Hufvudstadsbladet

Sydafrikas vingårdar hotas av torkan

Den gassande solen skickar solkatter från mitt vinglas ut över vinrankorn­a. Servitrise­rna går omkring i fladdrande, röda klänningar och berättar om de viner vi smakar på samtidigt som de bjuder på små bitar av bröd, ost och choklad.

- Feature@hbl.fi

För flera hundra år sedan flydde franska hugenotter från pest och religiös förföljels­e till Franschhoe­k i Sydafrikas västra Kapprovins. De började odla vin och lade grunden till den blomstrand­e industri som nu hotas av den allt svårare torkan i området. Nere i dalen kantas vägen av vitrappade hus och intensivt gröna vinrankor. Uppe från Franschhoe­kpasset ser man hela dalen som omringas av en massiv bergskedja, ungefär som en amfiteater. Mellan vingårdarn­a kan man åka spårvagn längs ett unikt spårsystem.

En tidig fredagsmor­gon stiger jag och min man ombord på flyget från Johannesbu­rg till Kapstaden för ett förlängt veckoslut i det vackra vinområdet i västra Kapprovins­en. Efter en två timmar lång flygresa landar vi i Kapstaden där vi möts av en representa­nt för Cape Cobra Hire. Vi har hyrt en sportbil, en AC Cobra, som vi ska fräsa omkring med i några dagar. Den lilla blå bilen har ett minimalt bagageutry­mme dit vi stuvar in våra två små väskor och brummar sedan i väg mot vinområden­a norr om Kapstaden. Solen lyser och den varma vinden virvlar i håret.

Stellenbos­ch, det mest kända vinområdet, passerar vi efter en halv timme, men stannar inte utan fortsätter vidare till den vackra dalen på andra sidan berget, Franschhoe­k. Här kantas vägen av vitrappade vingårdar i Cape Dutch-stil och de intensivt gröna vinrankorn­a sträcker sig upp på bergsslutt­ningarna. För hundratals år sedan landade franska hugenotter här i sin flykt från pest och religiösa förföljels­er, och började bygga upp en strålande industri.

Vi kör genom den lilla byn längs den livliga huvudgatan med uterestaur­anger och kaféer upp mot Franschhoe­kpasset, där det finns en fin utsiktspla­ts. Härifrån ser man hela dalen med sina vinodlinga­r, omringad av den massiva bergskedja­n

som en naturlig amfiteater. Några kurvor nedanför stannar vi för lunch vid vingården Haute Cabrière. Olika små rätter ackompanje­ras av smakprover på fyra mousserand­e viner. Smakprover­na är små så det är fortfarand­e okej att köra ner till byn och vårt mysiga härbärge, Franschhoe­k Boutique Hotel, som ligger mitt i centrum med egen parkering och vyer mot vinodlinga­rna.

Vattenrans­onering

På hotellet är kranarna i badkaret avstängda och alla gäster ombeds att duscha i högst två minuter. De senaste tre åren har det inte regnat tillräckli­gt för att fylla reservoare­rna som förser området med vatten, med påföljden att vatten måste ransoneras i hela västra Kapprovins­en. I Franschhoe­k har man samlat vatten i sjöar och dammar, men en total torka skulle vara katastrofa­l för vinodlarna.

Till middag har vi bokat en smakmeny på vingården Rust en Vrede i Stellenbos­ch. Vi tar oss dit med en Uber-taxi och kvällen blir en oförglömli­g upplevelse av konstfullt upplagda rätter och olika smaker kombinerad­e med utsökta viner som sommeliere­n valt. Borden är placerade så att vi får följa med de skickliga kockarna i köket då de tillreder maträttern­a. Köksmästar­en kommer till slut och hälsar på alla gäster för att försäkra sig om att vi är nöjda.

Spårvagn till vingårdar

Vår plan för nästa dag är att besöka olika vingårdar i Franschhoe­k. Dalen har ett unikt transports­ystem med olika spårvagnsl­injer som åker runt till vingårdarn­a. Vi har bokat biljetter i förväg på hotellets rekommenda­tion och det visar sig vara klokt, många avgångstid­er är fullbokade. Efter en god frukost promenerar vi till startplats­en som ligger precis bredvid vårt hotell och stiger på den orangefärg­ade linjens spårvagn. Vädret är vackert men aningen kyligt ännu på förmiddage­n så en tröja är skönt i den öppna vagnen. Den orangea linjen besöker nio vingårdar. Med ett stopp på cirka en timme för varje vingård hinner vi med sex stycken på en dag. Vingårdarn­a varierar i storlek och serviceniv­å, en del serverar mat och andra endast dryck och till och med glasen är olika fina, men alla vi besöker är charmiga på sitt eget sätt. Mot en liten avgift får man välja vilka viner man vill smaka på, och man får också beställa hem flaskor. När vi sent på eftermidda­gen återvänder till hotellet är en tupplur på sin plats.

På kvällen hoppar vi in i AC Cobran och kör längs slingriga vägar upp till vingården Dieu Donné för middag. Vingården ligger högt ovanför byn med enastående vyer över dalen och de omringande bergen. Vi dricker ett glas av gårdens eget mousserand­e vin i trädgården tills solen gått ner och förflyttar oss sedan in i restaurang­ens sorl och värme.

Söndagspic­knick

På söndagar bjuder många vingårdar på picknicklu­nch. Vi har via nätet bokat en lunchkorg på vingården Boschendal, men innan dess besöker vi Franschhoe­ks bilmuseum. Samlingen består av glänsande bilar från slutet av 1800-talet till nutid i fyra stora hallar. I synnerhet de

restaurera­de Oldsmobile­rna, några gamla Rolls Royce-modeller och hallen med strömlinje­formade röda sportbilar fångar vårt intresse. Bilsamling­en ägs av den sydafrikan­ska miljardäre­n Johann Rupert.

Nästa morgon är vår sista dag. Efter frukost checkar vi ut, kör en tur tillbaka till Dieu Donné för att köpa några flaskor rödvin att ta med oss hem och styr sedan mot Kapstaden. Gärna hade vi stannat ännu några dagar och utforskat andra vingårdsru­tter med spårvagnen eller hyrt cyklar och trampat omkring bland vinrankorn­a. En ridtur i bergen hade också varit en trevlig upplevelse. Men det får bli till nästa gång, för tillbaka vill vi absolut komma.

Ny president

På cirka en timme är vi inne i Kapstaden och passerar en buss målad i ANC-partiets gul-gröna färger. Alla fönster är öppna och musik och sång strömmar ut. Cyril Ramaphosa har blivit vald till ny president och Jacob Zuma accepterat att avgå. Glädjen är stor.

Vi kör längs strandväge­n som följer Atlantkust­en, rundar centrum och sedan i tur och ordning stränderna vid Seapoint, Clifton, Camps Bay, Lladnundo och Hout Bay, hela tiden med det mäktiga Taffelberg­et som tornar upp i bakgrunden. Från Hout Bay börjar den vackra Chapmans Peak vägen med hisnande vyer över det öppna havet mot Antarktis. Fortsätter man söderut kommer man till Godahoppsu­dden, men vi kör i stället via små slingrande vägar tvärs över halvön till Kalk Bay, där den rustika fisk- och skaldjursr­estaurange­n Harbour House ligger precis vid vattnet. För tio rand (en knapp euro) lovar en lokal ung man vakta vår bil under den tiden vi äter lunch.

På kvällen säger vi adjö och på återseende till Kapprovins­en när det blir dags att återvända till Johannesbu­rg. På flygplatse­n påminns vi ännu om den katastrofa­la torkan då alla vattenkran­ar är avstängda och pumpflasko­r med antiseptis­k gel i stället finns på toalettern­a. Allt för att undvika ”nolldagen” då vattnet beräknas vara slut.

❞ Vingården ligger högt ovanför byn med enastående vyer över dalen och de omringande bergen. Vi dricker ett glas av gårdens eget mousserand­e vin i trädgården tills solen gått ner och förflyttar oss sedan in i restaurang­ens sorl och värme.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Vinprovnin­g på Vrede en Lust-gårdens vackra terrass. Vinindustr­in grundades av franska hugenotter som flydde från Europa för flera hundra år sedan.
Vinprovnin­g på Vrede en Lust-gårdens vackra terrass. Vinindustr­in grundades av franska hugenotter som flydde från Europa för flera hundra år sedan.
 ??  ?? Dalen har ett unikt spårvagnss­ystem mellan vingårdarn­a.
Dalen har ett unikt spårvagnss­ystem mellan vingårdarn­a.
 ??  ?? Franschhoe­k-dalen omges av majestätis­ka berg. Uppifrån bergspasse­t ser området ut som en gigantisk amfiteater med bergskedja­n som läktare.
Franschhoe­k-dalen omges av majestätis­ka berg. Uppifrån bergspasse­t ser området ut som en gigantisk amfiteater med bergskedja­n som läktare.
 ??  ?? Franschhoe­ks bilmuseum har en unik samling av restaurera­de veteranbil­ar, från slutet av 1800-talet till nutid. Här en Buick Special från 1934.
Franschhoe­ks bilmuseum har en unik samling av restaurera­de veteranbil­ar, från slutet av 1800-talet till nutid. Här en Buick Special från 1934.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland