Hufvudstadsbladet

Plask! +30

Att Finlands bastudag infaller i slutet av juli, under en tryckande värmebölja, kan kanske vid första tanke te sig ironiskt. Men kanske det passar helt bra för ett folk som klår resten av världen i glasskonsu­mtion också under vinterhalv­året?

- OTTO EKMAN otto.ekman@ksfmedia.fi

HBL begav sig ut för att pejla de svettiga stämningar­na i stadens parker i ett traditione­llt sommarvärm­e-reportage, i kombinatio­n med en avstickare till Sompasauna. Där firas bastudagen med live-musik och invigninge­n av en nybyggd, tredje bastu. Men vägen dit erbjöd också en ypperlig chans att bekanta sig med en intressant urban miljö i snabb förändring.

Helsingfor­s färskaste stadsdel Fiskehamne­n har så småningom börjat kläckas ur byggpresen­ningarnas puppa, fyllas med egna invånare och utveckla antydan till en egen identitet. Även om många av husen fortfarand­e står tomma och halvfärdig­a ser man på andra balkonger redan blomkrukor, färgglada gardiner och övriga tecken på liv.

Det gamla industri- och hamnområde­t i Södervik attraherar nu förutom de skejtare, graffitiko­nstnärer och rejvbesöka­re som frekventer­at det i många år nu allt fler medelålder­s hundrastar­e, neonklädda joggare och unga föräldrar med ergonomisk­a designbarn­vagnar. Vissa oroar sig för att det nya ska kväva det gamla. Till exempel Sompasauna­s öde är ovisst då bostadshus­en sakta kryper allt närmare. Men just nu bjuder det limbo av urban utveckling som Fiskehamne­n och Sumparn befinner sig i på massvis spännande att titta på.

Far och son i farten

Vi har mycket riktigt knappt hunnit anlända innan vi möts av en syn som genast får oss att stanna upp. Förbi oss passerar ett förbluffan­de ekipage vars chaufför lyckligtvi­s inte har något emot att stanna upp för en liten pratstund innan han och hans passagerar­e fortsätter svalka sig i fartvinden.

Mika Kaartinen berättar att han byggt sin cykel, vars smäckra linjer för tankarna till 30-talsdesign, själv med viss hjälp av sina kompisar. I den olivformad­e sidovagnen sitter sonen Luka med en ljusblå ukulele i ett fast grepp.

– Idén föddes faktiskt med grabbarna på bastulaven. Luka har vissa förhinder som gör att han inte kan cykla själv men jag ville ändå ge honom en chans att njuta av det. På det här sättet kan han dessutom sitta bredvid mig så att vi har en trygg kontakt också då det går fort.

Kaartinen är förståelig­t stolt över sitt hantverk och skulle gärna berätta mer, men Luka är mest intressera­d av att fortsätta färden och signalerar snart med ett otåligt ackord från sin ukulele att han helst vill åka vidare. HBL lämnar cyklistpar­et åt sina egna äventyr och fortsätter mot kaféet Ihana Kahvila där vi finner Helena Kallas i en solstol. Hon berättar att Söderviks gamla industriom­råde är en plats hon ofta återvänder till för att njuta av.

– Jag gillar stämningen och den post-industriel­la estetiken. Dessutom vet man inte hur länge allt det här finns kvar.

Det gamla gardet

En bit längre bort sitter ett gäng killar vars kepsar, rufsiga skägg och uppknäppta hawaiiskjo­rtor identifier­ar dem som representa­nter för det ”gamla gardets” Södervik-hängare, uppflugna på ett rostigt båtvrak och dricker öl och lyssnar på housemusik ur en portabel högtalare. Deras i början avspända vänlighet förbyts dock i en lite mer frostig attityd då de inser att man ber om att få fota dem, och vi beslutar att lämna dem i fred.

Nu börjar vi nämligen komma fram mot målet: Sompasauna. Trots att det egentliga programmet inleds först på kvällen, då också Yle är på plats och gör livesändni­ng, är stämningen redan hög: människor bastar, simmar, minglar och solar medan en livepianis­t skapar stämning i bakgrunden. Svetten pärlar på HBL:s korrespond­ents panna efter ett väl utfört värv, och som avslutning känns det inte som någon uppoffring att i gonzo-journalist­ikens namn själv kasta sig i havet.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ??
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Att fira bastudag i värmebölja­n går väl an om det finns ett hav att svalka sig i.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Att fira bastudag i värmebölja­n går väl an om det finns ett hav att svalka sig i.
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA ?? Mika Kaartinen har designat och byggt sin cykel själv för att ge sin son Luka möjlighet att följa med honom på utfärd.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA Mika Kaartinen har designat och byggt sin cykel själv för att ge sin son Luka möjlighet att följa med honom på utfärd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland