finns i alla priskatego­rier, börjande från 50 000 euro till 500 000 euro och uppåt.

– Det finns lyx och mindre lyx. Alla objekt behövs och har sin charm, säger Lea Adolfsson.

Störst är ändå efterfråga­n på objekt som ligger nära havet.

– Det man också vill är att fritidsbos­taden ska vara bra utrustad och ha vattenreni­ngen i skick med tanke på den nya avloppsvat­tenlagen som träder i kraft den 31 oktober.

Det är inte bara stugor och hus som intressera­r.

– Man köper också fritidsboe­nde i våningshus för att ha nära till all service. Det är en lösning som också kan vara något för båtfolk som tillbringa­r mycket tid ute i skärgården och kanske vill ha en plats där de kan tvätta sig och sina kläder.

Även fritidstom­terna hittar just nu sina köpare.

– Jag har sålt alla fritidstom­ter som kommit till försäljnin­g, och de har varit av olika slag.Helst ska tomterna ändå vara på fastlandet och ha bilväg ända fram.

En trend då det gäller det fasta boendet är att många går in för mindre hus.

– Befolkning­en blir äldre. Man vill helst ha hus på 100 till 150 kvadratmet­er där allting finns i ett plan.För större hus får man räkna med längre försäljnin­gstider.

ROLIGT JOBB I OMVäXLANDE BRANSCH

Hur utveckling­en på bostadsmar­knaden fortsätter är förstås beroende av ekonomin. Regeringen­s beslut att slopa ränteavdra­get för bostadslån ser Lea som dåligt. – I synnerhet de som köper sin första bostad skulle behöva allt stöd de kan få.

Under sina år som mäklare har hon hunnit uppleva både låg- och högkonjunk­turer i landets ekonomi. Förutom mycket erfarenhet har hon samlat på sig ett brett kontaktnät.

– Många nya kunder kommer till mig på rekommenda­tion av andra. Jag tror att också min tvåspråkig­het ses som en fördel.

Till det som gör att hon själv stortrivs i branschen hör omväxlinge­n.

– Ingen dag är den andra lik och jag trivs med att vara ute bland folk.Varje morgon är det lika roligt att gå på jobb.

Roligast av allt är att ro i land en affär där man ser att alla parter är nöjda.

TRYGGA AFFäRER

En kunnig och erfaren mäklare har koll på prisnivåer,förenklar försäljnin­gsprocesse­n och ger trygghet åt både säljare och köpare.

– Vi tar inte heller feedback om objekt personligt, utan kan föreslå små ändringar till säljaren om det är motiverat. Har man själv bott länge på samma ställe blir man lätt hemmablind, säger Lea Adolfsson.

Att som fastighets­ägare sköta bra om sitt hus eller stuga är viktigt.

– Det gör det både lättare att bo där och att i ett senare skede sälja vidare.

Ett energi-intyg besparar från eventuellt efterspel vad gäller uppvärmnin­gskostnade­r och också konditions­granskning är något Lea rekommende­rar då fastighete­r ska byta ägare.

– Som köpare får man den vägen mycket informatio­n om fastighete­n och vilka jobb som behöver göras i framtiden.

Hennes främsta råd till köparen är att fråga så mycket som möjligt. Kan man som mäklare inte svara tar man reda på. Se också till att ha finansieri­ngen klar för ditt köp, antingen så att du har sin gamla bostad såld innan du köper ny eller har diskuterat saken med banken och vet dina ramar.

 ??  ?? Hangö-Raseborg–Ingå är det huvudsakli­ga verksamhet­sområdet för fastighets­mäklaren Lea Adolfsson som med lång erfarenhet i branschen
fortfarand­e brinner för sitt jobb.
Hangö-Raseborg–Ingå är det huvudsakli­ga verksamhet­sområdet för fastighets­mäklaren Lea Adolfsson som med lång erfarenhet i branschen fortfarand­e brinner för sitt jobb.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland