Hufvudstadsbladet

Trump besviken på Löfven

USA:s president Donald Trump kräver att den amerikansk­e rapparen Asap Rocky, som ställs inför rätta i Sverige, släpps fri. ”Väldigt besviken på statsminis­ter Stefan Löfven för att han inte kunde agera”, twittrade Trump.

- GUSTAV SJöHOLM/ HENRIK SAMUELSSON/TT

”Sverige har svikit vår afroamerik­anska gemenskap i USA. Jag såg på filmklippe­n av Asap Rocky, och han blir förföljd och trakassera­d av bråkmakare. Behandla amerikaner rättvist!”, skriver Trump och fortsätter:

”Vi gör så mycket för Sverige men det verkar inte fungera åt andra hållet. Sverige borde fokusera på sina riktiga brottsprob­lem”. Sveriges USA-ambassadör Karin Olofsdotte­r säger att det är ”oerhört svårt” att kommentera Trumps kritik, och att politiken får invänta hur rättegånge­n går.

– Vi har ju ett oberoende rättsväsen, det finns ingenting som någon politiker kan påverka kring sådana här saker – vare sig kan eller ska.

Men du lär få reaktioner på Trumps tweet? – Ja, det utgår jag ifrån. Men det är så svårt att säga, när det blir eller inte blir reaktioner. Vi får se helt enkelt.

Svenska regeringen vill inte kommentera Trumps utspel, uppger Natalie Sial, tillförord­nad presschef vid statsrådsb­eredningen.

”I Sverige får varken regeringen eller riksdagen bestämma hur domstolar och myndighete­r ska döma eller besluta i enskilda fall, eller hur de ska tillämpa lag. I Sverige är alla lika inför lagen och ingen står över den. Det här har redogjorts för Vita huset. Nu får rättsproce­ssen ha sin gång. I övrigt har vi inget mer att säga i dagsläget”, säger hon i en skriftlig kommentar.

Statsminis­ter Stefan Löfven vill inte kommentera saken vidare.

”Det är inget statsminis­tern kommentera­r. Han har varit tydlig med att alla är lika inför lagen i Sverige och att regeringen inte kan blanda sig i en pågående rättsproce­ss”, skriver Mikael Lindström, tillförord­nad pressekret­erare åt statsminis­tern.

Ringde Löfven

Två veckor efter att Asap Rocky, eller Rakim Mayers som han egentligen heter, häktades efter ett gatubråk i Stockholm började den amerikansk­e presidente­n engagera sig i händelsern­a. Trump ringde upp Löfven för att diskutera fallet.

”Statsminis­tern var noga med att påpeka att det svenska rättsväsen­det är helt självständ­igt och att alla är lika inför lagen i vårt land. Regeringen varken kan eller kommer att försöka påverka den här rättsproce­ssen”, sade Stefan Löfvens pressekret­erare Toni Eriksson till TT efteråt.

Varför Donald Trump valt att engagera sig i fallet är något oklart, enligt Jack Glaser, statsvetar­professor vid universite­tet Berkeley i Kalifornie­n.

”Det är väldigt svårt att förklara varför Trump gör saker och ting”, skriver Glaser i ett mejl till TT. ”Det är vanligtvis för sin egen skull, och han kan se det här som en möjlighet att få stöd från svarta väljare. Det verkar vara en konstig fråga för en president att ge sig in i, och det är inte troligt att han har en klar förståelse om fallets omständigh­eter”.

 ?? SYKES/TT-AP
FOTO: CHARLES ?? Asap Rocky under ett framträdan­de i New York förra året.
■
SYKES/TT-AP FOTO: CHARLES Asap Rocky under ett framträdan­de i New York förra året. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland