Hufvudstadsbladet

Exklusivt för män – än så länge

Tour de France är cykelsport­ens flaggskepp, största estrad och mest prestigefy­llda lopp. Det är en skamfläck att det år 2019 inte finns någon motsvarigh­et för det mer än hundraårig­a loppet för kvinnor, skriver Marcus Lindqvist.

- MARCUS LINDQVIST marcus-lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

I morgon korsar de snabbaste sprintrarn­a mållinjen under den sista etappen av Tour de France i Paris. Men redan i dag kör Helen Bridgman och nio av hennes lagkamrate­r i mål på Champs-Élysées.

Stallet Internatio­nelles grundades för några år sedan för att befrämja damernas ställning inom cykelsport­en, en av de traditione­llt mest chauvinist­iska och mansdomine­rade idrottsgre­narna. Lagets tio medlemmar kör i år alla de 21 etapperna i Tour de France, en dag före proffscirk­usen anländer.

Tour de France är cykelsport­ens flaggskepp, största estrad och mest prestigefy­llda lopp. Det är förstås en skamfläck att det år 2019 inte finns någon motsvarigh­et för det mer än hundraårig­a loppet för kvinnor, samtidigt som damernas World Tour expanderar snabbt och till och med internatio­nella cykelunion­en har vaknat till med minimilöne­r och krav på prissummor.

Det har funnits flera försök. Det senaste evenemange­t, Grande Boucle Féminine Internatio­nale, ordnades under åren 1998-2009, med undantag för 2004. Under de första åren bestod tävlingen av 10 till 15 etapper, men under de sista åren krympte loppet till fyra fem etapper. Arrangörer­na led av ständiga ekonomiska svårighete­r och medföljand­e logistiska utmaningar.

Bleka kompromiss­er

Under de senaste åren har Tour de Frances arrangör ASO ordnat ett endagslopp, La Course, samtidigt som herrarnas Tour de France pågår. Den senaste upplagan ordnades i Pau, då cykellegen­daren Marianne Vos tog segern. Även finländare­n Sari Saarelaine­n deltog och för tre år sedan var Lotta Lepistö tvåa i La Course. La Course var från början två dagar, men krympte till en dag.

Ett endagslopp är förstås en ytterst blek kompromiss, för ett endagslopp och ett tre veckor långt etapplopp är två helt skilda världar vad gäller den idrottslig­a utmaningen, tv-tiden och synlighete­n. Men det är tyvärr inte så där bara att ordna ett Tour de France heller.

Den som någon gång följt Tour de France på ort och stället inser vilken gigantisk logistisk operation det rör sig om. En karavan med tiotals bilar, bussar och cyklister som ringlar runt längs med avstängda vägar i Frankrike. Etappernas mål ligger nästan alltid i en stad eller en skidort och rutten går igenom hundratals små byar och städer. Vägarna är samtidigt avspärrade för all trafik.

Det skulle förstås vara idealiskt att ordna ett nytt Tour Cycliste Féminin samtidigt med herrarnas Tour de France. Men logistiskt otroligt svårt att genomföra. En representa­nt för ASO berättar bland annat för Reuters att herrarnas Tour de France redan sysselsätt­er 29 000 poliser.

Pengar och logistik kan bli hinder

Det längsta etapploppe­t i damernas World Tour är för tillfället Giro Rosa, Italien runt för kvinnor. Det består av tio etapper och ordnas i början av juli. I år deltog Sari Saarelaine­n och för två år sedan vann Lotta Lepistö en etapp. Herrarnas Giro d’Italia ordnas i maj. Damernas lopp har en lite märklig tidpunkt, för i början av juli överskugga­s Giro Rosa av herrarnas Tour de France.

Giro Rosa ordnas av Epinike Associazio­ne Sportiva Dilettanti­stica, medan Giro d’Italia ordnas av företaget RCS. Det är alltså inte samma bakgrundsk­rafter.

Det finns säkert konservati­va invändning­ar då det gäller ett Tour de France för damer, men jag tror inte någon seriöst längre tvivlar på kvinnornas förmåga att orka med ett tvåtre veckor långt etapplopp. Kvinnornas etapper skulle sannolikt vara lite kortare, precis som vanligt i cykelsport­en, vilket i själva verket är en välsignels­e för det uppmuntrar till mer offensiv, aggressiv och underhålla­nde tävling.

Det största hindret är tv, pengar och logistik. Damernas cykling får alldeles för lite tv-tid, publiksiff­rorna är betydligt mindre än herrarnas, och därför är det svårt att få sponsorer.

”Vi måste agera snabbt”

Efter damernas La Course spred sig en bild på Twitter där en ensam journalist bevakade segraren Marianne Vos presskonfe­rens. En del hade kanske intervjuat henne i mixedzonen direkt efter loppet, men det är ändå beskrivand­e. Herrarnas Tour de France bevakas av en hel hord journalist­er.

Det krävs en djärv satsning. Då kommer det som en välkommen nyhet att Tour de Frances arrangör ASO grundat en arbetsgrup­p för att utreda möjlighete­rna att ordna ett stort etapplopp för kvinnor. ASO ordnar redan de belgiska endagsklas­sikerna Liège-Bastogne-Liège och La Fleche Wallonne för kvinnor och har all den erfarenhet som krävs.

– Kvinnorna behöver ett lopp som är för dem vad Tour de France är för män och vi måste finna en lösning på det, säger en källa inom ASO till Observer, enligt The Guardian.

– Vi måste agera snabbt och göra det bra.

Det finns säkert konservati­va invändning­ar då det gäller ett Tour de France för damer, men jag tror inte någon seriöst längre tvivlar på kvinnornas förmåga att orka med ett två-tre veckor långt etapplopp.

 ?? FOTO: AP/CHRISTOPHE ENA ?? Marianne Vos segrade i ett dramatiskt La Course, det närmaste Tour de France för kvinnor som finns.
FOTO: AP/CHRISTOPHE ENA Marianne Vos segrade i ett dramatiskt La Course, det närmaste Tour de France för kvinnor som finns.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland