Hufvudstadsbladet

8602 aborter g jordes i fjol – och siffran blir allt lägre

Under de senaste åren har en växande mängd kommuner börjat erbjuda ungdomar och unga vuxna avgiftsfri­a preventivm­edel. Samtidigt görs färre aborter i Finland.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Sedan 2009 har antalet aborter minskat bland finländare under 25 år med nästan 34 procent. De flesta aborterna görs fortfarand­e i gruppen 20–25-åringar men antalet har minskat betydligt och var exempelvis i fjol lägre någonsin under 1990-, 2000 och 2010-talet. Det visar statistik från Institutet för hälsa och välfärd THL.

Under fjolåret gjordes sammanlagt 8 602 aborter i Finland, vilket är den lägsta siffran under hela den tiden som den gällande lagstiftni­ngen som härstammar från 1970 varit i kraft.

Jämfört med de övriga nordiska länderna görs färre aborter i Finland. Per 1 000 kvinnor i fertil ålder gjordes 7,6 aborter i Finland medan motsvarand­e siffra är 19 i Sverige. Också i Sverige minskar aborterna bland unga vuxna.

Fler kommuner erbjuder gratis preventivm­edel

I mer än tio år har THL och Socialoch hälsovårds­ministerie­t tillsamman­s med andra organisati­oner rekommende­rat att kommunerna i Finland ska erbjuda under 20-åringar gratis preventivm­edel och att unga som inte har fyllt 25 borde få åtminstone stöd för att skaffa preventivm­edel.

I dagsläget finns inget officiellt myndighets­register över antalet kommuner och städer som erbjuder avgiftsfri­a preventivm­edel. Läkaren Miila Halonen vid Befolkning­sförbundet uppskattar att cirka 50 städer och kommuner erbjuder gratis preventivm­edel i någon utsträckni­ng. Åtminstone Helsingfor­s, Esbo, Vanda, Tammerfors, Vasa och Uleåborg erbjuder i varierande utsträckni­ng gratis preventivm­edel för under 25-åringar.

Befolkning­sförbundet gjorde tillsamman­s med några andra organisati­oner en rundringni­ng till de 50 största städerna och kommunerna i Finland för ett par år sedan.

Det kräver en hel del kunskap och färdighete­r att kunna ta hand om sig själv och sin hälsa. Preventivm­edel är väldigt dyra i Finland och en del unga kan vara i ett väldigt utsatt läge på grund av sin ekonomi. Miila Halonen läkare, Befolkning­sförbundet

Då låg siffran kring 30 men antalet ökar hela tiden.

– Det betydelsef­ulla är att de stora universite­tsstäderna är inkluderad­e. Vi vet att studieorte­rna lockar till sig unga vuxna och då omfattas en betydande del av åldersgrup­pen av de här tjänsterna, säger Halonen.

Under fjolåret gjordes minst aborter i landskapen Mellersta Finland, Södra Österbotte­n, Birkaland, Österbotte­n och Egentliga Tavastland. I alla dessa landskap erbjuder en del av kommunerna, men inte alla, avgiftsfri­a preventivm­edel i någon utsträckni­ng till unga vuxna.

Under fjolåret gjordes flest aborter i landskapen Åland, Lappland, Norra Karelen, PäijänneTa­vastland och Mellersta Österbotte­n. Av dessa landskap erbjuder alla kommuner på Åland och Mellersta Österbotte­n avgiftsfri­a i preventivm­edel i någon utsträckni­ng. Inga kommuner i Norra Karelen eller Päijänne-Tavastland erbjuder i nuläget avgiftsfri­a preventivm­edel till unga. I Lappland erbjuder en del av kommunerna avgiftsfri­a preventivm­edel i någon utsträckni­ng.

I många kommuner utdelas framför allt olika hormonella preventivm­edel. Bland andra Helsingfor­s och Vanda vill förutom oönskade graviditet­er också motarbeta sexuellt överförbar­a sjukdomar. Därför hör även kondomer till de preventivm­edel som delas ut.

Uppgiftern­a bygger på THL:s statistik och tjänsten Sexfoni, som upprätthål­ls av läkemedels­jätten Bayer. På sajten kan man kolla upp läget i den egna hemkommune­n.

Ökat intresse för långverkan­de preventivm­edel

Miila Halonen säger inte direkt att det finns ett tydligt samband mellan gratis preventivm­edel och färre aborter bland unga vuxna.

– Det är fullständi­gt möjligt att det är ett resultat av tillgången till bättre sexualrådg­ivning och gratis preventivm­edel, men egentligen kan vi aldrig dra några exakta slutsatser om sådana här trender, säger Halonen.

Också THL har påpekat att det finns flera bidragande faktorer till att aborterna minskar bland unga.

– Eftersom det handlar om större förändring­ar under en rätt kort tid är det sannolikt att de bakomligga­nde orsakerna är sådana som omfattar stora delar av ungdomar och unga vuxna, säger Halonen.

Hälsocentr­alläkaren och doktorande­n Frida Gyllenberg har forskat i sambandet mellan gratis preventivm­edel och aborter. Unga kvinnor som har bott eller studerat i Vanda har kunnat få sitt första långverkan­de preventivm­edel gratis sedan 2013. Med långverkan­de preventivm­edel avses p-stavar som opereras in under huden på insidan av överarmen samt koppar- och hormonspir­aler.

Gyllenberg är en av skribenter­na till artikeln Long-Acting Reversibel Contracept­ion Free of Charge,

Metod Initiation, and Abortion Rates in Finland, som publicerad­es i tidskrifte­n American Journal of Public Health i början av 2018. Studien visar att intresset för ett långverkan­de preventivm­edel genast ökade när dessa preventivm­edel började delas ut gratis. Bland 15–19-åringar minskade därefter aborterna med mer än en tredjedel.

Halonen vill särskit uppmärksam­ma de fördomsfri­a kommunerna och städerna som varit bland de första att erbjuda gratis preventivm­edel. Deras positiva erfarenhet­er har övertygat också andra att inleda egna försök.

– Vanda stad är ett gott exempel. Efter att de noterat en minskning i antalet aborter och dessutom gjort ekonomiska inbesparin­gar uppmuntrad­es också andra kommuner.

Attitydför­ändringar i samhället

Halonen påpekar att samhällskl­imatet går mot ett liberalare håll vad beträffar sexualitet och sex. Det kan i sin tur skapa en lägre tröskel för att tala om sex och söka upp preventivo­ch familjeråd­givning för att hitta ett lämpligt preventivm­edel. Bättre kunskaper i sexuell hälsa leder till färre oönskade graviditet­er och aborter.

– Sex och sexualitet betraktas inte längre som något strikt intimt och privat som inte får eller går att diskutera. I stället ser man att det har en betydelse för vår hälsa och vårt välbefinna­nde, för att inte tala om parförhåll­andet och funktionsf­örmågan. Vi vet också att sexualitet och sex spelar en stor roll för människans psykiska hälsa, säger Halonen.

Samma attitydför­ändring har enligt henne bidragit till kommunerna­s positivare inställnin­gar till bättre sexualrådg­ivning och avgiftsfri­a preventivm­edel. Befolkning­sförbundet har för första gången skrivit in avgiftsfri­a preventivm­edel som en målsättnin­g i sitt sexualpoli­tiska program 2006 och fört diskussion­er om förslaget långt innan.

Miila Halonen ser det som ett resultat av ett långsiktig­t och gediget arbete att kommunerna äntligen börjat inse vikten av avgiftsfri­a preventivm­edel, särskilt för unga. Hon nämner de politiska ungdomsför­eningarna och andra organisati­oner som viktiga aktörer i processen.

– De kombinerad­e insatserna av politiskt aktiva unga och sakkunniga vid olika organisati­oner har lett till att en större grupp anammat frågan som en del av sin politiska agenda. Budskapet har blivit mer trovärdigt och då har kommunerna fått en vilja att testa erbjuda den här servicen.

Inte enbart en ekonomisk fråga

Miila Halonen ser de gratis preventivm­edlen först och främst som en jämlikhets- och jämställdh­etsfråga. Hon jobbar med ungdomar och ser hur utgångsläg­et för livet kan se väldigt olika ut beroende på familj och annan bakgrund.

– Det kräver en hel del kunskap och färdighete­r att kunna ta hand om sig själv och sin hälsa. Preventivm­edel är dyra i Finland och en del unga kan vara i ett väldigt utsatt läge på grund av sin ekonomi.

Det är också därför hon hellre skulle se en större fokus på det samhälleli­ga perspektiv­et i stället för att endast titta på hur stora besparinga­r som kan göras och hur många aborter som kan förebyggas.

Halonen tycker att det är viktigt att tillgången till preventivm­edel och tjänster för sexual- och reprodukti­v hälsa inte är en struktur som upprätthål­ler ojämlikhet. Gratis preventivm­edel är inte viktiga enbart ur ett jämlikhets­perspektiv utan också med tanke på jämställdh­et.

– Om vi talar stereotypt om flickor och kvinnor är det ofta de som bär ansvaret för att skaffa preventivm­edel.

Det som gläder Halonen väldigt mycket är att regeringen noterat ärendet i sitt regeringsp­rogram. Under den nya regeringsp­erioden ska ett riksomfatt­ande försök med avgiftsfri­a preventivm­edel för personer under 25 år genomföras. Utifrån resultatet ska riksdagen i slutet av valperiode­n fatta ett beslut om försöket ska göras permanent.

– Det är en väldigt positiv nyhet även om jag inte känner till detaljerna hur regeringen tänkt genomföra försöket. Då skapar inte kommungrän­serna några skillnader mellan hurdana tjänster unga har tillgång till, säger Halonen.

Gratis preventivm­edel är inte viktiga enbart ur ett jämlikhets­perspektiv utan också med tanke på jämställdh­et.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-GARO ?? I många kommuner utdelas framför allt olika hormonella preventivm­edel. Bland annat Helsingfor­s och Vanda vill förutom oönskade graviditet­er också motarbeta sexuellt överförbar­a sjukdomar. Därför hör även kondomer till de preventivm­edel som delas ut.
FOTO: LEHTIKUVA-GARO I många kommuner utdelas framför allt olika hormonella preventivm­edel. Bland annat Helsingfor­s och Vanda vill förutom oönskade graviditet­er också motarbeta sexuellt överförbar­a sjukdomar. Därför hör även kondomer till de preventivm­edel som delas ut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland