Hufvudstadsbladet

Snökaos då Tour de France avg jordes

Den näst sista bergsetapp­en blev avbruten på grund av en snöstorm.

-

Många hade förväntat sig att cykelloppe­t Tour de France avgörs under fredagens monstruösa bergsetapp – men inte på det här viset. Slutet av etappen blev neutralise­rat på grund av en snöstorm.

Efter att tätklungan passerat toppen av 2 770 meter höga Col d’Iseran slog ovädret till. Tävlingsle­dningen agerade snabbt och neutralise­rade slutet av etappen, för den långa utförsåkni­ngen till Val d’Isère var plötsligt livsfarlig.

Etappen skulle egentligen ha slutat i Tignes, efter ytterligar­e en stigning. Det var uteslutet på grund av ett jordskred som blockerade vägen. I stället beslöt tävlingsle­dningen att ställninge­n på toppen av Iseran blir slutgiltig.

Det betyder att Team Ineos Egan Bernal drar på sig den gula ledartröja­n. Columbiane­n visade sig vara på hugget redan under torsdagens etapp då han steg till tvåa i sammandrag­et och under fredagens etapp satte han in en avgörande attack under stigningen mot toppen av Iseran.

Quicksteps och Frankrikes Julian Alaphilipp­e har innehaft ledningen under en stor del av de senaste tre veckorna, men han tvingades till slut vika sig. Bernal hade distansera­t Alaphilipp­e med två minuter då han passerade toppen av Iseran.

Bernals stallkamra­t Geraint Thomas och Jumbo-Vismas Steven Kruijswijk var ungefär en minut bakom columbiane­n på Iseran. Thomas vann Tour de France förra året, men ser ut att få nöja sig med andra plats den här gången.

Efter Iseran leder Bernal med 45 sekunder över Alaphilipp­e. Trea är Thomas, 1 minut och 3 sekunder bakom Bernal. Steven Kruijswijk är 1.15 bakom Bernal och Emanuel Buchmann femma, 1.42 bakom.

Columbiane­ns kanske farligaste rival, FDJ-Groupamas Thibaut Pinot tvingades avbryta tidigare under etappen. Han uppges ha en knäskada som till slut gjorde det omöjligt att fortsätta.

Det återstår en bergsetapp före söndagens flacka transports­träcka till Paris. Som det nu ser ut är Bernal på väg att bli Colombias första segrare i Tour de France, vid endast 22 års ålder. MARCUS LINDQVIST 029 080 1353, marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARCO BERTORELLO ?? Egan Bernal visade klass på den tredje sista etappen i Tour de France.
FOTO: LEHTIKUVA/MARCO BERTORELLO Egan Bernal visade klass på den tredje sista etappen i Tour de France.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland