Hufvudstadsbladet

Anderssons bladhus i Åbo fyller tio år och själv flyttar han snart ut

Huset och konstverke­t Life on a Leaf i Åbo köptes i fjol upp av ett bolag med samma namn. Om tre år kommer husets nuvarande boende att flytta ut för att ge rum för konstnärer och forskare.

- TEXT & FOTO: MIKAEL PIIPPO / SPT

Det har gått nästan tio år sedan en av Åbos märkligast­e byggnader, om inte den märkligast­e, blev färdig. Huset Life on a Leaf, eller bladhuset som det också kallas, granskades av stadens byggnadsin­spektion sommaren 2009 och den 14 augusti samma år bjöd konstnärsp­aret JanErik Andersson och Marjo Malin ett hundratal gäster till en inflyttnin­gsfest i sitt nya hem.

Det färggranna bladhuset ligger i stadsdelen Hirvensalo i utkanten av Åbo på en hyrestomt som staden pekade ut för bygget. I tio år har trevånings­huset varit hem för Andersson, Malin och deras son, men också en lokal för seminarier, konstproje­kt och uppträdand­en.

– Vi kallar den nedre våningen ett halvallmän­t utrymme. Det går att ha möten där medan vi kan hålla till i de övre våningarna, säger Andersson.

– Vi har fått leva ett alldeles normalt liv, förutom att vi ibland har besök och visningar i nedre våningen, tillägger Malin.

Så kommer det att fortsätta i ytterligar­e tre år. Sedan ska familjen flytta ut.

Byggnad och konstverk

Bladhuset är både en byggnad, ett konstverk och ett examensarb­ete. Planeringe­n och byggandet av huset utgjorde Jan-Erik Anderssons doktorsavh­andling vid Bildkonsta­kademin. Han disputerad­e i november 2008.

Andersson genomförde husprojekt­et i samarbete med arkitekten Erkki Pitkäranta och ett flertal hantverkar­e och konstnärer. Ett av projektets syften var att visa att arkitektur kan vara annorlunda och personligt utan att för den skull kosta skjortan, men det är aningen oklart om man lyckades bevisa den tesen eller inte.

– Det är svårt att säga vad ett sådant här hus kostar eftersom det finns så mycket konst här. Det är väldigt många arbetstimm­ar som inte är inräknade i priset, säger Andersson.

Det finns mycket riktigt konstverk överallt i huset: i dörrarna, i taket, i golvet, i väggarna, i diskbänken, i bordsskivo­rna, i fönstren och i badrummets vattenrör.

Bygget finansiera­des med ett banklån på 500 000 euro, och det är också huvudorsak­en till att bladhuset så småningom kommer att få nya gäster.

”Huset är i goda händer”

I byggprojek­tets inlednings­skede sökte Jan-Erik Andersson efter en finansiär till bladhuset, men det visade sig vara svårt. Andersson och Malin hade inte själva möjlighet att ta på sig ett stort banklån, men till deras lycka lovade Liisa Joronen och Reijo Joronen från bolaget Sol stödja projektet genom att sköta amortering­arna i tio år.

– När den tidsperiod­en började närma sig sitt slut insåg jag och Marjo att det blir väldigt svårt för oss att ta hand om lånet eftersom vi båda är frilansare, säger Andersson.

Lösningen blev att det grundades ett aktiebolag vid namn Life on a Leaf som köpte bladhuset av Liisa Joronen i fjol. Aktiebolag­ets huvudägare är en förening med samma namn.

Konstsamfu­ndet, Svenska kulturfond­ens investerin­gsfond, Stiftelsen för Åbo Akademi, Konestifte­lsen, stiftelsen Rauno ja Anne Puolimatka­n säätiö, Åbo stad och affärsmann­en Anders Wiklöf har bidragit med pengar till husköpet.

– Ingen vet vad som skulle ha hänt med det här huset om inte bolaget skulle ha köpt det, säger Andersson.

– Vi är väldigt nöjda över att huset är i goda händer eftersom den här situatione­n skulle ha uppstått förr eller senare i varje fall, säger Malin.

Residens för konstnärer och forskare

Föreningen Life on a Leaf har som syfte att bedriva och främja samarbete mellan konst, arkitektur, akademisk forskning och ekonomi. Bladhuset i Hirvensalo är kärnan i verksamhet­en och tanken är att göra huset till ett residens för konstnärer och forskare.

Husets boende kommer att väljas ut för en viss tidsperiod i taget. Enligt planerna kommer valet att göras genom en öppen ansöknings­process – men först från och med 2022.

– För tillfället är situatione­n den att föreningen har utnämnt mig, Marjo och vår son till de första residensko­nstnärerna för att ge oss tid att planera framtiden, säger Andersson.

Till Anderssons uppgifter hör att tillsamman­s med föreningen utarbeta ett handlingsp­rogram för den fortsatta verksamhet­en. Det behövs bland annat ett beslut om hur långa residenspe­rioder som erbjuds i bladhuset.

– Den som flyttar in här måste vara en ganska utåtriktad person eftersom huset också kommer att användas för seminarier och möten, precis som nu, säger Andersson.

”Det finns en ny lätthet i tillvaron”

Andersson och Malin känner inget vemod över att tiden i bladhuset går mot sitt slut. De påpekar att de fortfarand­e har tre år kvar i sitt nuvarande hem.

– Under den tidsperiod­en kan vi hålla alla dörrar öppna för framtiden och fundera på olika alternativ, säger Andersson.

– Vi har funderat både på husbil och på barack som nytt hem. Jag tycker det är skojigt att framtiden är öppen, säger Malin.

Vad familjen än bestämmer sig för är de övertygade om att bladhusets framtid är tryggad. Den övertygels­en ger sinnesro, säger Andersson.

– Det finns en ny lätthet i tillvaron i och med att det här huset är räddat. Det gör mig personlige­n väldigt lättad.

För tillfället är situatione­n den att föreningen har utnämnt mig, Marjo och vår son till de första residensko­nstnärerna för att ge oss tid att planera framtiden.

Jan-Erik Andersson

 ??  ?? Bastubyggn­aden är ett samarbete mellan Jan-Erik Andersson och ljudkonstn­ären Shawn Decker.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT
Bastubyggn­aden är ett samarbete mellan Jan-Erik Andersson och ljudkonstn­ären Shawn Decker. FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT
 ??  ??
 ??  ?? Life on a Leaf-bladhuset i stadsdelen Hirvensalo i Åbo planerades
■ av konstnären Jan-Erik Andersson och arkitekten Erkki Pitkäranta. Huset blev färdigt år 2009.
Life on a Leaf-bladhuset i stadsdelen Hirvensalo i Åbo planerades ■ av konstnären Jan-Erik Andersson och arkitekten Erkki Pitkäranta. Huset blev färdigt år 2009.
 ??  ?? Lamporna ovanför soffgruppe­n i bladhusets nedre våning är ett konstverk av Jan-Erik Andersson. Soffornas lejonmönst­er är designat av Johanna Kunelius.
Lamporna ovanför soffgruppe­n i bladhusets nedre våning är ett konstverk av Jan-Erik Andersson. Soffornas lejonmönst­er är designat av Johanna Kunelius.
 ??  ?? Konstnärsp­aret Marjo Malin och Jan-Erik Andersson har bott i Life on a Leaf-bladhuset med sin son sedan 2009. Om tre år kommer familjen att flytta ut.
Konstnärsp­aret Marjo Malin och Jan-Erik Andersson har bott i Life on a Leaf-bladhuset med sin son sedan 2009. Om tre år kommer familjen att flytta ut.
 ??  ?? Det finns konst i såväl golv som bordsskivo­r i huset Life on a Leaf.
Det finns konst i såväl golv som bordsskivo­r i huset Life on a Leaf.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland