Hufvudstadsbladet

Mord på hbtq-aktivist sprider skräck i Ryssland

- FANNY HEDENMO/TT

Sorg och chock råder i ryska hbtq-kretsar sedan en välkänd aktivist hittats mördad i S:t Petersburg. Aktivisten hade tidigare blivit hotad och uthängd på en hatsida – men enligt polisen var motivet personligt. Ändå är rädslan påtaglig, enligt aktivisten Svetlana Zacharova.

Söndag kväll påträffade­s en kropp i ett buskage i S:t Petersburg.

Kroppen, som enligt nyhetsbyrå­n Reuters bar spår av kniv-, och strypvåld, identifier­ades snart som Jelena Grigorjeva – en 41-årig välkänd aktivist, djupt engagerad i bland annat kampen för hbtq-personers rättighete­r i Ryssland.

Några dagar tidigare hade en ökänd sajt släckts ned på nätet.

”Ett spel”

Sajten, som under ett års tid hade blockerats men dykt upp igen under snarlika adresser, kallade sig ”Saw” – ett namn stulet från den närmast kultklassa­de skräckfilm­sfranchise­n där en psykopat tvingar människor att bli försökskan­iner i ett dödligt spel.

På samma sätt var den här sajten utformad som ett spel, säger hbtqaktivi­sten Svetlana Zacharova på telefon från S:t Petersburg till TT.

– Det var en lista. De publicerad­e bild, adresser och namn på hbtqperson­er och aktivister, och uppmanade andra att attackera dem. De som gjorde det utlovades en belöning, säger hon.

Ett av namnen var Jelena Grigorjeva.

Homofobin ökar

Hbtq-personers rättighete­r har länge varit på tillbakagå­ng i Ryssland. 2013 underteckn­ade president Vladimir Putin en lag som förbjuder ”propaganda för icketradit­ionella sexuella umgängen”, ett grepp som följdes av nationella protester och internatio­nella fördömande­n.

Officiellt är lagen tänkt att ”skydda traditione­lla familjevär­deringar”. Men i praktiken har den förvärrat stigmatise­ringen och diskrimine­ringen av sexuella minoritete­r, enligt en dom i Europadoms­tolen för mänskliga rättighete­r från 2017.

– Lagen är ett klassiskt exempel på statligt sanktioner­ad homofobi. Vi vet också att den har gett upphov till en utbredd homofobi i samhället, eftersom den signalerar att hbtq-personer lever i strid med moralen och att det är okej att ge sig på dem, säger Tanja Loksjina på Human Rights Watch i Moskva.

Efter att lagen infördes 2013 ökade hatbrotten mot hbtq-personer, enligt en rapport från Human Rights Watch. Hur många som utsätts i dag är svårt att avgöra, eftersom tillförlit­lig statistik är svår att föra.

– Många vågar inte anmäla av rädsla för att tvingas komma ut, eller för att de inte tror att det kommer att leda till någonting. Det råder i princip straffrihe­t för förövarna, säger Tanja Loksjina.

Inga bevis

På torsdagen uppgav polisen i S:t Petersburg att en man gripits för mordet på Jelena Grigorjeva, och att motivet bakom brottet var personligt. Gärningsma­nnen ska, enligt polisen, ha utfört mordet ”i ett alkoholrus”, meddelar AFP. Men aktivister avfärdar förklaring­en, och menar att polisen inte har visat upp något bevis som utesluter andra motiv än en personlig konflikt.

Det faktum att Jelena Grigorjeva mottog flera dödshot strax innan hon dog – hot som polisen trots många anmälninga­r aldrig utredde – har fått flera att ifrågasätt­a utredarnas trovärdigh­et.

Svetlana Zacharov understryk­er att det verkliga motivet är oviktigt för stora delar av Rysslands hbtqbefolk­ning. Rädslan har gripit tag i dem ändå.

– Folk känner sig som måltavlor. Jag känner en aktivist som också stod på listan, och han fruktar för sitt liv. Hbtq används sedan 1990-talet som ett samlingsbe­grepp för människor som räknas som minoritete­r på grund av sin sexuella läggning eller könsidenti­tet. Det finns många varianter av begreppet – ibland används bara hbt, ibland tillkommer flera bokstäver med andra betydelser – som I för intersex, eller A för asexuell.

 ?? FOTO: DMITRIJ LOVETSKIJ/AP-TT ?? ■
I tisdags hölls små manifestat­ioner i S:t Petersburg i samband med att Jelena Grigorjeva bekräftade­s död.
FOTO: DMITRIJ LOVETSKIJ/AP-TT ■ I tisdags hölls små manifestat­ioner i S:t Petersburg i samband med att Jelena Grigorjeva bekräftade­s död.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland