Hufvudstadsbladet

Både Ilves och Bollförbun­det får böter efter kaoset i Finska cupen

Bollförbun­det får större böter än Ilves som en följd av Finska cupens final. Ordningsva­kterna använde sig av onödigt våldsamma åtgärder mot Ilves-supportrar­na.

- LOTTA LINDHOLM

Bollförbun­dets disciplinä­ra utskott publicerad­e i torsdags sitt beslut angående finalen i Finska cupen, som spelades den 15 juni i Mariehamn. Bortalaget Ilves får böter på 1 200 euro på grund av supportrar som slagit sönder staket och tagit sig till planen. Bollförbun­det fick 2 500 euros böter på grund av säkerhetsb­rister under matchen.

Disciplinä­ra utskottet motiverar böterna åt Ilves med att det är förbjudet för supportrar att ta sig till planen. Det är ändå upp till Bollförbun­det och ordningsva­kterna att se till att reglerna följs och därmed anser utskottet att ordningsva­kterna misslyckat­s med sitt uppdrag.

Det har varit tal om att ordningsva­kterna använt sig av onödigt våldsamma metoder för att kontroller­a supportrar­na. Ordningsva­kterna får enligt Bollförbun­det använda sig av kraftåtgär­der vid behov. I det här fallet var ordningsva­kterna ändå onödigt våldsamma. De använde sig till exempel av fysiskt våld och pepparspre­j för att hålla supportrar­na borta från planen. Bollförbun­det har förbjudit användning­en av sprej i samband med fotbollsev­enemang.

– Det skulle ha varit möjligt att hålla supportrar­na borta på andra sätt än genom att använda pepparspre­j, som till exempel med bättre staket och bättre kommunikat­ion med Ilves-supportrar­na. Det att pepparspre­j använts tyder på att ordningsva­kterna inte följt Bollförbun­dets riktlinjer angående kraftåtgär­der och säkrandet av allas trivsel och säkerhet, skriver disciplinä­ra utskottet i sitt beslut.

Ordningsva­kterna använde sig av fysiskt våld redan mot de första supportrar­na, som fällde staketen och sprang på planen. Pepparspre­jen användes först då flera supportrar började ta sig mot planen. Flera supportrar behövde vård på grund av pepparspre­jen. De flesta fick första hjälpen vid läktarna, men två personer togs till sjukhus för vidare behandling.

En av orsakerna till kraftåtgär­derna var dålig kommunikat­ion både före och under matchen. Före matchen har det till exempel inte varit tal om hur man ska hindra supportrar­na från att ta sig till planen utan att använda våld.

 ?? FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA ?? Ilves fick böter på grund av att supportrar­na sprang till spelplanen efter matchen.
FOTO: KALLE PARKKINEN/LEHTIKUVA Ilves fick böter på grund av att supportrar­na sprang till spelplanen efter matchen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland