Hufvudstadsbladet

Tidig sorti för Ari-Pekka Liukkonen

Både Ari-Pekka Liukkonen och Riku Pöytäkivi har gjort sitt i simVM i Gwangju. Nu fortsätter endast de blåvita damerna kämpa om medaljer.

-

Ari-Pekka Liukkonens färd på 50 meter fritt fick ett abrupt slut då finländare­n slogs ut redan i försökshea­ten. Den regerande VM-sexan kunde inte förnya sin finalplats från Budapest två år tidigare och slutade 21:a med tiden 22,33.

– Loppet flöt på i och för sig. Starten var långsam och att komma i mål gick dåligt, det träffade inte rätt, kommentera­r Liukkonen till Simförbund­et.

Att man dessutom tog om starten försvårade loppet ytterligar­e för Liukkonen som lidit av ryggproble­m.

– På grund av ryggen har jag inte inom loppet av ett år kunnat träna starter. De enda starter jag gjort har varit i tävlingar.

För en plats i semifinale­n skulle det ha krävts en tid under 22,21. Liukkonen simmade sitt säsongsbäs­ta, 22,06, i FM-tävlingarn­a i Esbo i slutet av juni. Han måste fortfarand­e förbättra sin tid med fem hundradela­r för att nå A-gränsen till OS i Tokyo.

– Som helhet var detta en helt bra säsong vad beträffar träning i bassängen. För varje tävling förbättrad­es också resultaten och tiden här blev inte mycket ifrån FM-farten, vilket förmodlige­n starten förorsakad­e. Nu blev prestation­en något bristfälli­g och det är synd, men inte var det någon flopp heller, förklarar Liukkonen.

Också Riku Pöytäkivi har gjort sitt i VM i Gwangju. Fjärilsimm­aren kom inte vidare ur försöken på 50 meter under mästerskap­ens inledande dag och så blev ödet också för Pöytäkivi på 100 meter. Slutplacer­ingen var 33:e och tiden, 53,62, låg över en sekund från kravet till semifinal.

– De första 50 metrarna var avslappnad­e, men även om det inte kändes som att man skulle ha tappat fart räckte det inte till slut, analyserar Pöytäkivi.

Jallow och Lahtinen i god fart

Samtliga blåvita damer fortsätter däremot sina VM ända till i morgon då Finland deltar i medleystaf­etten 4x100 meter. I går simmade både Mimosa Jallow och Laura Lahtinen, och resultatet för båda var sorti redan efter försöken.

Jallow simmade 50 meter fjäril som sitt tredje lopp för mästerskap­en och var tillfreds med prestation­en och tiden 26,62.

– Jag är helt nöjd, det var ett stabilt och helt lopp och jag har inte klarat av att simma fortare så hemskt många gånger. Det kunde ha gått sämre, säger Jallow.

Jallow blev tre tiondelar från avancemang. Endast en gång har hon lyckats simma en bättre tid än semifinals­kravet – förra sommaren då hon satte nationsrek­ord med tiden 26,24.

Den 16-åriga Lahtinen i sin tur lyckades inte med att sätta ett tredje rekord för mästerskap­en. På 800 meter fritt platsade hon 31:a. Tiden 8.54,94 blev snäppet under två sekunder från finländare­ns personbäst­a.

– Det är en av de bästa tiderna jag gjort, men simningen kändes inte lika bra som under uppvärmnin­gen. Jag försökte att inte bry mig, men under de sista 200 metrarna började tekniken svika, säger Lahtinen om sin fjärde start i Sydkorea.

Ännu ungefär 200 meter före mål upprätthöl­l Lahtinen en takt som skulle ha betytt nytt personbäst­a. Lahtinen simmade tidigare under VM nytt nationsrek­ord på både 200 meter fjäril och 400 meter fritt.

– Matti (Mäki) gestikuler­ade från läktaren och visade att jag ska ha mera fart och sparkar och jag försökte ta ut ännu mer men det kändes som att med mer sparkar skulle kroppen sjunka.

I dag simmar Jallow 50 meter fritt och Ida Hulkko och Jenna Laukkanen 50 meter bröstsim i Gwangju.

ville.bengs@ksfmedia.fi

VILLE BENGS

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? Ari-Pekka Liukkonen får packa och återvända till Finland från VM i Gwangju.
■
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA Ari-Pekka Liukkonen får packa och återvända till Finland från VM i Gwangju. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland