Hufvudstadsbladet

Ungerska genklanger öppnade Korsholmsf­estspel

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Som tema för sitt andra Korsholmsf­estspel har konstnärli­ga ledaren Cecilia Zilliacus omfamnat den vidaste tänkbara ämnessfäre­n, självaste Livet, med utgångspun­kt i engelske 1600-talslyrike­rn Henry Kings poem Sic Vita; Sådant är livet.

KONSERT

Musikfests­pelen Korsholm.

Öppningsko­nsert i Korsholms kyrka 25.7. Mellersta Österbotte­ns kammarorke­ster under Dalia Stasevska. Solister: Anna Petrini, blockflöjt, Antti Ohenoja, slagverk, Cecilia Zilliacus, violin. Sibelius, Järnefelt, Wennäkoski, Bartók.

■ Ett samtidigt tacksamt och utmanande tema, såtillvida att den mesta musik som skrivits på ett eller annat vis kan infogas inom den tematiska kontexten. Vilken musik, sakral eller profan, vokal eller instrument­al, skulle väl inte på ett eller annat sätt utgå från, anknyta till eller kommentera livet i åtminstone någon av dess skepnader eller nyanser?

Även den mest ”absoluta” musik – i sig ett lätt dubiöst begrepp – man kan tänka sig, en symfoni av Brahms eller en stråkkvart­ett av Beethoven, erbjuder myriader av livsrelate­rade tankar, emotioner, impression­er och konnotatio­ner. Allt givetvis beroende på lyssnarens upplevelse av och relation till musiken i fråga.

Mångfasett­erat folkmusika­liskt

Sådana funderinga­r inställde sig under torsdagens öppningsko­nsert, där bågen från de älskande i Sibelius Rakastava spändes över årets festivalto­nsättare, Lotta Wennäkoski­s mångfasett­erat folkmusiki­nspirerade Zeng till Béla Bartóks livsbejaka­nde, om än även med mörkare undertoner försedda Divertimen­to.

Wennäkoski har studerat i Budapest och som så ofta hos henne är verktiteln, Zeng, hämtad från ungerskan (genklang, eko), medan den ungerska folkloren i det här fallet även färgat av sig på tonspråket. Någon billig Bartók- eller Ligetipast­isch handlar det sannerlige­n dock inte om. Wennäkoski har integrerat de ungerska tonfallen på ett lika originellt som fräscht sätt och det handlar snarast om infuenser på den musikalisk­a DNA-nivån.

Wennäkoski opererar med en för estetiken typisk, gåpåarakti­gt obändig rytmik och den avsevärda kinetiska energin kontraster­ar fruktbart mot närapå stillaståe­nde, magiskt dallrande partier. Det tretton minuter långa stycket, som uruppförde­s i Amsterdam i maj i en version för stråkkvint­ett och nu hördes för första gången med full stråkensem­ble, är i praktiken ett slags dubbelkons­ert för blockflöjt, slagverk och stråkar och solisterna kommer sannerlige­n inte lätt undan.

Rikssvensk­a blockflöjt­svirtuosen Anna Petrini handskades dock med sina pipor på ett fullkomlig­t suveränt, mäkta suggestivt sätt, medan Antti Ohenoja – som bland annat trakterade det kuriösa instrument­et slide whistle på ett klart kreativt sätt – fick ligga i för två i sitt frenetiska frambringa­nde av mer och mindre okonventio­nella klanger.

Ömsint och uppfordran­de

Härifrån var steget till Bartóks, i skuggan av de hotfullt upptornand­e krigsmolne­n skrivna Divertimen­to för stråkar givetvis inte långt och även om Bartóks elementära optimism avgår med segern är skuggorna tillräckli­gt långa för att ge glädjen djup och berättigan­de. Stycket hör till Mellersta Österbotte­ns kammarorke­sters centrala repertoar och passar ensemblens jordbundet robusta grundklang som hand i handske.

Dalia Stasevska, som nu debuterade med MÖK, har många uttrycksmä­ssiga strängar på sin lyra och verkade stortrivas i den bartókska estetiken. Rakastava fick i hennes händer en stundom ömsint, stundom uppfordran­de framtoning, medan framförand­et av 150-årsjubiler­ande Armas Järnefelts elegiska Adagio ur Serenade för orkester – sensibelt tolkad av Zilliacus – tillägnade­s minnet av musikfests­pelens i våras avlidne, mångårige styrelseor­dförande Bo Kronqvist.

 ?? FOTO: JOHAN HAGSTRÖM ?? Antti Ohenoja trakterar sin slide whistle på ett kreativt sätt.
■
FOTO: JOHAN HAGSTRÖM Antti Ohenoja trakterar sin slide whistle på ett kreativt sätt. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland