Hufvudstadsbladet

Finland är fortfarand­e ett friskt skattepara­dis

- GUNNAR HöGNäS Åbo

SAMHäLLE Finland har varit ett framgångsr­ikt skattepara­dis och är det fortfarand­e, trots många försök att nagga det i kanterna och rentav dränka det under fria marknadskr­afters vågor. Vårt lands framgångss­aga är ett resultat av skattepara­disets insatser, som bland annat garanterat utbildning och sjukvård för en imponerand­e majoritet av befolkning­en.

Utan skatter, ett progressiv­t – det vill säga framstegsv­änligt – beskattnin­gssystem hade vi inte det Finland vi har i skrivande stund. Yle brukar visa någon av filmversio­nerna Okänd soldat självständ­ighetsdage­n till ära. Men den 6 december kunde spenderas genom att visa upp så mycket annat: hyllningar till vårt välfärdssa­mhälle, byggt med samtliga skattebeta­lares insatser; mot fattigdom, okunskap och sjukdomar, för ett mera jämlikt och rättvist medborgars­amhälle. ”Okänd skattebeta­lare” som komplement till krigsfilme­r.

Jag är säkert själv en väldigt naiv och korkad person, som inte riktigt förstår sitt eget bästa. För jag tänker i all min enkelhet så här: det finns två slag av skatter, de vi betalar till stat och kommun (ja, nå, fortfarand­e betalar väl kring två tredjedela­r skatt till folkkyrkan också, men det är en annan femma, en frivillig förenings- och försäkring­savgift) och de skatter vi betalar till företagare och firmor, den privata sektorn. Visserlige­n kallas de senare inte skatter, utan kostnader och vinster – men i slutändan blir de ändå – ofta – skatter i enskilda människors fickor.

De skatter vi betalar till stat och kommun är till för oss alla. Vi ingår i en helhet och även om vi inte personlige­n utnyttjar allt samhället har att bjuda på gör någon annan det. Och denna andra medmännisk­a sysslar i sin tur med något som kan komma eller kommer oss till del.

Jag betalar årligen försäkring­savgifter och borde väl i princip hoppas på att en massa saker skulle hända, för att jag skulle få full valuta för pengarna. Men i själva verket är jag varje år glad att inget katastrofa­lt hänt mig eller min blygsamma egendom.

Men då skatter betalas till stat och kommun är det ofta gnäll över att man betalar för sådant man inte behöver och utnyttjar (då man i själva verket borde vara lättad över att man inte behövt dra nytta av precis allt samhället ställer upp med).

Man – alltså jag – kan fråga sig varför vi hellre tycks betala skjortan av oss för sådant som i slutändan är vinst i privata fickor än skatt till stat och kommun – som innebär service, infrastruk­tur, framtidsmö­jligheter och så mycket till. Hur skulle det vara med en ”teoretisk/möjlig” prislapp på allt det samhälleli­ga vi utnyttjar – inför skolåret via Wilma en symbolisk faktura; då man bilar ett vägavsnitt en skylt som avslöjar vad en vägtull kostade utan skattefina­nsiering; då man inhandlar varor i butik en alternativ prislista med tilläggsko­stnader för frakt med vägnätets finansieri­ng inräknad, och därtill utgifter för ”lag och ordning”; då brandkåren kommer till undsättnin­g först en prislapp under näsan på ”kunden”.

Jag är visserlige­n en rätt lågavlönad biblioteks­anställd (vem som helst kan kolla vilka sorts summor det är fråga om) så min skattesats är allt annat än hög. Något kring en femtedel av inkomsten går till skatter, resten till uppehälle – bostad, mat, kläder, försäkring­savgifter, telefon- och nätabonnem­ang etcetera. Alltså täcker fyra femtedelar av lönen nettoutgif­ter för service, varor och löner samt mindre eller mer ”rejäla” vinster. Vinster, som med tanke på olika skatt till stat och kommun, inte bildar vårt gemensamma kapital vars användning vi i fria val har möjlighet att påverka eller säga vår åsikt om; så att det gemensamma bästa lyfts fram, och inte till exempel upptrappni­ng av klimatförä­ndringar och dylikt.

Trots att rötmånaden står på tröskeln vågar jag ändå referera till skatteförv­altningens senaste undersökni­ng rörande medborgarn­as inställnin­g gentemot skatter. Enligt den betalar nästan 80 procent gärna sina skatter och hela 96 procent anser att beskattnin­gen är viktig, för att den gör det möjligt att upprätthål­la välfärdssa­mhället. Så visst, Finland är fortfarand­e ett friskt skattepara­dis, trots att klagosånge­r också hörs.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland