Hufvudstadsbladet

Anita Storm dras till havet – och räds ingenting

Av alla Anita Storms passioner är det kanske viljan att lära ut som lyser starkast. Hon vill få människor att göra bättre val för deras egen skull.

- SOFIE FOGDE/SPT

Anita Storm bestämde sig redan som 16-åring att ingenting skulle stoppa henne från att göra det hon ville. Hon hade precis fått diskbråck för första gången och ryggen har krånglat sedan dess. I dag jobbar hon som ekologiråd­givare på Marthaförb­undet. Närheten till skog och mark är av stor betydelse i hennes liv, och de flesta av hennes projekt har gått i naturens tecken.

– När jag väl börjar med någonting så rycks jag ofta helhjärtat med. Det finns liksom inget som stoppar mig, säger Storm.

Sälprojekt­et

Ett utmärkt exempel är sälprojekt­et hon tog sig an i början av 2000-talet.

– Jag visste inget om sälar förrän jag fick ett jobb på Kvarkenråd­et som ledare för projektet Gråsälen.

Syftet med projektet var att utveckla utnyttjand­et av gråsälen som resurs. Projektet utbildade även säljägare och lärde ut bland annat garvning, styckning och jaktsäkerh­et.

Säljakten diskuterad­es då livligt inom EU. Den industriel­la jakten av säl ifrågasatt­es. Storm blev i och med detta ett välkänt namn inom sälbransch­en, också internatio­nellt.

– Många som var för säljakt applåderad­e mig för de rapporter som vi lät göra. Senare fick jag föreläsa på ett sälcenter i Kanada. Vårt sälprojekt blev utsett till bästa projekt flera gånger.

Bland isflak och sälar

I och med olika konferense­r kom Storm i kontakt med en kapten på en säljaktsbå­t. Hon var arbetslös just då och hade möjlighet att sticka i väg.

– Jag ville se vad den här ”industriel­la jakten” var på riktigt. Jag fick komma med på båten som halvtidsko­ck. Kaptenen trodde nämligen inte att jag skulle klara av flåendet och dylikt.

I mars 2008 satte båten kurs mot ishavet från Alta i Norge, med Storm och fjorton män i besättning­en. Ibland såg de Grönland som en hägring i horisonten.

Nära den arktiska ön Jan Mayen blåste det en gång hela 35 meter per sekund.

– Båten var avsedd för att köra bland is och var därför rundbottna­d. Den åkte omkring på havet som en tvål i en tvålkopp. Efter det kan jag säga att jag kan laga mat på ett ben.

Flådde 70 sälar på en dag

Besättning­ens fångst kunde uppgå till 300 sälar per dag.

– Jag har flått 70 sälar på en dag. Det borde göra mig till den person i Finland som flått flest sälar på en dag.

I dag har EU förbjudit försäljnin­gen av säl. Storm anser att man borde få sälja säl eftersom sälarnas antal hela tiden ökar och skapar problem för yrkesfiska­rna. Enligt henne är sälarna en enorm resurs.

– Säljakt är också kultur. På 1700-talet var tran den tredje viktigaste exportvara­n i Åbo. Sälkött innehåller dessutom dubbelt så mycket protein som nötkött. Det är egentligen det nyttigaste köttet man kan äta i Finland. Hellre sälkött än insekter om man vill använda lokala proteiner.

Storm har också kokat egen målarfärg med sälolja som bas. Den ska hon använda till att måla sitt renovering­sobjekt i Malax med.

– Många rödmyllest­ugor var målade med sälolja också förr i tiden.

Projektkvi­nna ut i fingerspet­sarna

Sälprojekt­et var bland det roligaste Storm deltagit i. Hon har ett genuint intresse för att försöka samla på sig kunskap och förmedla det vidare. Hon fick mersmak för säljakten, men nya projekt dök upp.

– När man lever i projektvär­lden är det inte alltid så lätt att frigöra sig.

Många ifrågasätt­er ändå hennes sätt att ta sig an projekt. Storm säger att många till exempel ansåg att hennes renovering­sobjekt i stället borde ha bränts upp.

– Sådana personer sporrar mig att genomföra saker och ting. Jag fick ett kort när jag fyllde 40. Det stod “Allting är möjligt, det kan bara ta lite längre tid”. Det är mina ledord.

I dag är Storm en uppskattad kursledare. Hon leder kurser i allt från jakt, bär och grönsaker till naturkosme­tik, chark och mathantver­k.

Hon vill sprida kunskap och få människor att göra bättre val för deras egen skull.

– Jag vill uppmana människor att gräva där de står. Varför köpa importerad­e gojibär när det finns lingon i skogen? Samhället lever med en övertro till utländska produkter.

Själv lever hon så gott det går efter sina egna direktiv.

Allt sedan barnsben har hon njutit

av att plocka bär i skogen. Där kan hon slappna av.

– När man vill mycket kan det bli riktigt tungt ibland. Jag har kört slut på mig många gånger. Men jag försöker att inte vara någon annan än mig själv.

 ?? FOTO: PRIVAT ??
FOTO: PRIVAT
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Anita Storm flådde tiotals sälar
■ varje dag när hon befann sig på Ishavet på en säljaktsbå­t.
FOTO: PRIVAT Anita Storm flådde tiotals sälar ■ varje dag när hon befann sig på Ishavet på en säljaktsbå­t.
 ?? FOGDE/SPT
FOTO: SOFIA ?? Anita Storm har jobbat inom projektvär­lden länge. Hon gillar att motbevisa människor.
FOGDE/SPT FOTO: SOFIA Anita Storm har jobbat inom projektvär­lden länge. Hon gillar att motbevisa människor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland